за любовта

Случайният секс може да ни свърже с генетично неподходящ партньор

0

Изборът на партньор е комплексен процес. Ние осъзнаваме само част от него; останалата част е унаследена и несъзнателна и ни оставя усещането, че любовта е неизразим с думи химичен процес.

Съзнателният избор на партньор

Има неща, които ние намираме за привлекателни. Мъжете желаят жени, които притежават характеристики на младостта и плодовитостта – ниско отношение талия/ханш, плътни устни, меки черти на лицето. Жените имат предпочитания към мъжествения тип красота – стегнато тяло, широки рамене, чиста кожа и изразени, мъжки черти на лицето; всички те са символи на сексуална потентност и добри гени. Добре известно е, че жените харесват мъже, които излъчват сила и възможност да ги завладеят. И мъжете, и жените силно ценят интелигентността на партньора. Предпочитанията към красотата, ума и благосъстоянието са универсални.

Една от причините за възникването на любовта е свързването на двамата партньори за създаване и съвместно отглеждане на дете, но тя ни помага в избора, така че да не губим време и енергия с неподходящи хора. Хората са склонни да се влюбват в партньори, които са подобни на самите тях по привлекателност, интелект и социален статус.

Несъзнателните мотиви в избора на партньор

Коя е истинската причина за избора на партньор? Изключителни изследвания върху предпочитанието на партньор и генетиката показаха, че всеки от нас е привлечен от хора, които имат особен набор от гени, известен като комплекс на тъканната съвместимост, който играе ключова роля в реактивността спрямо патогени. Хора с различен комплекс на тъканна съвместимост създават по-здрави деца, с по-силна имунна система.

И проучванията доказват, че ние избираме партньора си именно по този начин – партньорите в двойките се различават в много по-голяма степен по отношение на комплекса на тъканната съвместимост, отколкото би се очаквало при случаен избор.

Как се откриват хората, които се различават по комплекса на тъканната съвместимост? Отговорът на този въпрос не е напълно известен, но знаем, че миризмите са важен елемент от сексуалното привличане. Хората буквално „надушват” своите партньори. В едно проучване хората успяват да различат като най-привлекателна миризмата на тениската, носена от човек с различен комплекс на тъканната съвместимост. Това е сексуалната химия.

Следвайте своите инстинкти

Посланието от тези проучвания е ясно: следвайте инстинктите си. Това правило обаче има и изключения.

Стана ясно, че жените, приемащи хормонални контрацептиви, предпочитат мъже с подобни гени на тъканната съвместимост. Това означава, че жените, приемащи противозачатъчни, рискуват да изберат мъж, който не е генетично съвместим със самите тях. Прекрасен пример за това как химическото привличане зависи от състоянието ни.

Сексуалното привличане се променя и в хода на менструалния цикъл. Мъжете възприемат мириса на жените като по-привлекателен в периода преди около овулацията, в друго проучване бе установено, че в този период мъжете са по-любящи към партньорките си.

В периода на овулацията жените предпочитат по-мъжествените типове; в останалите фази на цикъла те предпочитат по-малко сексуалните и по-стабилните мъже.

Сексът също може да промени възприятието за потенциалния партньор. След секс мозъкът освобождава окситоцин, който създава усещането за топлина, любовна обвързаност и създаване на социална връзка, която да подпомогне отглеждането на дете. Внимание: случайният секс може да доведе до усещане за любов към човек, който е генетично неподходящ.

Сексът, разбира се, не е любов. За учените любовта е загадка. Сексуалното желание има отношение към възпроизвеждането. Но какъв е смисълът на любовта, която ни кара да вярваме, че сме открили нашата единствена сродна душа в целия свят? Едно от предположенията на учените е, че чувството за любов спира търсенето на друг партньор, дори временно, и по този начин улеснява обвързването с партньора във връзка.

Психолозите Питър Тод (Indiana University) и Джефри Милър (New Mexico University) с помощта на компютърна симулация изследват начина, по който се извършва изборът на най-подходящия партньор сред множество потенциални партньори. Те накарали изследваните лица първо да преценят няколко потенциални партньори и след това да изберат най-привлекателния според усещането си.

Изследователите установили, че е достатъчна срещата с 9% от потенциалните партньори, за да бъде избран правилният. Тоест, на парти със 100 потенциални партньори е достатъчно да се запознаем по случаен принцип с 9, за да можем да изберем най-добрия. Запознанството с по-малко от 9 потенциални партньори не ни дава достатъчно информация, а с повече от 9 подсказва, че сме пропуснали подходящия. Заключението от това проучване е, че не трябва да търсим безкрайно, за да изберем подходящ партньор.

В кого ще се влюбим се определя от множество фактори, някои от които осъзнаваме, а други усещаме индиректно. Случайността може да изиграе огромна роля, ако срещнем някой, който отговаря на нашите очаквания или ако това се случи в определен етап от хормоналния цикъл.

1 | 2 | 3 | 4

Превод: Мая Живкова
Източник

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.