за любовта

Синдромът на жертвата

0

Ако сте преживели емоционална травма, това променя психиката ви и невербалните сигнали, които изпращате – езикът на тялото. Езикът на тялото на човек, претърпял емоционална травма, силно се различава от езика на тялото на хората, които не се възприемат като лесна плячка.

Ако имате излъчване на жертва, много вероятно е да привлечете два типа хора – „добри самаряни“ или социопати. Хора, които ще изпитат съчувствие към вас и ще пожелаят да ви помогнат, и хора, които ще ви използват за своите цели.

Социопатите са хора, които са напълно нормални на пръв поглед. Те се отличават от другите хора с това, че не могат да изпитват съчувствие и любов към хората, не страдат от угризения, когато използват другите хора. Те добре усещат жертвите си и им казват това, което искат да чуят – така създават впечатление на „сродни души“. Социопатите, доминиращите хора, злоупотребяващите с властта си хора различават лесно хората, които са импулсивни, които не уважават себе си, които отчаяни и търсят любов на всяка цена – всички онези, които биха могли да използват за собствените си цели.

В началото на връзката ви социопатите ви подлагат на малки тестове, за да разберат доколко могат да ви контролират. Например: Социопатът ще промени плановете си в последния момент без обяснение – за да провери дали ще позволите неуважително отношение към себе си.

Социопатът ще ви покани да прекарате заедно уикенда, въпреки че се познавате съвсем скоро и само от интернет – за да провери склонността ви да инвестирате усилия във връзка, която току що е започнала – показател за отчаянието ви и ниското ви самочувствие. Социопатът ще поиска от вас да правите секс много рано във връзката, преди да сте създали доверие и интимност помежду си – за да провери самоуважението и отчаянието ви. Социопатът разбира до каква степен може да ви използва по отговора ви към тези малки тестове. Ако ви се е случвало някой внезапно да напусне живота ви без обяснение, възможно е това да е бил социопат, който е разбрал, че не може да ви използва лесно и безпроблемно.

Ако сте преживели емоционална травма, може да имате трудности при разпознаването на социопатите, защото те създават усещането за „сродна душа“. Понякога сме привлечени като нощни пеперуди от партньори, злоупотребяващи с нас – има ли логично обяснение за това?

Някои психолози смятат, че избираме партньорите си, за да пресъздадем с тях сценария, при който е получена травмата с цел да постигнем решение на проблема.

Ако игнорирате миналото си, вие най-вероятно ще го повторите. Излекувайте емоционалната си травма. Ако страдате от емоционална травма, най-добре е да изберете да я преживеете отново в безопасна за вас среда, с професионален терапевт.

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.