за любовта

34. Практическа интуиция: Използване на интуицията за други хора

0

Както вече казах много пъти, не трябва да запомняте всичко, което прочетохте дотук. Аз нарочно направих този естествен процес – интуицията, по-труден, за да осъзнаете, че вече сте правили това несъзнателно.

Вие не винаги сте прави. Интуитивната информация е винаги правилна, но интерпретацията й може да бъде грешна.
Вашият „клиент” трябва да направи собствените си разсъждения и да развива собствената си интуиция. Вие давате на другите информация, която може да им помогне във вземането на решения. Вие не взимате решения вместо тях!
Вие не сте терапевт. Лесно е да превърнете приятелите си в „интуитивни наркомани” – и те ще ви засипят със своите проблеми. Ако някой се обръща към вас по-често от няколко пъти годишно (изключваме деловите отношения), той е зависим от вас.

Преди да започна да работя за друг човек, аз правя стандартно предупреждение, което звучи така: „Ще осъществя интуитивно възприятие. Част от моята информация ще се окаже правилна, а друга част – не. Обикновено правя това достатъчно добре, но ако нещо, което кажа, ви прозвучи неправилно, то вероятно е така. Вие познавате собствената си информация (интуитивна и всякаква друга) по-добре от всеки друг. Не оставяйте на мен правото да решавам. Вие сте тук, за да получите друг поглед върху нещата – друг, а не „правилен”.”

Бъдете много внимателни с хората, които твърдят, че знаят за вас повече, отколкото вие знаете сами или че ще ви дадат информация, точна 100%.

Преди да започнете, обяснете как работите

Предложете на „клиента” си да подготви своите въпроси.

Вие трябва да опознаете човека, за когото работите, чрез интуитивното си възприятие, за да протече процесът гладко. Ето няколко аспекти, върху които трябва да обърнете внимание:

Не ви е нужна друга „полезна” информация, освен въпроса. Колкото по-малко знаете по темата, толкова по-добре интуитивната ви информация може да осветли въпроса. Нека другият човек състави въпроса си преди да се обърне към вас. Трябва да му обясните накратко колко е важна внимателната подготовка на въпроса.

Предварителната подготовка на въпроса има две цели. Първо, човекът „предопределя” отговора чрез избора си на въпрос. Второ, това предварително действие дава възможност на вашето подсъзнание да се подготви за работа по въпроса. Аз често отговарям на всички въпроси на клиентите, дори когато задават само един, тъй като интуитивната информация, която получавам, ме насочва към други свързани области.

Както добре знаете, един въпрос води след себе си други и вие можете неусетно да засегнете много области от живота на питащия. Използвайте тези „отклонения” като част от интуитивната информация, но кажете на клиента си, че той във всеки момент може да ви върне обратно към темата, ако отклонението не му се струва полезно.

Вие можете да получите впечатления дори за този, който ви задава въпрос. Запишете и тях. Вашата интуиция знае какъв въпрос ще ви бъде зададен преди той да бъде формулиран с думи.

Отбелязвайте всичко

Можете да получите образи, които на пръв поглед нямат отношение към въпроса. Впечатления, които нямат значение за вас, могат да бъдат разбираеми за питащия.

Отпуснете се и се концентрирайте

Докато разказвате на „клиента” си как работи, вие трябва да постигнете интуитивното си състояние.

Разположете се както ви е удобно и се отпуснете. Направете дълбоко вдишване и бавно издишване, позволявайки на съзнателния си ум да си отдъхне. Продължавайки дълбокото дишане, се концентрирайте върху физическите усещания на тялото си – почувствайте костите си, вътрешните си органи, кожата и мускулите си, биенето на сърцето си. Почувствайте как тялото ви се отпуска, а умът ви се успокоява. Не трябва „да изчиствате” разума си преди да се допитате до интуицията си. Гледайте на всичко, което се появява в ума ви като на подсказване.

Отделете на този етап на подготовка няколко минути. Когато се почувствате спокойни и съсредоточени, сте готови да се работите с интуицията си.

Когато въпросът ви бъде зададен, започнете да говорите възможно най-скоро. Колкото по-дълго чакате информация, толкова повече възможности давате на рационалния си ум да пречи на интуитивния процес.

Не позволявайте на клиента да ви прекъсва

Когато започнете да говорите, у питащия често възниква изкушение да ви прекъсне с възклицания от рода на „Това е така!” или „Това не е така!” или да изразява мнението си с мимики. Напомнете му, че такова отвличане на вниманието възпрепятства интуитивния процес и че вие ще потърсите обратна връзка, когато имате нужда. Продължете да говорите докато интуитивните ви впечатления не спрат. Подсъзнанието ви ще ви даде знак, че интуицията ви е отговорила на въпроса.

Ако нищо не идва в ума ви

Понякога ви задават въпрос, а вие „нищо не получавате”. Първо, не мислете, че при това не получавате ценни интуитивни данни. Всичко, което ви идва на ум, е отговор на въпроса.

Но ако действително не получавате никакви осезаеми впечатления, опитайте се да погледнете на това под друг ъгъл. Ако не можете да получите подсказка за това дали ще ви вземат на работата, за която сте кандидатствали, то разгледайте вместо себе си потенциалния си работодател или се поинтересувайте от реакцията на най-добрия си приятел, когато му съобщавате новината, или запитайте дали ще ви се наложи да заминете за друг град, за да постъпите на работа.

Не се страхувайте да кажете „Нищо не получавам”

Вие можете да изясните ситуацията. Ако клиентът ви попита дали ще замине за Лос Анджелис и вие не получавате никакви впечатления, можете да кажете: „Не получавам никакви образи. Не зная дали това се дължи на това, че не успявам да приема информация или на това, че не ви виждам в Лос Анджелис.”

Интерпретирайте образите

Въпреки че вашите начални възприятия понякога могат да бъдат полезни, опитайте се да дадете толкова информация, колкото можете.

Например, вашият клиент ви пита за проект, за който получавате усещане за балон, който се надува и се пука. Можете да помислите, че става въпрос за бизнес, който се развива бързо и поради това е нестабилен. Но към това описание можете да добавите и описание на получения от вас образ, който може да се окаже много по-конкретен, отколкото смятате. Кой знае, може проектът да включва въздушни балони!

Ще забележите, че колкото повече практикувате интуитивните си навици, толкова по-лесно ще протича работата по възприемането и интерпретацията на информацията, докато в един момент практически ще започнете да обръщате внимание само на интерпретацията. При това ще съхранявате изходната информация достатъчно близко до нивото на осъзнаване, така че да можете да я получите при необходимост.

Упражнение 24
По още една ябълка на ден

Помните ли упражнението с ябълките, което използвахме за определяне на цената на златото (упражнение 12)? Тази техника може да бъде използвана при отговор на всеки въпрос. Намерете време, за да опишете отличителните признаци – къде се намира ябълката, на кого принадлежи, ще бъде ли изядена и т.н. С помощта на ябълката можете да проверите всеки обект.

В това упражнение ще използваме първата ябълка за представяне на настоящето и втората – като образ на резултата или бъдещето.

Съобщете своите впечатления
Когато започнете да получавате отговори по въпроса на вашия клиент, ще възникнат допълнителни въпроси. Постарайте се да преминете от детайлите към картината в цялост. Необходимо ви е да видите ситуацията под друг ъгъл.

Не забравяйте да използвате указатели за проверка. Трябва да дадете на себе си и на „клиента” опора, която да ви помогне да оцените точността на вашата интерпретация.

Най-важното: уверете се, че търсите това, което трябва
Всеки въпрос се отличава от другите въпроси, но трябва да търсите следните данни:

• Получавате добро или лошо, положително или отрицателно чувство от въпроса? Опитайте се да отговорите чрез полярно при търсене на отговор от типа да/не.
• В какво време е концентрирано вашето внимание? Когато мислите по този въпрос, определете как се чувствате, къде сте – в миналото, настоящето или бъдещето? Като премествате възприятието си напред, в бъдещето, и назад, в миналото, променят ли се усещанията ви?
• Чувствате ли, че други хора и външни събития влияят на въпроса? Някакви имена? Инициали?

Търсете и други указатели – имена, дати, места – които вашият клиент може да потвърди или отхвърли. Това ще ви позволи да се ориентиране действително ли сте на прав път.

Други полезни въпроси
Всеки от следващите въпроси стимулира интуицията. Те могат да бъдат приспособени за използване за лични и професионални цели:

• Кои качества на този човек будят възхищението ми?
• Кои качества на този човек будят възхищение в повечето хора?
• Какво мога да науча от този човек?
• Какви думи трябва да чуе този човек, за да стане животът му по-щастлив?
• Какво би било добро приложение на силите за този човек?
• Какви проблеми е разрешавал този човек наскоро?
• Какви хубави промени очакват този човек в следващата година?
• Общуването с какви хора ще бъде трудно за този човек?
• Какво всеобщо прието невярно мнение съществува за този човек?
• Ако този човек беше животно, какво животно би бил и защо?

И така нататък. Вие ще откриете собствения си подход в тази област.

Работа с обратна връзка
Въпреки че в началото не трябва да искате информация за въпроса, в определен момент ще се наложи да поискате разяснение за въпроса, което дави помогне да придадете смисъл на впечатленията си.

123456789101112131415 | 161718192021222324252627282930313233 | 34 | 3536373839404142

Лора Дей, „Практическа интуиция“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.