за любовта

Антидепресантите убиват сексуалното желание

0

Антидепресантите могат да убият романтичната любов. Освен с високо ниво на допамин и норадреналин, романтичната любов се характеризира с ниско ниво на серотонин. Ниската концентрация на серотонина обяснява обсесивните мисли, свързани с романтичната любов. Влюбените хора признават, че мислят за любимия си през 95% от времето през деня и не могат да спрат да мислят за него. Това състояние е сравнимо с обсесивно-компулсивното разстройство, което също е свързано с ниско ниво на серотонин.

Антидепресантите, повишаващи нивото на серотонина, притъпяват емоциите, включително чувството на еуфория при романтичната любов, и потискат обсесивното мислене – ключов компонент на романтичната любов. „Когато инхибираме тази мозъчна система, ние инхибираме благосъстоянието и възможността за генетично бъдеще на пациента”, казва д-р Фишър.

Антидепресантите потискат силата на оргазма, на клиторната стимулация, на ерекцията на пениса („системата за удоволствие”) и образуването на семенна течност.

Една жена, която не може да получи оргазъм, може да не успее да различи правилния от неправилния мъж. Хора, приемащи инхибитори на обратния прием на серотонина (антидепресанти), споделят, че имат усещане, че вече не обичат партньорите си и възприемат представителите на обратния пол като по-малко привлекателни.

Семенната течност съдържа допамин и норадреналин, окситоцин и вазопресин, тестостерон и естроген, фоликуло-стимулиращ и лутеинизиращ хормон. Без оргазъм, мъжете губят способността си да предават сигналите на ухажването. Мъжете губят мотивацията си и себеоценката си и спират да се срещат с жени.

Поради потискането на депресията, пациентите губят способността си да изпращат правилни сигнали в общуването с околните и възможността да вземат твърди решения (да признаят отричането).

Сексът

Тестостеронът определя сексуалната активност на мъжа. Тестостеронът има значение и за сексуалната активност на жената, заедно с естрогена и прогестерона, които са свързани съответно с допускането на близост и отзивчивостта. Тези три хормона поддържат структурата и функцията на половите органи. Допаминът има отношение към сексуалното желание, а норадреналинът е свързан със субективната възбуда. По време на оргазъм нараства нивото на окситоцин.

Серотонинът понижава сексуалното желание и възбудата. Той притъпява усещанията, което води до конгестия на кръвотока („сини топки”). Пролактинът също може да окаже негативен ефект върху сексуалната възбуда.

Терапията с антидепресанти е свързана с понижено сексуално желание, невъзможност за сексуална възбуда, еректилни нарушения, невъзможност за изпитване на оргазъм, преждевременна еякулация, болка по време на полов акт.

Самата депресия рядко причинява сексуални нарушения; тя по-скоро е свързана със загуба на интерес към секса и с неспособност за постигане на интимност.

1 | 2 | 3 | 4

Превод: Мая Живкова
Източник: www.mcmanweb.com

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.