за любовта

35. Практическа интуиция: Как да съобщим тревожна информация

0

Как да останем обективни – особено когато получаваме тревожна информация

Вечният проблем – как да запазим обективността си при въпроси, които очевидно са много важни за питащия човек. Помнете, че хората търсят помощ, когато става въпрос за много важни неща. Например, ваша позната пита дали ще се омъжи за своя годеник. Вие получавате отговор „не” на този въпрос. Как да съобщите на познатата си това, което знаете, че ще й е трудно да приеме.

Най-важно е да разберете, че не трябва да приемате всеки изход задължително за добър или лош. Възможно е краят на връзката или отсъствието на повишение да са неприятности, които да се окажат блага.

В някои случаи ще се налага да съобщите за неприятности, в които е трудно (ако изобщо е възможно) да видите нещо позитивно. Естествено, трябва да направите това меко и тактично, доколкото е възможно. Опитайте се да представите информацията във вид на метафора, която да може да се интерпретира нееднозначно и да предоставите на клиента възможността сам да разбере значението й. Също така настройте своето интуитивно чувство към светлата страна на събитието. Накрая напомнете на клиента, че е възможно и вие да бъркате.

И най-важното – запомнете, че вие можете да не отговорите на въпроса.

Не молете клиента си да потвърждава информацията. Сведенията, получени чрез интуицията, могат да се окажат много лични. Често клиентът разбира информацията по-добре, отколкото вие, тъй като тя касае неговия живот. Така трябва и да бъде.

Лъжлива надежда не съществува

Надеждата е ценна сама по себе си. Човек може да изпитва надежда и в същото време твърдо да приема ситуацията и да се подхожда реалистично към нея.

Когато пристъпвате към интерпретация на интуитивния образ, вашите знания, чувства, предпочитания получават достъп до този процес. Важно е да обърнете внимание на това, което мислите или чувствате – отделно от това, което възприемате интуитивно, когато отговорът не ви е ясен. Объркването често се дължи на използването на различни методи на възприятие. Собствената интуиция на човека обикновено знае повече за него и обкръжението му от вашата (въпреки че неговото възприятие може да не е толкова ясно).

Ако искате да постигнете резултат, а интуицията ви казва „не”, попитайте защо

Понякога пропускаме интуицията и в играта влизат логиката и опитът. Понякога знанията ни направляват интуицията в една посока и блокират всяка друга полезна информация. Малко мислене също може да помогне да се разреши проблема.

Други етични съображения

Преди да започне да приема пациенти, лекарят се подготвя в продължение на много години и полага Хипократова клетва. Психотерапевтът знае как е устроена душата и как да поведе пациента към излекуване. Интуитът просто получава информация. Следвайте правилото никога да не се опитвате да заместване професионалистите от която и да е област.

Често аз просто изпращам хората при лекари за изследване, ако почувствам някакви проблеми. И съм молила хората заедно с лекаря да отделят внимание на конкретен период от живота. От собствен опит зная, че да се съобщават някои сведения не винаги е полезно или етично (дори когато са верни!).

В помощ на интуитивното възприятие

Един от способите, които начинаещите намират за особено полезен, е да не знаят въпроса, който им задава клиента. Това може да стане като се напише въпросът на лист хартия или просто се зададе мислено. Да имате въпроса в писмена форма е особено полезно, защото това принуждава клиента да го формулира внимателно.

123456789101112131415 | 16171819202122232425262728293031323334 | 35 | 36373839404142

Лора Дей, „Практическа интуиция“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.