за любовта

Следвайте емоциите си, не ги контролирайте

4

Когато по-низше същество получи признаци на дистрес, то се вслушва в тях и предприема адекватно действие – то предпазва себе си.

Посланието за хората е: Когато изживявате продължителен, хроничен дистрес, не следвайте психологичните съвети за управление на емоциите. Използвайте стратегичската еволюционна психология: последвайте емоциите си.

Конвенционалната психология за управление на емоциите има за цел да помогне на хората да бъдат по-ефективни във всички сфери на живота си. Но дали това е така? Овладяването на емоциите трябва да помогне на хората да се адаптират към ситуацията, но – парадоксално – именно то ги задържа в същата ситуация, която е източник на дистрес.

Аз съм помогнал на хиляди двойки да работят по проблемите си, за да запазят брака си – защо? За да продължат да работят по проблема до края на живота си? Помогнал съм на мениджъри и служители да овладеят емоциите си, за да продължат да работят във фирмата, която е източник на тяхната фрустрация, гняв и безпокойство. Управлението на емоциите не помага на тези хора да живеят пълноценно – то само им помага да оцелеят чрез адаптация.

Проучвания, изследващи отговора на хората към стресови ситуации и среди, показаха доминантния адаптативен отговор на майката Природа. Такъв отговор е вътрешната промяна, която ни помага да се адаптираме чрез понижение на очакванията, чрез конфронтиране с проблема, чрез отдръпване от другите хора и дори чрез не предприемане на нищо. Тези отговори помагат на хората да се справят със ситуацията.

Разбира се, има моменти, в които контролът над емоциите ни помага да се представим по-добре.

При хроничен дистрес обаче контролът на емоциите има парадоксален ефект – то помага на хората да останат в стресиращата ситуация и да се адаптират към нея, да оцелеят. Хората обаче не могат да преуспеят в тази среда, защото тя не им дава това, то което те се нуждаят – дистресът се дължи на голямо разминаване между очкванията на човека и това, което му предлага средата, независимо дали става въпрос за партньорство или работа.

Животните нямат друг избор, освен да се адаптират. Но хората имат. Те могат да се адаптират или да потърсят друг изход. Смяната на работата често подобрява производителността на човека. Да кажем на ученика да остане в училището, в което има проблеми, и да учи повече или да премине курс по управление на стреса е равнозначно на това да му кажем да изтърпи следващите 4 години – време, през което той би трябвало да живее.

Следвайте емоциите си

Често се чудя колко хора биха имали по-добър брак, ако ги бях посъветвал да послушат емоцията си и да се разделят. Може би много от тях биха имали брак, в който биха изживявали стрес веднъж месечно, а не всеки ден. Питам се колко ли служители биха имали по-пълноценен живот, ако ги бях насърчил да сменят работното си място с друго, където техните идеи биха били чути и оценени. Мога да заключа, че съм помогнал на много хора да останат в ситуация, в която не живеят, а оцеляват.

Мисля, че гениалните инстинкти, които имаме, могат да обърнат този процес за много хора. Вместо да използвате ума си, за да се адаптирате и оцелявате, позволете на вродените си инстинкти – на вашия емоционален дистрес, да направлява ума ви. Можете да си кажете: „Това място не е добро за мен, така че мога да се възползвам от възможностите да направя някои промени.” Всъщност, промените са част от еволюционната функция на дистреса. Дистресът ни мотивира за направим нещо, за да намалим силата му и да се почувстваме по-добре.

Като клиницист аз установих, че неспособността за постигане на желания брак или работа е реалност, която много хора приемат трудно. Защо? Защото една честна оценка може да разбуди инстинктите за убежище и за търсене и, тъй като ние не сме склонни да приемаме загубата, това да доведе до безпокойство и страх. Липсата на честност към себе си държи този страх под контрол, но също така задържа човека във вредна за него среда и води до загуба на връзка с инстинктите.

Признавайки пред себе си факта, че бракът или работата ви са източник на дистрес, не означава непременно да ги зарежете. Можете да ги промените. Но това не е възможно, докато не направите честна оценка на средата си.

Само вие знаете как се чувствате

Само вие знаете истинския отговор на въпросите:

 • Чувствам ли се добре с моя съпруг/а или партньор?
 • Израствам ли емоционално в моята връзка?
 • Моят партньор разбира ли и отговаря ли на моите нужди?
 • Насърчава ли моят партньор собственото ми развитие?
 • Заобиколен ли съм от хора, които ме насърчават в работата ми?
 • Работата ми допринася ли за моето развитие?
 • Чувствам ли се сигурен в работната си среда?
 • Чувствам ли се добре на работа?

Ключът за всеки от нас е да отговори на тези въпроси с брутална честност.

Както хроничният стрес подсказва, че е време за търсене на убежище, така и чувството на радост, интересът и ангажираността са еволюционни барометри, които показват, че сме попаднали в среда, която стимулира развитието ни. Когато тези усещания преобладават, вие знаете, че сте на точното място.

Превод: Мая Живкова

Hendrie Weisinger, „The genius of instinct: Reclaim Mother Nature’s tools for enhancing your health, happiness, family, and work“

Можете да харесате още
4 коментари
 1. FIRE

  Помежду другото откъде ги изнамираш тея статии или каквото са там?
  Или ти ги пишеш?

  1. Мая

   Това са теми, които ме интересуват от много отдавна, а когато нещо те интересува, започваш да го откриваш навсякъде. Има посочен източник за материалите, които не са мои.

 2. FIRE

  Не виждам източник, значи ти си автора. Моето мнение е, че въпросите не са от най важните които човек може да си зададе. Искам само да попитам според теб и останалите разбирасе, каква е разликата м/у емоциите и интуицията/6-то чувство/3-то око, както искаш го наречи. Може би тъпичък въпрос но се надявам на отговор.

  И по между др-то как да си сложа картинка? Тфа G на една страна ич ми не харесва. 🙂

  1. Мая

   Този материал е по книгата на Хендри Вайзингер “The genius of instinct: Reclaim Mother Nature’s tools for enhancing your health, happiness, family, and work”.

   Въпросът ти не само че не е тъпичък, но си хванал същината. Това, което наричаме душа, всъщност са нашите емоции. Емоциите се формират най-рано в хода на развитието на човека, според много учени – още преди раждането. Смята се, че емоционалното състояние на майката по време на бременността се превръща в основна емоция на детето. В ранното детство децата реагират на околния свят изцяло емоционално, а по-късно започва развитието на логиката. Така че емоцията е първичен източник на информация за човека.

   Интуицията или шестото чувство – самото име подсказва, че става въпрос за емоция. Човек получава екстрасетивна информация, чието осъзнаване много често става под формата на чувство. Фактически това е първичната система за ориентацияв околната среда, на нивото на инстинкта. Примерно предстои да ти се случи нещо неприятно – загнездва ти се гадно усещане, не знаеш защо, но знаеш, че ще се случи. Ако последваш това чувство, може да избегнеш проблем.

   А за въпросите – важни са. Защото се оказва, че повечето от болестите възникват именно поради конфликт между съзнанието и подсъзнанието. Основните инстинкти изискват удовлетворение и създават чувства, които тласкат човека в тази посока. Примерно, дошло ти е време да ставаш родител – и почва да те човърка. Ти обаче си отчаян от жените и решеваш, че не щеш да се тормозиш повече. И следва неудовлетворение, депресия, нещастие, болест, а може и нещо по-сериозно. Продължителната депресия и нещастие в дадена сфера от живота означава, че потискаш инстинкт – и от това нищо добро не следва. Природата си иска своето.

   А за аватара – отиваш на gravatar.com, регистрираш се с мейла, който си използвал тук, и си качваш снимка, която ще се появява навсякъде, където използваш този мейл.

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.