за любовта

Спечели книга: Силата на самохипнозата

34

ivelinajk спечели книгата От пелените до влюбването. Честито!

Силата на самохипнозатаПреди време осъзнах, че всеки път, когато си блеем нанякъде и случайни мисли минават през ума ни – обикновено за проблеми, те потъват безпрепятствено в една част от ума ни, която ги изпълнява безпрекословно. Това се случва по стотици и хиляди пъти дневно, за секунди или части от секундата. И нашите най-обикновени мисли се превръщат в наша реалност.

Това ме накара да потърся информация по въпроса и така попаднах на книгата на д-р Станли Фишер “Силата на самохипнозата”. Написана на достъпен език, с прости и ефективни техники за самовнушение – които веднага изпробвах, с много случаи от клиничната практика и ежедневния живот – това е една от най-простите и ценни книги, които някога съм чела. Това е книга, която може да бъде от помощ на всеки човек при решаването на всеки проблем.

За да спечелите тази книга, трябва да отговорите на един въпрос. Крайният срок е 31 декември 2011. Печелившият ще бъде определен чрез жребий на 1 януари 2012 и ще се свържа с него по мейла, с който се е регистрирал тук.

Въпросът е:

За какво бихте използвали самохипноза, ако сте сигурни, че с нея можете да решите всеки свой проблем?

 

КАКВО Е И КАКВО НЕ Е САМОХИПНОЗАТА?

Мит 1:
По време на хипноза обектът е под контрола на хипнотизатора

В действителност хипнозата винаги е самохипноза. Хипнотизираният може да се контролира през цялото време. Той не е подвластен на някой друг, нито пък заспал. Той е в състояние на повишено внимание и много концентриран. Той може да позволи на хипнотизатора да определи поведението му, но изборът е негов.

Мит 2:
Хипнозата е невъзможна без хипнотизатор

Тъкмо обратното, ние често изпадаме и излизаме от състояние на транс без дори да забелязваме. Задавали ли сте си въпрос какво се е случило през онези четири часа, през които сте писали важен доклад? Или къде са отлетели двата часа, през които сте пътували по магистралата? Били ли сте толкова погълнати от работа, че да престанете да забелязвате какво се случва около вас? Наблюдавали ли сте влюбени, до такава степен вглъбени от самите себе си, че останалият свят не съществува за тях? Това са примери за спонтанен транс.

Мит 3:
Хипнозата е форма на сън

Въпреки че думата хипноза произлиза от гръцката дума за сън – хипнос, сама по себе си хипнозата е точно обратното – релаксирано състояние на фокусирана концентрация. По време на транс човек е с необичайно изострени сетива и реактивност, а енцефалограмата показва чести алфа-вълни – мозъкът е отпуснат, но не спи.

Мит 4:
Жените и хора с ниска интелигентност се поддават в най-висока степен на хипноза

Хипнотичната способност няма връзка с пола и интелекта. Навлизането и поддържането на състояние на транс изисква добра концентрация и способност за фокусиране. Писателите и композиторите, творческите личности  с живо въображение често са най-добрите обекти за хипнотизиране. Пациенти с нарушени чувствени и мисловни функции са с намалена способност за индукция на транс, тъй като за тях е трудно постигането и поддържането на необходимата концентрация.

Мит 5:
Хипнозата лекува

Състоянието на хипноза не е нито терапевтично, нито антитерапевтично. То е състояние на възприемчивост и ментална нагласа, което може да се използва за промяна. Хипнозата е състояние, при което намалява необходимостта от проверка на действителността и нагласата на мозъка е към възприемане по един жив начин.

Мит 6:
Хипнозата е мистика

Няма нищо мистично или магическо в самовнушението. Силата на хипнозата е в достъпа до чувствата, спомените и системите на организма.

Можете да харесате още
34 коментари
 1. Martobonaparto

  Бих променил вярвания които вече не ми вършат работа т.е. остарели насадени от други хора, при други обстоятелства и при други времена:) Освен това бих променил навиците които вече не ми служат и бих насадил образа на здравето, младоста и енергетичноста и успеха в подсъзнанието си:)))

 2. nina_ekova

  Аз бих се използвала от самохипнозата, за да бъда емоционално по-стабилна. Например: да не се ядосвам, да не избухвам, да не се страхувам, да не се предавам, да нямам песимистични мисли… Би било прекрасно! Само трабва да се науча! 🙂 Успех!

 3. lota

  Ще използвам самохипнозата в посока на това да подобря отношенията си със другите, да стана по толерантен и разбран човек…
  Пфу, така написано май излиза, че съм голям дЗвер :)))
  Поздрави и най-добри пожелания!

 4. markas

  Ще използвам самохипнозата за да се откажа от вредните си навици, като пушенето, усещам как ме убива и не ми стига въздух, а в същото време мисля само къде да се скатая за припаля една цигара. Тази книга много би ми помогнала….

 5. Milenaa

  Ще използвам самохипнозата за всякакви проблеми- както за важни, така и маловажни..Например да се справям със стреса или да подобря взаимоотношенията си другите хора.. Искам да се науча да виждам проблемите си от различен ъгъл, за да ги възприемам по-лесно. 🙂

 6. surditkata

  Ще използвам самохипнозата ,за да си осигуря спокойствието,което ми липсва заради жунглирането между,работа,домашни задължения,учене и различните курсове,които посещавам.

 7. bird

  Самохипнозата бих ползвала да ме отърве от гнева и да стана равнодушна, да не ми пука за дребните неща които ме изкарват от релси много често.

 8. petyfi

  Бих я използвала, за да придобия повече смелост и самочувствие. Искам хората да спрат да ме тъпчат, искам да мога да отстоявам позициите си, без да се притеснявам дали те ще бъдат пречка в живота за някого.

  Също така – за да премахна излишния гняв от себе си, да имам повече положителни мисли.

  Всичко това ще ми бъде много полезно, за да се оформя като пробивен и същевременно толерантен характер 🙂

 9. zaikoto

  Бих използвала самохипнозата, за да работя върху самочувствието си и да гледам по-положително на нещата. Смятам, че положителното мислене до голяма степен влияе на крайния резултат за постигане на дадени цели, но поради все по-трудния живот положителното мислене рядко се усеща у хората. Така е и при мен.

 10. kee86

  Ще използвам самохипнозата за да стана по-уверена и самостоятелна в живота си.За да давам свичко от себеси за постигане на целите ми.За да се развивам в работата си и в личния ми живот.