за любовта

7. Интуицията в любовта: Спомнете си забравените удоволствия

0

Тежките времена са добра школа. Може да се изненадате, но именно в най-трудните години от живота си, когато бях сама, аз се научих да намирам и да ценя много неща, които ми доставяха удоволствие.

В момент на криза се научих да се гордея със своето мъжество. Забелязах у себе си такива навици и способности, които никога преди това не ми се беше налагало а използвам в живота си и за които едва ли бих узнала – и това ме накара да се чувствам горда със себе си. Научих се да се разделям с всичко, което представляваше баласт в моя живот. Така се научих да отделям време и енергия само за наистина важните неща. Разбрах какво удоволствие е да поспя през деня. Научих се да работя и да релаксирам едновременно – да взимам интервю по телефона, да лежа в леглото или да работя, наблюдавайки как сина ми си играе в градината. Научих как да постъпвам в моменти на нещастие – да си позволя да поплача, да приема помощ от други хора и да оценя грижата. Каквото и да съм си мислела за несправедливостта в живота, успях да призная, че имам щастлива съдба. Започнах да проявявам пристрастие към храната. Купувах си сапуна, който най-много харесвах.

И точно в този тежък момент аз срещнах човека, с който можах да изпитам любовта така пълноценно, както никога и с никого преди това.

Съзнателно трябва да търсите това, което ви успокоява, което ви е приятно и буди възхищението ви. В трудни моменти удоволствието е необходимо за доброто настроение и за поддържане на формата си, а благодарение на това – и за преживяването им. Ние често търсим несъзнателно източници за получаване на удоволствие, поради това можем да не им обърнем внимание или да изпитаме повърхностно удоволствие. Не трябва да чакате трудни моменти, за да започнете да търсите източници на удоволствие.

Спомнете си забравените удоволствия

Ние сме много заети и в бързането си можем да пропуснем това, което ни доставя истинско удоволствие. Нямам предвид мимолетната радост при покупката на нещо ново или удовлетворението от добре свършената работа, а мислите, представите и усещанията ни, благодарение на които можем да усетим радост от живота на подсъзнателно ниво.

Не можете да излъжете вашите центрове на удоволствие. Ако носите обувки с високи токове заради образа, който създават, но за вас е по-важно усещането за комфорт, то и най-прекрасните обувки с високи токове няма да ви доставят удоволствие.

Следващото упражнение ще ви помогне да изживеете чувство на удоволствие, а това е най-важната съставка на влюбеността.

Упражнение 2
Осъзнайте как изживявате удоволствието

Преди да пристъпите към изпълнението на това упражнение, намерете място, където ще ви бъде удобното да седите или да лежите. Изключете всичко, което може да ви попречи, облечете си пижама, затворете очи – организирайте се така, че да ви бъде комфортно. Можете да си водите записки.

Направете дълбоко вдишване и бавно издишване. Обърнете внимание на миризмите, които ви обкръжават. Какво чувствате? Вдишвайки, обърнете внимание на това кои миризми са ви приятни и кои – не.

Продължете да дишате, позволете на интуицията си да определи кои миризми са най-приятни за вас. Запомнете ги.

А сега обърнете внимание и на устната си кухина – на езика, на вътрешната повърхност на зъбите си и на небцето си. Позволете на интуицията си да ви даде усещане за вкуса, който ви е най-приятен.

Направете вдишване е издишване и се огледайте наоколо. Какво забелязвате? Какво именно ви доставя удоволствие? Какво ви безпокои, какво ви пречи? Какви цветове, форми или движения предизвикват у вас усещане за радост?

А сега се опитайте да разберете какво именно ви доставя най-голямо удоволствие. Вслушайте се в себе си. Обърнете внимание какво чувате около себе си – какво ви е приятно, какво ви дразни. Позволете на интуицията си да открие звука, който ви доставя най-голямо удоволствие.

Обърнете внимание на тялото си. В каква поза се намирате и как се чувствате. Променете положението си. Обърнете внимание на усещанията на кожата си, ноктите си, косата си. Усетете миглите си.

Кои усещания на тялото ви са най-приятни за вас? Какво ви доставя удоволствие в този момент и какво не? Отбележете кои чувства и какво положение на тялото ви ви доставя удоволствие.

А сега позволете на паметта си да ви върне в момент, в който сте изпитвали най-силно удоволствие. Отговорете на следните въпроси:

• Къде бяхте?
• Коя година беше? Вкъщи ли бяхте или на улицата?
• Какво правехте?
• Сами ли бяхте или с някой друг? С кого бяхте?
• Как се чувствахте в този момент? Какво мислехте за света?
• Какво усещахте с петте си сетива?

Отговаряйки на тези въпроси, вие можете да формулирате условията, които са ви необходими, за да си доставите удоволствие.

Кои спомени са ви най-приятни? Запишете 2-3 от тях. Определете тези спомени, които са приятни за всичките ви сетива. Кога си ги спомняте по-често – през деня или вечер? А сега обърнете внимание на мислите, които ви идват на ум. Позволете на интуиция си да ви изпрати мислите, които ви доставят най-голямо удоволствие. Колко често си позволявате тези спомени?

Не пестете време за изпълнението на това упражнение. Нека вашата интуиция да продължи да получава информация, докато записвате впечатленията си.

Това упражнение ще ви помогне да си припомните нещата и заниманията, които ви носят удоволствие. Може да изпитвате учудване, че сте си спомнили неща, които отдавна сте забравили. Когато си спомних как в детството си обичах да се събуждам рано и да чакам слънцето да се появи в прозореца на моята стая, разбрах, че радостта от това преживяване превъзхожда много други усещания. И веднага преместих леглото си от центъра на стаята до прозореца.

Ако знаете какво точно ви доставя удоволствие, старайте се да го правите възможно най-често, всеки ден. Преразглеждайте списъка си възможно най-често.

123456 | 7 | 89101112131415161819202122232425 | 26272829303132333435363738394041424344 | 45 | 46 | 474849505152535455565758

Лора Дей, „Практическа интуиция в любовта“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.