за любовта

Не правете секс с хора, в които не желаете да се влюбите

0

Д-р Хелън Фишър и екипът й (включващ лекари от различни области) от Rutgers University са изследвали 40 „лудо влюбени” млади хора – половината от които имали споделена, а другата половина – несподелена любов, с помощта на ядрено-магнитен резонанс в момент на наблюдение на снимка на любимия човек и контролна снимка на познат човек.

В резултат на това учените направили фото-албум на влюбения мозък. Те установили активност в дясната вентрална област на тегментума – частта от мозъка, където допаминовите клетки се свързват с други мозъчни ядра (като n. caudatus). Тези зони играят централна роля в системата за възнаграждение и мотивация на мозъка. Активация на тези области настъпвала, когато изследваните хора наблюдавали снимка на любимия си човек, но не и на други познати лица. Наблюдавана е и едновременна активация на няколко зони от префронталната кора, докато амигдала – центърът на страха, бил временно деактивиран.

Романтичната любов не е емоция

Романтичната любов не е емоция, смята д-р Фишър. Тя по-скоро е „система за мотивация, тя е движещ механизъм, тя е част от мозъчната система за възнаграждение”. Тя е необходимостта да търсим подходящ партньор. Мозъкът свързва тази необходимост със специфични емоции в зависимост от това как протича връзката. Префронталният дял на кората на главния мозък обработва тази информация, включва я в модели, изгражда стратегии и наблюдава развитието на ситуацията до получаване на „голямата награда на живота”.

Любовта боли

Д-р Фишър цитира резултати от проучване, в което част от изследваните хора са били изоставени от партньора си в предходните 8 седмици и са имали ясни клинични признаци на депресия, а 12% от тях – на тежка депресия. Известно е, че 50-70% от убийствата на жени, са извършени от техните любовници и съпрузи.

Д-р Фишър разделя любовта на три категории, които ангажират различни системи в мозъка:

  • Страст – стремежът към сексуално удовлетворение, контролиран от андрогените и естрогените
  • Привличане – романтичната или страстната любов, която се характеризира с еуфория, когато нещата вървят добре, и с тежки депресивни състояния, когато връзката не се развива добре, с фокусирано внимание, обсесивни мисли и силен стремеж към любимия човек; привличането се характеризира с високо ниво на допамин и норадреналин и ниско ниво на серотонин
  • Привързаност – усещането за спокойствие, омиротвореност и стабилност, свързано с дългосрочната връзка, което се контролира от хормоните окситоцин и вазопресин

Сексуалното желание има за цел да ни накара да се огледаме за подходящ партньор, смята д-р Фишър. Романтичната любов има за цел да фокусира енергията на човека върху един партньор, а привързаността е връзката, която задържа двойката до порастването на децата. Тези системи са взаимно свързани.

Не правете секс с хора, в които не желаете да се влюбите,

полушеговито казва д-р Фишър, защото ще ви се случи точно това. Тестостеронът може да повиши внезапно нивата на двата хормона на любовта, а оргазмът повишава концентрацията на хормоните на привързаността.

Но системите в мозъка все пак работят независимо, което позволява на партньорите да изневеряват. Това вероятно има за цел да повиши възможността за разпространение на гените.

Романтичната любов е свързана с много по-силна мотивация от секса

Хората, които не получават секс, не убиват себе си. От друга страна не е много удобно за човек да бъде романтично влюбен в продължение на 20 години. „Ако беше така, ние щяхме да умираме от сексуално изтощение.” Продължителната любов се съпровожда с мозъчни белези на „пресищане”.

Любовта умира

Високите нива на окситоцин и вазопресин могат да взаимодействат с пътищата на допамина и норадреналина, при което страстната любов изчезва и се превръща в привързаност. Този процес може да бъде предотвратен чрез нови съвместни дейности, които да поддържат високи нивата на любовните хормони.

Повишеното ниво на тестостерона може да потисне действието на окситоцина и вазопресина. Има много доказателства, че мъжете с високи нива на тестостерон се женят по-рядко, повече изневеряват в брака и се развеждат по-често. Обратното също е вярно. Когато мъжът държи в ръцете си дете, концентрацията на тестостерона се понижава, вероятно поради повишението на нивата на окситоцина и вазопресина.

95% от хората някога са били отхвърляни от човек, когото наистина са обичали. Такъв е процентът и на хората, които са отхвърляли човек, който наистина ги е обичал. Отхвърлянето води до засилване на любовта – процес, който се нарича „отчаяно привличане”.

Гневът от отхвърлянето и депресията се появяват, когато човек осъзнае, че никога няма да получи това, което желае. Отчаянието изглежда непродуктивно, но всъщност представлява „неуспех на отричането” и позволява на човека да види реалното положение на нещата и да започне отново да търси подходящ партньор.

Разлики между мъжете и жените

Мозъчните изображения при мъже и жени в основни линии са еднакви, но при мъжете била наблюдавана активност и в париеталната област на слепоочния дял на кората на главния мозък, свързана с интеграцията на визуалните стимули. „90% от порнографията е предназначена за мъже, докато жените прекарват живота си, опитвайки се да изглеждат добре пред мъжете”, казва д-р Фишър. Обяснението според теорията на Дарвин е, че мъжете подбират партньорките си визуално.

При жените е наблюдавана повишена активност в областите, асоциирани с възстановяването на спомените. Външният вид на мъжа не е достатъчен критерий за жените, те имат нужда да помнят какво е направил той вчера и какво е обещал преди 2 месеца.

1 | 2 | 3 | 4

Превод: Мая Живкова
Източник: www.mcmanweb.com

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.