за любовта

Как се сбъдват мечтите

15

Мечтите се сбъдват, когато нищо не им пречи. Мечтите се сбъдват, когато имаме силно желание и не виждаме пречки, когато емоциите и разумът ни са в хармония.

Фантазия, мечта или цел?

Умът ни има механизъм, който непрекъснато преценява реалността. Когато решим да гледаме филм, ние избираме сюжет, който е интересен за нас, изживяваме силни емоции – но знаем, че сме в безопасност. Нашият ум прави разлика между фантазията и реалността… през повечето време. Понякога изживяването е толкова реално, че преодолява този механизъм – така се сбъдват фантазиите.

Фантазиите са приятни и безопасни. Фантазираме за неща, които смятаме за невъзможни в реалния живот. Фантазиите са истинският прозорец към душата ни – ако фантазираме за нещо, ние харесваме емоцията, която преживяваме. Когато фантазираме, ние не правим преценката възможно/невъзможно – и поради това фантазиите постъпват безпрепятствено в подсъзнанието ни. Понякога фантазиите се сбъдват, по подсъзнателен, интуитивен път.

Мечтите са неща, които приемаме за принципно възможни и желаем, но ни мислим за тяхната реализация в настоящия момент. Тъй като не мислим за реализацията им, не правим преценка възможно/невъзможно. Ако не ги означим като невъзможни, за подсъзнанието ни са възможни. Понякога мечтите се сбъдват, по подсъзнателен път.

Целите се различават от мечтите и фантазиите. Когато си поставим цел, ние започваме съзнателно да мислим за нея, за пътя, по който да я реализираме, поставяме си срокове. Целта е конкретна задача за действие.

Когато целта ни е твърде голяма или зависи от други хора, тя ни причинява дискомфорт, защото не можем логически да предвидим пътя за реализацията й. Когато мислим логически за мечтите си, ние преценяваме ресурсите си, възможностите, вероятностите. Тъй като нямаме информация за бъдещето, рационалният ум не може да го предвиди – и това създава стрес. Това е причината много хора да се отказват от мечтите си.

Как да сбъдваме мечтите си?

Използвайте логиката и интуицията си.

Използвайте логическия си ум, за да превърнете мечтата в цел. Ако мечтата ви остане мечта, тя може да се сбъдне или не, утре или след години, вие нямате контрол върху това. Поставете си тази цел съзнателно, поставете си срок.

А след това оставете интуитивния ум да реализира целта ви. Когато мислите за пътя на реализацията, вие давате насоки на ума си – карате го да реализира мечтата ви по вашия начин. Тъй като нямате информация за другите хора, за бъдещето, за всички възможности, които съществуват, вашият път може да не е нито най-лесния, нито най-краткия. И обикновено не е. Съществуват възможности, които не можете да си представите – но вашата интуиция ще види. Не мислете и не направлявайте този процес – и ще получите най-бърз и най-добър резултат. Особено ако целта ви е твърде голяма и не виждате пътя до нея.

***

Преди години имах тежък ден. Имах пациентка, която ужасно ме изнерви. Когато я изпратих, бях изтощена, легнах си и си пожелах да съм в Италия, само да се мотая и да снимам, без да правя нищо друго.

За мен Италия беше само мечта в онзи ден. Бях влюбена в тази страна от години, но не вярвах, че някога ще я видя, изглеждаше ми нереално. Просто мечта.

Един месец по-късно „случайно” се запознах с човек в интернет. Поговорихме за любовните си неволи, а после се оказа, че той е фотограф. Аз снимах за удоволствие, той видя мои снимки, хареса ги и 2-3 дни по-късно ме покани да ида в Италия и да направим заедно един голям проект за основния му клиенти, голям винопроизводител. Отидох и правих това, което си бях пожелала – прекарах един месец в Италия, снимах и си почивах, защото работата беше удоволствие.

Как бих могла по логичен път да си представя, че желанието ми ще се сбъдне по този начин?

Италия

Италия

Италия

Италия

Италия

Италия

Италия

Италия

Италия

Италия

Италия

Италия

Италия

Италия

Италия

Италия

Италия

Италия

Италия

Можете да харесате още
15 коментари
 1. misssvivi

  Здравейте,казвате,че мечтите се сбъдват ПОНЯКОГА,Достатъчно ли е да формулирам мечтата в съзнанието си и после само да се водя от интуицията,за да стане мечтата реалност?Има ли някакъв разумен срок на очакването?Достатъчно ли е само силно да вярваш?

  1. Мая Живкова

   Всъщност, не е необходимо да правите нищо. Не можете да мечтаете за нещо, което вече не е в подсъзнанието ви – желанията, мечтите идват от там.

   Проблемът е да не им пречим да се случват. Понякога имаме идеи, които противоречат на мечтите ни – например, искам да имам собствен дом, но отричам парите. Понякога усещаме, че мечтите ни изискват от нас усилия, които не желаем да полагаме, и започваме да ги отричаме. Типичен пример са много мъже и жени, които отричат другия пол на думи, а вътрешно копнеят за връзка, но не признават и пред себе си, за да не страдат.

   Ако нямаме такива бариери, мечтите се сбъдват бързо. Понякога самите ние задаваме сроковете. Например, решаваме, че ще се оженим и ще имаме дете веднага щом завършим университет. И ако нямаме други бариери, подсъзнанието помни и изпълнението на нашето желание се активира в този момент.

   Понякога мечтите ни зависят от други хора или от естествения ход на природни процеси и не можем да ускорим нещата. Ако искаме дете, трябва да почакаме 9 месеца.

   Но понякога, ако желанието ни е твърде силно, подсъзнанието ни някак успява да уреди сбъдването му – но не по оптималния начин, а по най-добрия начин, който е възможен за момента- И понякога си заслужава човек да почака.

   А вярата е необходима само дотолкова, че да приемете мечтата си за осъществима и възможна за вас. Но вие не можете да мечтаете за нещо, което не е възможно или е неподходящо за вас. Защото мечтите ви идват от вашето подсъзнание и отразяват вашата същност.

 2. misssvivi

  Благодаря.Как да разбера дали подсъзнанието ме води в правилната посока?Например във връзките.Достатъчно ли е щом силно обичам да вярвам,че съм с подходящия партньор или както казвате-да махнем бариерите на съмнението за да се сбъдне желанието за хубава връзка?

  1. Мая Живкова

   Правилната посока е много голяма тема.Подсъзнанието ни съдържа цялата информация за това как да поддържа тялото ни живо и да се грижи за него. Тази информация се реализира чрез инстинктите ни. Когато човек е във връзка с инстинктите си, той винаги прави най-добрите избори за себе си.

   За съжаление, днес повечето хора обръщат гръб на инстинктите си и търсят съвети от други хора – какво да ядем, как да спим, какво да чувстваме дори… А умът ни запомня и започва да реализира тази информация. От тук идват всички проблеми на хората – живеем по правила, които нямат нищо общо с истинския ни живот.

   Потискаме чувствата си, защото трябвало да мислим позитивно. А нашите инстинкти се реализират именно чрез чувствата ни – чрез тях тялото ни показва кое е добро за него и кое не.

   Ако започнете още днес да се вслушвате в истинските си чувства и да ги приемате, за около месец ще установите отново връзка със себе си и ще можете да разчитате правилно посланията, които тялото ви ви изпраща. Това е единственият начин да сте сигурни, че подсъзнанието ви изпълнява вашата истинска програма, а не измислиците на други хора.

   Това значи да се храните, когато наистина сте гладни, а не три пъти на ден. Да ядете каквото ви се яде, а не каквото е “полезно”. Да спите, когато и колкото ви се спи. Да общувате само с хора, с които ви е наистина приятно. Да не позволявате на хора да злоупотребяват с вас и т.н.

   За хармоничната връзка – докато ви радва човека, с който започвате или вече имате връзка, ще имате хубава връзка. Ако той ви нарани и вие се отдръпнете, а той коригира поведението си – връзката ви ще продължи да бъде хубава. Ако той ви нарани и вие приемете болката, връзката ви вече няма да е хубава за вас.

   За съжаление, в ума ни има и много чужди програми, които идват от родителите, от медиите, от филмите – и които ние реализираме в нашите връзки. Ако например родителите имат проблемна връзка, децата приемат този модел на поведение и го повтарят, страдат и не знаят в какво грешат. В такъв случай човек трябва да направи основна преоценка на своите схващания, да се откаже от дълбоко коренени навици, за да има хубава връзка – това отнема време и не е лесно, но е възможно.

   Вярата не е достатъчна, за да имаме хубава връзка. Ако допускаме грешка, която не осъзнаваме, ще получаваме един и същи проблем отново и отново. Ако разберем какво грешим и коригираме поведението си, можем да имаме по-хубава връзка.

   Ако си поставите за задача да имате хубава връзка, подсъзнанието ви най-вероятно ще ви въведе в ситуация, в която да ви покаже какво ви пречи да имате хубава връзка. Тези ситуации обикновено са доста неприятни, но са красноречиви, обикновено са болезнени, но болката и осъзнаването водят до изчистване на проблема. А след като разберете какво не трябва да правите, за да имате хубава връзка – вече нищо няма да ви попречи да срещнете подходящ партньор и да създадете хубава връзка.

   Разбира се, не е задължително да страдате в истинска връзка, за да разберете своите проблеми. Има и други начини да работите по тези въпроси, по-бързи и по-безболезнени. Но всички изискват искрен поглед към себе си. Без осъзнаването на истинските ни проблеми, хубавите отношения ще си останат просто мечта.

 3. misssvivi

  Благодаря Мая, за изчерпателния, интересен и полезен отговор.На мен ми се иска да живея просто, ясно и открито и така да изразявам чувствата си,но човешката природа е сложна, а душата многопластова.За това има и хора като вас,да помагат.

  1. maya

   Когато сме искрени и открити привличаме правилните хора в живота си и животът ни става по-лесен и приятен. Аз мисля, че си заслужава 🙂

 4. поли

  От дълго време съм сама,искам да привлека и да срещна правилния мъж за мене,и да сме заедно и щастливи.Само за това мисля,по цял ден ,но дълго време вече това не се случва,..има ли някакво правило за това как да постигнем това,или всичко е съдба?

  1. Мая Живкова

   Поли,
   трудно ми е да ви отговоря на този въпрос, защото не ви познавам. Но от работата си с доста хора и от собствения си опит зная, че единствената причина да нямаме любов е страхът от нея, по-скоро от болката, свързана с любовта. Дали страдате по бивш любим, дали имате лош опит, дали имате някаква вътрешна несигурност, която не си разрешавате да споделите с партньор и криете дори от себе си – обикновено е нещо такова.

 5. Светл

  Звучи като приказка 🙂 И аз си мечтая, непрекъснато. В мечтите е цветно и емоционално. А реалността е сива, тук-там с проблясъци – като развален цветен телевизор, който минава на цветно за кратко. Расла съм в проблемно семейство, отразило се на децата в него – и с болести и с проблеми в отношенията. И аз искам нормална връзка, семейство и да с ечувствам щастлива. Едва от скоро се опитвам да си го позволя и изпитвам огромна вина, за това, че родителите ми са нещастни, за това че роднините заклеймяват всеки опит да си доставя удоволствие (което поради финансови задължения и т.н. е свързано с лишения от друго). Това, което пишете – за пътуването си – чак не мога да повярвам…Надявам се , че човек може да промени живота си към по-добро и да ЖИВЕЕ.

 6. Краси

  Здравейте! Пречим ли си, когато правим нещо, за да осъществим, в моя случай, фантазийте-мечтите-целите си? Примерно: аз съм на 14 и вярвам ПРЕКАЛЕНО СИЛНО във всичко, което е в съзнанието ми под тази структура. Моята мечта е да стана актриса извън България, но първо ходя на кастинги и тем подобни тук, а след това да кажем някъде другаде. Така преча ли си? (трябва ли да полагам усилия или мога да оставя всичко в ръцете на съдбата?)

 7. Яна

  Здравейте.
  Поздравления, че се постигнали мечтата си. Малко са такива.
  Възможно ли е обаче да се изпълни мечта, която пряко е свързан и друг човек?
  Защото много хора ми казаха, че не е възможно, тъй като аз накрая ще бъда разочарованата..с разбитото сърце и т.н.
  Въпреки, че съм чувала, че има някъква вселенска сила, която се задейства, ако наистина искаш нещо толкова много.
  Наистина осъзнавам, че шанса е едно на милион да се сбъдне мечтата ми, но никога няма да се откажа от нещо за което мисля всеки ден.
  Ще се радвам да ми отговорите на въпроса.
  Лек остатък от деня/ноща.

  1. Мая

   Яна,
   Зависи какво имате предвид. Ако мечтата ви е да помогнете на друг човек да постигне мечтата си – по силите ви е. Ако мечтата ви е да промените някого или да реализирате мечтите му – не е възможно. Мисля, че и в двата случая рискът да останете разочарована е голям. Хората рядко оценяват това, което получават даром от другите. И това неизбежно е свързано с разочарование.

 8. Maria

  Здравейте! Искам да ви попитам, понеже може би от 7 месеца мечтая да стана известна и да имам определено момче..
  Имам възможността да се запозная с човек, който може да сбъдне и двете ми желания, но все се намира нещо което да затръшне вратата и да трябва да търся нова.
  Имам предвит, че той все още не ме познава, но все нещо ни разделя и нямаме възможността да се запознаем…, а без него нещата ще се случат може би малко по труднично. Кажете ми нещо конкретно в този случай.
  . И задължително ли е да забравя мечтата си, за да се сбъдне или е достатъчно само да спра да го искам? Защото абсолютно всички мой стари мечти са се сбъднали, когато съм ги забравила или съм спряла са ги искам толкова силно. И имам още 2 въпроса –
  Какво означва когато си мислиш за даден човек и той се появи от някъде, това ми се случва доста често с един и същ човек?
  Вярно ли е, че мечтата не трябва да се споделя с никой, за да стане реалност?

  1. Мая

   Мария,
   мечтата не е ннещо, което се случва от само себе си, когато бъде забравено. Мечтите са неща, които хората нямат в момента, защото не приетжават съответните качества. Мечтите се сбъдват, когато човек придобие качествата – а това изисква ясна визия и много труд. Освен това – ще бъда честна – „да стана известна и да имам конкретно момче“ не ми звучи като истинска цел, звучи ми по-скоро като себедоказване пред обществото. Ако постигнете такава „мечта“, голяма е вероятността тя да не ви направи щастлива.

 9. rainaro

  здравейте аз от малка искам да отида в Сащ и да танцувам всеки ми казва че тази мечта няма да се сбъдне било далече няма да стане но аз и до сега вярвам да отида и да се срещна с певеца на който съм фен а дали моята мечта ако са потрудя и там всичко от себе си ще се сбъдне независимо че другите казват че няма да стане

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.