за любовта

Любов с г-н Нещастен

1

Хората са сложни същества, отношенията между тях са още по-сложни, а прогнозата на една връзка изглежда невъзможна. Възможно ли е да се прогнозира изходът на една връзка?

Преди години бях непоправима оптимистка и вярвах, че любовта може да преодолее всички пречки. Вярвам го и сега. Но тази взаимна, силна любов – по-силна от страховете и на двамата партньори, далеч не присъства във всяка връзка.

През последните години наблюдавам връзките на приятелите си. И без да имам ясновидски способности, разбирам как ще се развият отношенията им. Не виждам бъдещето, не чувам гласове, нито се допитвам до интуицията си. Дори не се задълбавам твърде много. Единственото, което взимам предвид, са най-очевидните прояви на характерите им.

  • Например, мой приятел, който не може да допусне и мисъл за брак, започна връзка с неомъжена жена с бебе. Човек, който не желае да поеме отговорност за никой друг, започва връзка с човек, който има нужда от подкрепа и сигурност – не е трудно да се предвиди изходът, нали?
  • Една приятелка, агресивна дама, решена на всяка цена да се омъжи и да роди дете в следващите две години, започна връзка с мъж, който през живота си не е имал и една истинска, сериозна и ангажираща връзка. Привързаха се, влюбиха се и се започнаха безкрайни разправии по основните въпроси – брака и детето. Изходът от връзката? Раздяла след мъчително изтезание и за двамата.

Често започваме връзките си с вярата, че точно ние можем да променим партньора си. Това се отнася особено за жените.

Имам група борбени приятелки, които си падат по мъже с проблеми – безработни мъже, женени мъже с „нещастни” бракове, мъже с финансови и здравословни проблеми. Срещат мъж с проблеми и започват да се борят… да оправят живота им. За него това е прекрасно – някой му обръща внимание и се грижи за него, а той използва проблемите си като извинение да не предприеме никакви сериозни стъпки към жената. А тя със зъби и нокти се бори да му помогне да излезе от тази ситуация, за да го направи щастлив. И това продължава с години, докато ентусиастката остане без сили и се предаде, без да получи нищо… а мъжът много бързо и без особени емоционални проблеми намира следващата.

Истинското огледало на нашите мисли е начинът ни на живот
– Монтен

Признавам, тази роля ми е добре позната. Дълги години се опитвах да помогна на всички нещастни души, които срещах по пътя си, влагах енергия, проявявах разбиране и търпение – и тези връзки не стигнаха доникъде. Тези мъже и днес, години по-късно, са в същото положение. Познайте защо? Защото живеят точно живота, който напълно ги устройва.

Няма смисъл да ги съжалявате. Хората с хронични проблеми не искат да разрешават проблемите си, а ги използват за извинение пред себе си, за да привличат внимание и любов. Ако проблемите им са били нетърпими – отдавна са щели да бъдат разрешени..

  • Обичах мъж с финансови проблеми. Свястно момче, с изключение на финансовите проблеми. Това го поглъщаше изцяло. Работата му беше преди връзката ни и преди всичко. Непрекъснато имаше проблеми – или нямаше работа, или имаше работа, но не му плащаха, или чакаше пари, които с години не идваха. Казваше, че ще е готов за семейство, когато си реши финансовия проблем. Разделихме се преди 7 години. Преди няколко дни се чух с него – и чух същите думи. Получил работата, за която мечтаеше, но… пак не му плащали.
  • Познавах мъж със семейни проблеми. Ужасна жена и ужасен семеен живот, ревност, караници, драми. Всичко ставало както тя го искала – от името на детето до избора на.. неговите дрехи. На въпроса защо не се разведе, получих обичайния отговор: „Заради детето”. За съжаление, тази жена се разболя и почина. А той започна да търси… нейно копие. Жена като нея – „истинска командирка”. Все още не я е открил, но моята прогноза е, че много скоро ще се озове в ситуацията, от която се оплакваше.

Тези мъже могат да имат много успешна социална реализация, могат да заемат висок пост, да печелят много пари. Те могат да бъдат много привлекателни, да ви убедят колко са силни, прекрасни, колко добри партньори са… защото никога няма да ви допуснат да проверите сами това.  Тези мъже не създават интимни връзки. Те винаги ще ви държат настрана от живота си – от приятелите си, от роднините си, няма да проявят интерес и към вашето семейство. Но затова пък са царе на драмите – около тях винаги има наситени негативни емоции. Те са много подозрителни и винаги бягат от нещо. Най-важното обаче е, че са дълбоко неудовлетворени от живота си – и много нещастни.

Най-лошото във връзките с хронични нещастници е, че те ни карат да се чувстваме зле. Каквото и да направим, то е подлагано на критика. Любовта не съществува, ние не сме достатъчно добри, нищо не може да се направи, животът е ужасен, светът е крив… Тези мъже много бързо ни убеждават, че ценностите ни не струват – любовта, интимността, семейството, децата. Слушайки тях, започваме да губим доверието в себе си, чувстваме се все по-зле, губим уважението си, умираме бавно.

Един ден това ни омръзва и си тръгваме. А те, като истински емоционални вампири, усещат и веднага ни връщат. Една мила дума, едно обещание – и ние отново сме там, за да ги обичаме и да им помагаме в тежкия им живот.

И така, докато умът ни не дойде на мястото си. След години терзания по любимия и неговото щастие, отваряме очи и виждаме тъжната истина – ние сме по-тъжни, по-нещастни, по-уморени и по-стари… а той не се е променил с нищо. Всичките ни усилия са отишли напразно. Загубили сме години от живота си, без да получим нищо в замяна.

Щастливата връзка се създава с щастлив партньор

Трябваха ми доста повторения, за да разбера, че ако искам нещо от една връзка, трябва да я създам с човек, който предлага точно това.

Мъдрите хора са казали, че денят се познава по сутринта. Една щастлива връзка трябва да ни даде това, което не можем да направим сами за себе си – подкрепа, любов, интимност.

Много хора поддържат връзки, в които не получават нищо – с надеждата, че утре ще бъде различно. Но това никога не става. Ако не получавате това, което желаете, днес – няма да го получите и утре. Ако днес нямате усещане, че сте напълно обичани, утре това няма да стане. И няма значение какво ще направите и колко ще дадете от себе си – човекът, който не ви цени днес, няма да ви оцени при каквито и да е условия. Не защото има проблем с вас – а защото хората, които живеят с години с нерешени проблеми, губят уважението към себе си и не понасят мили, добри, успешни хора. Колкото повече правите и успявате, толкова по-лошо отношение ще получавате.

Happy end

В момента, в който усетите, че нещо важно липсва във връзката ви – направете честна преоценка на връзката си. Ако ви липсва нещо важно, а вашият партньор го отлага за необозримо бъдеще – той изобщо няма намерение да ви го даде. Ако един мъж иска да създаде брак и деца с вас – ще го разберете още в първите дни, уверявам ви.

В един прекрасен ден срещнах поредния господин Нещастно женен и разбрах – тази игра повече не ми се играе. Той ми се оплака от жена си, а аз му отговорих: „Разведи се“. Получих типичния отговор: „Не мога, заради децата, те са всичко за мен.“ Казах: „Добре, прав си, децата са важни, значи това е положението“. На всяко оплакване, вместо съжаление, ме предлагах конкретно решение, което той отхвърляше. Не му дадох съжалението, което очакваше, и той се отдръпна.

Защото тези връзки се градят именно върху техните проблеми. Ако игнорирате проблемите на тези мъже, ще видите, че няма как да създадете емоционална връзка с тях. Няма нищо друго.

И тогава в живота ми започнаха да се появяват и други мъже – от онези, които всяка жена мечтае да има до себе си. Бях ги виждала само по филмите и не вярвах, че съществуват. Мъжете, които срещат една жена, влюбват се и й предлагат сърцето и живота си – без борби, без драми, без сълзи и чакане с години.

От първите дни на запознанството ни разбирах, че имат сериозни намерения към мен, усещах обичта и уважението им. Започваха да правят веднага място в живота си за мен – представяха ми приятелите си и роднините си, разказваха ми за домовете и професията си, показваха ми къде и как живеят. И бяха открити – предлагаха ми на показ целия си живот. Усещането, което тези мъже създаваха в мен, беше „Добре дошла в моя свят“. Беше странно  – и прекрасно.

Тогава разбрах, че борбата за някои връзки не си заслужава.

В този момент някъде има човек, който може да ни предложи веднага и с радост точно това, от което се нуждаем. Достатъчно е само да кажем „Не“ на болката.

Можете да харесате още
1 коментар
  1. Златина Вълева

    Беше ми приятно да прочета наблюденията и коментарите ви. Преживяла съм същите или подобни взаимоотношения. Но най-вече конфликта между очаквано и реално. Благодаря за Истините в статията. Ще следя другите ви публикации.

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.