за любовта

Как да създадем щастлива връзка?

2

Можем ли да създадем щастлива връзка? Защо не?

За да построим здрава къща, правим проучвания, избираме подходящ терен, наемаме добри майстори, финансираме строежа и контролираме процеса непрекъснато.

За да построим здрава връзка, трябва да направим проучване, да изберем подходящия партньор, да осигурим връзката си емоционално и да контролираме хода й.

Как да създадем щастлива връзка?

Настройте се за щастлива връзка
Може и да ви е трудно да си представите, но щастливи връзки съществуват. Някъде съществува жената или мъжът, който търсите. Всеки човек може да открие подходящ партньор, с който да създаде щастлива връзка.

Няма да създадете щастлива връзка, ако не вярвате че има добри мъже или жени. Не можете да създадете щастлива връзка, ако смятате, че любовта изисква жертви, страдания, раздели, преодоляване на препятствия. С такива убеждения можете да създадете много интересни и емоционално наситени връзки, в които ще се редуват периоди на силно щастие и силно нещастие.

За съжаление, убежденията ни за любовта и връзките са силно повлияни от опита на родителите ни, от обществото. Ако вярвате, че трябва да сте супер мъж или жена, за да имате щастлива връзка, вие никога няма да имате щастлива връзка.

За щастие това не е необходимо. Достатъчно е да преосмислите схващанията си за връзките и ако във вашите схващания има нещо, което не ви харесва – потърсете в реалния живот примери за обратното. Щом някой друг го е постигнал, можете и вие – защото е възможно.

Не правете компромис с емоционалните си нужди
Някои хора не могат да остават сами, други се нуждаят да остават сами от време на време. Някои хора търсят стабилност във връзката, а други – силни емоции, които са свързани с известна несигурност. И така нататък.

Каквито и да са вашите емоционални нужди, не правете компромиси с тях. Не можете да бъдете щастливи дори с любимия си човек, ако емоционалните ви нужди не са удовлетворени.

Понякога е необходимо време, за да срещнете подходящия за вас човек. Вероятно ще срещнете много други хора, неподходящи за вас, преди да срещнете него. Не бързайте да влизате във връзка, само за да не сте сами. Чувството за отчаяние не е добър съветник.

Дайте си време да опознаете партньора си
Повечето хора се втурват през глава във връзката, щом срещнат интересен партньор. Ако си купуваме мобилен телефон или хладилник, правим подробни проучвания; но ако избираме човек, с който да свържем живота си – се мятаме със затворени очи. За да не развалим очарованието, което наричаме любов.

В началото нещата вървят добре, защото партньорите се чувстват добре заедно. Всеки от тях все още има своя самостоятелен живот и другият е само приятна емоция, само удоволствие, без отговорност. Когато връзката се задълбочи обаче, разбираме кой е човекът до нас.

Ако искате да имате щастлива връзка, дайте си време да опознаете партньора си, преди да се влюбите до уши. Дайте си време да разберете доколко партньорът ви може да удовлетвори вашите емоционални нужди и доколко вие можете да удовлетворите неговите.

Необходимо ви е време, за да разберете:

 • Как вашият любим реагира в стресови ситуации?
 • Какво е отношението му към вас, когато имате проблем?
 • Как се справя партньора ви с конфликтите?
 • Как се справя с разделите – удовлетворява ли необходимостта ви да оставате сами, да прекарвате известно време с приятели и близки?

Парадоксално, това са въпросите, които ние старателно избягваме в началото на всяка връзка – защото се страхуваме от отговорите. Ако не получим отговора, който желаем, ще трябва да вземем решение за връзката си – а това е, което не желаем. Много хора си затварят очите пред отговорите на тези въпроси дори и след многогодишни бракове, защото предпочитат да страдат с партньора си, отколкото да останат сами.

Много от връзките се провалят при първия сериозен конфликт. Обикновено страдаме, обвиняваме себе си или другия, но продължаваме да поддържаме връзката. Ако приемем конфликта като проба за връзката ни, нещата се променят – кой би желал да прекара живота си с човек, на който не може да разчита при обикновен проблем? В такава връзка ние винаги ще бъдем сами.

Ще разберете дали връзката ви е подходяща за вас по своите чувства
Колкото по-добре и по-сигурни се чувствате в партньора си, толкова повече ще си позволите да разкриете своите истински чувства и мисли, а това ще предразположи партньора ви да разкрие своите чувства и мисли. Истинската интимна връзка се създава в условия на удоволствие и сигурност.

Да изберете правилен партньор означава да изберете човек, чиито цели съвпадат с вашите цели в живота. Тогава няма да се налага да се борите с него, а двамата ще следвате една посока и съвместният ви път ще е приятен, защото ще удовлетворява и двама ви.

Можете да харесате още
2 коментари
 1. Любка

  Много е трудно от няколко срещи да се прецени да ли човека,когото си срещнал е точно този за когото си мечтал.От първите срещи,когато преценяваш,че този човек ти допада и има какво да си кажете,не може да съдиш,че би могъл да продължиш връзката си с него.По принцип животът е противоречив и в един момент преценяваш,че не е точно това,което търсиш.

  1. Мая Живкова

   Аз мисля, че първите няколко срещи са достатъчни, за да прецени човек дали партньорът е перспективен по отношение на дългосрочна връзка. Първото усещане за един човек е изключително важно – когато не познаваме човека, не изпитваме никакви чувства към него, нямаме никакви оБщи преживявания – това е чиста интуиция. Това усещане рядко лъже – но често бива пренебрегвано. След това – реалната ситуация на потенциалния партньор може да даде много информация за неговите ценности, характер, цели. На това също не се обръща внимание, а е много важно.

   И, разбира се, от няколко срещи не може да се направи глобално заключение за хода на връзката, защото всичко се променя в този свят – но да кажем, че въз основа на първите впечатления могат да бъдат изключени доста потенциални партньори, с които липсва перспектива.

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.