за любовта

Скучен и сигурен партньор или интересен, но несигурен?

2

Изборът на партньор винаги зависи от нашите идеали и нашите нужди. Ако търсим романтична и страстна връзка, избираме непредсказуем и очарователен човек. Ако търсим сериозна връзка или семеен партньор, търсим сериозен и отговорен човек. Често се оказва обаче, че сигурните партньори са скучни, а интересните партньори не са сигурни. Във всички случаи ние страдаме от това, че не получаваме всичко, което желаем.

Контролът

Когато желаем сигурна връзка, избираме партньор, който да можем да контролираме в достатъчна степен. Това може да е силно влюбен в нас човек – влюбените хора правят за нас всичко, което искаме. Може да бъде човек с по-слаб характер, който лесно можем да доминираме. Може да бъде човек с морални предразсъдъци – например човек, който е убеден, че изневярата е смъртен грях, е малко вероятно да ни изневери и да ни напусне заради друг/а, дори да го желае. Но когато търсим партньор за цял живот, ние търсим човек, който да съчетава добрите качества, които ценим, но и да поддържа непрекъснато интереса и емоцията ни. Възможно ли е това?

Изневярата

Причината за всяка изневяра е неудовлетвореността на важни нужди на мъжа или жената.

Когато мъжът избира жена, с която да създаде сериозна връзка, той търси качества, които харесва и които са социално приемливи. Идеалната жена е красива, но не твърде красива, умна, но не твърде умна – защото много красивите и много умните жени не могат да бъдат контролирани. Идеалната жена трябва да бъде вярна, трябва да има по-слаб характер от този на мъжа, за да му позволи да доминира и да се усеща като мъж във връзката.

Когато жената избира партньор за брак, тя търси мъж, който е силен,  работлив, може да издържа семейството си, иска да има деца и може да се грижи добре за тях. Жената винаги има изискване мъжът да е верен, за да е сигурна, че няма да бъде изоставена (с децата си).

Добрите партньори за брак отстрани изглеждат като шестица от тотото. При тях обаче винаги има един проблем – „добрите“ качества са просто черти на характера, които ни показват, че можем да манипулираме тези хора. Ако преценяваме нещо като добро, то е защото е добро за нас – можем да имаме полза от него.

Основният недостатък на добрите момичета и момчета е, че те не могат да събудят емоцията, която търсим.

Страстта се ражда от липсата на контрол. Страстта се събужда и поддържа от партньора, който не можем да контролираме. Невъзможността да притежаваме някой ни кара непрекъснато да се стремим към него, усилва многократно желанието ни. Най-силни емоции събуждат най-невъзможните връзки – когато партньорът ни не отговаря на чувствата ни, когато е семеен или обвързан с друг, когато има непреодолимо препятствие между нас. А ако успеем да преодолеем препятствието и постигнем обвързване, страстта обикновено изчезва и често губим интерес. Човекът, който до вчера ни е подлудявал, става скучен, предвидим, контролируем. Безинтересен.

Добрите момчета и момичета са принципни, отговорни, сериозни – те ни дават сигурността, от което се нуждаем, но без тръпка. Лошите момчета и момичета ни въвличат в множество неприятности, с тях винаги ни липсва сигурност, но ни подлудяват от страст. Ако изберете връзка с добро момче или момиче, вероятността да изневерите с лошо момиче или момче е голяма. Защото липсата на емоция в брака рано или късно ще ви накара да я потърсите навън.

Скучен и сигурен партньор или интересен, но несигурен?

Какъвто и да е вашия характер, каквито и да са вашите моментни нужди, никога няма да можете да направите избор между скучен и сигурен партньор и интересен, но несигурен. Винаги ще имате нужда и от сигурност, и от тръпка. Ако изберете сигурен партньор, вероятно ще го оставите заради някой, в който ще се влюбите лудо. Ако изберете лудата любов, вероятно ще бъдете изоставени с разбито сърце. Което ще ви накара да потърсите сигурност и отново ще влезете в същия порочен кръг.

Има ли изход?

Изходът от тази ситуация е колкото прост, толкова и сложен. Той е само един – да приемем човешката си природа. Ако спрете да идеализирате мъжете/жените, ще спрете и да ги оценявате според добрите и лошите им качества.

Изискването за сигурност и вярност ни кара да търсим партньори, които можем да контролираме. Природата на хората (и на всички животни) е такава, че винаги търсим най-добрия партньор за себе си. Няма начин да потиснем този инстинкт нито у себе си, нито у партньора си. Може да се случи да срещнем по-добър партньор и може да се случи да пожелаем раздяла. Това е неизбежно, дори когато връзката е скрепена с брак и деца. То се случва всеки ден.

Мъжете не са моногамни. Мъжете са верни, когато наистина обичат силно една жена – или когато имат психически и/или физически проблеми да търсят по-добри партньори, които сами не си позволяват това. Зад привидно хубавата черта вярност може да стои неувереност, която да превръща мъжа в обсесивна и контролираща личност.

Жените са по-ориентирани към моногамията и верността. Но ако една жена срещне мъжа на мечтите си, има голяма вероятност да прави секс с него, изневерявайки на добрия мъж вкъщи.

Неприемането на биологичната ни природа ни кара да делим хората на подходящи и неподходящи, на добри и лоши. Избираме добрите, но ни възбуждат лошите. Женим се за добрите, но изневеряваме с лошите.

Делим хората, защото делим самите себе си. Някои от чертите ни са добри – тях показваме на хората, за да ни харесват. Други наши черти са неприемливи за хората – тях приемаме за лоши и ги потискаме дълбоко.

Избираме добри партньори за добрата половина от себе си и лоши партньори за лошата половина от себе си. Правим го, защото не искаме да „замърсяваме“ добрата си половина с лоши качества, добрия партньор с лоши качества.

Верността – потискането на сексуалните ни инстинкти, е добра черта. Сексуалното желание към други хора е лоша черта. Не го приемаме, съпротивляваме му се – а то се усилва. И в един прекрасен ден срещаме човек, който е всичко онова, което не приемаме и не харесваме – но полудяваме от страст по него. Гоним го и бягаме, правим секс, а после се срамуваме, опитваме се да си тръгнем, но се връщаме. И единствената причина за това е, че не приемаме природата си.

Забранете си да ядете един ден и след 5 минути ще умирате от глад, всичките ви мисли ще са насочени към хладилника. След 30 минути вероятно ще се храните така, сякаш не сте яли от седмица, а след това ще изпитвате вина, че не сте могли да устоите на собствената си забрана. Забранете си да харесвате и да желаете други хора и гарантирано ще се влюбите в някой, който ще обърне представите ви за любовта и човешките отношения. Докато делите мъжете/жените на добри и лоши, ще скучаете с добрите и ще полудявате по лошите.

Решението

Каквото и да мислите, каквото и да чувствате, независимо дали ви харесва или не, то е част от вашата природа. Не е задължително да го проявявате пред хората, защото – и те като вас – търсят идеални образи. Но го признайте пред себе си и му дайте възможност да живее във вас. Приемането на неприемливите ви качества е единственият начин успешно да се придържате към добрия образ, който сте избрали да показвате пред хората.

И изненада

Понякога мечтите се сбъдват и откриваме мечтания партньор от плът и кръв.  Партньорът, който съответства на истинските си дълбоки убеждения и на истинските ни нужди в настоящия момент.  Партньорът, в който добро и лошо, сигурност и емоции са в приемливи дози.

Можете да харесате още
2 коментари
  1. mirela505

    Maya,kakto vinagi si tolkova pronicatelna
    Taka vinagi iskame tova,koeto nqmame

  2. съхранeние клетки

    Ех това е един доста сложен казус, пред който не една или две жени изпадат в своят живот. Тогава идва момента и мъжа-избраният да се запита, той от кой тип е. Понякога е нужно просто да чувстваш, че те обичат и това е напълно достатъчно независимо от това какъв е човека до тебе. В крайна сметка няма ли чувства, то нищо не би издържало във времето.Надявам се да ни пишете често с подобни теми.

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.