за любовта

33. Практическа интуиция: Собствен интуитивен стил

0

Отговори на въпросите от упражнение 22: Първият въпрос е вашият втори въпрос. Вторият въпрос е вашия първи въпрос. Третият въпрос е вашия трети въпрос. Четвъртият въпрос е вашия трети въпрос. Петият въпрос е вашия първи въпрос.

Ако сте получили противоречиви отговори, възможно е вашата интуиция да се отнася с противоречиви чувства към един и същи въпрос. Ако имате съмнения, доверете се на своята интуиция, а не на директните отговори „да” и „не”.

Развитие на символите на противоположностите

За да използвате полярността като средство, вие първо трябва да обърнете внимание на това каква система от символи вече използвате да определение на полярността. Също така трябва да си създадете нови символи, които да използвате за проверка и за внасяне на нюанси и детайли.

Думата „тежък” например може да означава „конкретен”, а така също и „труден”. За да вземете решение, вие трябва да определите свойството „тежък” във всеки отделен случай:

• Към какъв друг полярен символ ви насочва „тежък”?
• Положителен или отрицателен символ е „тежък”?
• Какви свойства има?
• Променя ли се в своята противоположност във времето?
• Ако се променя, как?

Тези въпроси ще придобиват все по-голям смисъл в процеса на овладяване на вашата интуиция.

Нюанси
Нюонси съществуват дори при най-простата полярност, като да/не. Особено важно е два пъти да проверите отговора да/не, тъй като тези отговори не се появяват в символен вид, който да ви помогне да анализирате съществените детайли. При по-сложните процеси на интуитивно възприятие ние извеждаме положителен или отрицателен отговор от набраната комплексна информация. Тази информация ни помага да разберем защо сме получили именно такъв отговор. При отговори от типа да/не ние обръщаме този процес – първо получаваме отговор, а след това го обосноваваме. В тези случаи ще забележите, че понякога отговорът се променя.

Да развием стила си на интуитивно възприятие
Сега ще усвоим нови способи, с помощта на които ще получите достъп до интуитивната информация и ще се научите да я интерпретирате.

Упражнение 23
Да получим усещане за собствения си интуитивен стил

Към този момент вие вероятно вече знаете чрез кои сетива получаване предимно интуитивните си впечатления. Използвате предимно зрителни или слухови образи? „Чувствате” ли своята информация или я получавате, представяйки си промяна в заобикалящата ви среда?

Отговорете си на следващите въпроси:

• Кои символи или образи, които получавам, винаги означават едно и също?
• Кое сетиво предпочитам да използвам?
• Какво най-често „смущава” възприятията ми?
• Как отстранявам смущенията?
• На кое сетиво се доверявам най-малко?
• Променя ли се предпочитания от мен начин на възприятие с промяна на времето – минало, настояще или бъдеще?

Запишете отговорите си във вашия бележник.

Концентрирането на вниманието върху собствения стил на възприятие ще ви помогне по-добре да разберете и се ориентирате в информацията, която получавате интуитивно. Тези въпроси са много важни, задавайте си ги често. Начинът ви на възприемане на информацията ще се променя с опита ви в отговор на промени, настъпили във вас или условията ви на живот.

Например, когато имам хрема, аз се опитвам да използвам чувството, а не зрението (нормално зрението е моят предпочитан канал за информация). В моя интуитивен речник слънцето винаги е индикатор за положителен резултат. Най-слабо се доверявам на чувството и в тези случаи винаги се опитвам да използвам друг канал, за да проверя чувството (напр. „В хармония ли е това, което виждам, с това, което чувствам?”). Най-голямата пречка за мен са съмненията ми, които преодолявам с дълбоко вдишване, след което обръщам внимание на първото нещо, което минава през ума ми – докато отново се фокусирам върху въпроса.

Докосването до своята интуиция е процес на самооткритие

Вашият начин за използване на интуицията без съмнение ще се различава от моя. За вас е важно да разработите собствения си процес. Вашият интуитивен стил е отражение на уникалността на вашата личност в същата степен, както и интуитивния ви речник. И вашият интуитивен стил ще се развива с разкриването на скритите ви способности.

Единственият метод за разкриване на собствената интуитивна сила – това е методът на опит и грешка.

С практиката ще забележите определени таланти и навици, предпочитания и ритуали, които са по-подходящи за вас от други. Така например може да забележите, че сутрин сте по-работоспособни, отколкото в края на деня. Или че работите па-добре със затворени очи, отколкото с отворени. Можете да забележите, че предпочитате въпроси, написани на хартия или произнесени на глас.

Както казах по-рано, интуитивната информация постъпва по три основни пътя: зрението, слуха и чувството. Нито един от тях не е по-добър от другите и повечето хора ги използват комбинирано, въпреки че един от тях преобладава. Впечатленията ви, постъпващи по един канал (например зрението) могат да бъдат по-точни от впечатленията от другите канали.

Интуитивните стилове могат да бъдат много индивидуални. Вие можете да възприемате точно имена или дати. Това в голяма степен зависи от това как „направлявате” своята интуиция. Ако имате наклонност към меланхолия, интуицията ви ще бъде насочена към миналото. Вниманието на параноика от друга страна ще бъде фокусирано в бъдещето.

Къде най-често е насочено вниманието ви?

Това е добър показател към какво е насочена вашата интуиция. Човек, който отлично оценява бъдещето, може да има трудности при възприемането на настоящето или миналото.

Интуитивни средства и техники

Някои хора забелязват, че получават по-добри резултати при използване на различни техники – карти таро, астрология или чаени листа.

Особено внимавайте при работа с предмети, например карти, тъй като при това съществува опасността вместо да интерпретирате действителната информация, да интерпретирате това, на което се надявате или от което се страхувате. По-добре е да използвате по-сложни методи, той като при тях имате повече неконтролируеми стъпки. Колкото по-произволна е техниката, толкова по-вероятно е тя да работи.

Ключовата разлика между интуицията и другите методи за предсказване се състои в това, че при използване на интуицията не се нуждаете от външни подсказки.

123456789101112131415 | 1617181920212223242526272829303132 | 33 | 343536373839404142

Лора Дей, „Практическа интуиция“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.