за любовта

17. Практическа интуиция: Защо децата фантазират

0

Въпросът, на който отговорихте в упражнение 11, е: „Как ще се променя аз след прочитането на тази книга?”

Защо децата си фантазират

На децата им е лесно да си фантазират. Като деца ние знаем твърде малко за света около нас и играем, за да експериментираме със знанието. Лесно ни е да си въобразим каквото и да е. Ние се наслаждаваме на играта.

Когато пораснат и „съзреят” много от нас губят тази способност – да си фантазират, под действие на изискванията на обществото да бъдем логични и благоразумни. Дори се караме на децата да не си измислят. Способността ни да фантазираме и да творим в голяма степен се замества от технологиите (телевизия, реклама), които дават храна на нашия ум.

Това е много лошо, защото въображението има няколко полезни функции. Когато изпитваме увлечение, например по футбола или шахмата, ние си въобразяваме, че ще вкараме гол или ще обявим мат на противника. Въображението е ценна способност при усвояването на нов навик. Преди да започнем да учим каквото и да е, полезно е да си представим, че ние вече притежаваме този навик. При изучаване на чужд език например е полезно да си представим, че това е родният ни език.

Дори съвременната наука е основана на въображението. Физици и химици си представят, че веществото се състои от атоми. Математиците си въобразяват, че сумата от ъглите на триъгълника е равна на 180 градуса.

Накрая трябва да отбележим, че въображението често предшества вярата. Действително, въображението често поражда вяра и докато се огледаме вече няма нужда да се преструваме.

Интуитивната информация често изглежда безсмислена, затова е необходимо да приемем, че тя има смисъл.

Докато настояваме, че нашето възприемане на света има смисъл, ние лишаваме себе си от ценна интуитивна информация. Изискването на нашето общество за „реализъм” ни лишава от значителна част от реалността. Въображението и преживяването са важни навици, чрез които вие можете да придобиете контрол над своята интуиция.

Упражнение 12 ще ви помогне отново да се свържете с частта от вашия Аз, с която не сте общували от дете. Както обикновено, имате нужда от записващо устройство, бележник и писалка.

Доверете се на себе си

Това упражнение е естествено продължение на упражнение 11. Прочетете упътването 1-2 пъти, за да не се отвличате, когато започнете упражнението. А след това го забравете. Ще видите, вашето подсъзнание съхранява информацията, от която се нуждаете, за да проведете упражнението. Няма да има нужда всеки път да си спомняте този списък; ще използваме този метод много пъти по-нататък.

Интуитивно възприятие не означава попълване на тест – така че не се безпокойте за това дали вашите впечатления са „правилни” или „неправилни”. Повечето хора имат желание да използват интуицията си за незабавно получаване на „правилния отговор”. Запомнете, че интуицията е комплексна информация, с помощта на която вие ще получите възможност да се доближите до „истината” в някаква степен.

Доверявайте се на своята интуиция. Не се опитвайте да „познаете” отговора. Просто си позволете да обръщате внимание на образите, символите и другите впечатления, които ще ви поднася интуицията ви в отговор на вашия въпрос.

Впечатленията, които получавате, може да нямат смисъл за вас. Те дори могат да изглеждат противоречиви. Това е нормално – особено ако отговаряте на въпрос, за който знаете малко или нищо. Имайте предвид, че когато някой ви попита нещо, вие на съзнателно ниво може да не знаете нищо. Въпреки това много неща проникват в съзнанието под образа на символи и те могат да бъдат изложени на вътрешния език, така че бъдете внимателни и просто записвайте информацията.

Интуицията е естествено чувство, така че вие не трябва да се мъчите да получавате впечатления. Вие не можете да спрете да получавате интуитивна информация, както не можете да спрете да чувате звуците около вас. Просто отбележете какво се е появило в ума ви в отговор на въпроса.

Идеята се състои в това да правим грешки! Ако не искате да правите грешки, няма да се научите да използвате своята интуиция. Интуицията не греши. Но това не значи, че вие няма да сгрешите в интерпретацията на интуитивната информация.

Записвайте всичко – даже впечатленията, които ви пречат.

Ако ви се струва, че не получавате интуитивен отговор, замислете се за нещо! Говоря сериозно. Ще бъдете удивени колко точни могат да бъдат вашите „предположения”.

Упражнение 12
По 1 ябълка на ден

Когато прочетете тези думи, искам да позволите на ябълка да се появи в средата на страницата. Не се „опитвайте”. Нищо не трябва да правите. Просто позволете на образа да се появи. Ако се появи друг образ, въобразете си, че виждате ябълка. Правилно, въобразете си!

Обърнете внимание на първия момент, в който видяхте ябълката. Обърнете внимание на аромата й. Колко тежка е тя. Обърнете внимание на цвета й. Определете размера й.

Сега си представете още една ябълка – зад първата. Ако не можете да видите ябълка, въобразете си, че можете. Измислете си я.

И така, коя ябълка е по-голяма – първата или втората?

Когато отговорите, ще разберете, че сте отговорили интуитивно на един въпрос. Не забравяйте да го запишете в бележника си.

123456789101112131415 | 16 | 17 | 18192021222324252627282930313233343536373839404142

– Лора Дей, „Практическа интуиция“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.