за любовта

1. Връзка с манипулатор

1

Когато бях дете, към нашата приятелска компания често се присъединяваха други деца. Появяваха се, играеха с нас за известно време, някои от тях оставаха, някои изчезваха, а някои изхвърляхме от групата ние. Наричахме ги използвачи. Това бяха децата, които не споделяха играчките си, не даваха колелото си на никого за кръгче, идваха да обядват у нас, но никога не ни канеха на обяд у тях. Като малки деца ние ги разпознавахме бързо и бързо се отървавахме от тях.

Порасналите хора обаче губят тази способност, особено когато става въпрос за секс. Сексуалният инстинкт е свързан с толкова силна хормонална стимулация (чувства), че хората често губят здравия си разум и влизат и остават в пагубни връзки за продължителни периоди от време.

Тази поредица от статии ще бъде за този тип хора и за това как да ги разпознавате и как да се предпазите от тях. Тук ще ги наричам манипулатори (въпреки че все още смятам, че думата „използвачи“ отлично им подхожда). Става въпрос и за мъже, и за жени. Някои от тях са напълно нормални хора, други имат нарушения в мозъчните структури и функции, които се диагностицират като болести, които определят и тяхното поведение. Общото между тях е, че те осъзнават какво вършат и го вършат преднамерено с цел изгода. Тяхната цел е да ви използват – вас и вашите ресурси, за да удовлетворят своите потребности – емоционални, сексуални, финансови, без да се интересуват от вашите нужди. За целта те манипулират емоциите ви. Връзките с тези хора често са опустошителни, тъй като те дехуманизират жертвите си (и това е точната дума) – те не ви възприемат като личност, като човек със собствени мисли, чувства, желания, мечти, стремежи, способности и таланти. Вие сте тяло за секс, емоционален отдушник, финансов източник или дом. Вещ, която може да бъде заменена с по-добра във всеки момент, когато се появи такава възможност.

Жертви на манипулаторите са добри, мили, открити, щедри, великодушни хора – хората, които са добри и вярват, че и другите хора са такива. Тук ще ги наричам за краткост жертви, но обикновено това са хора, които се справят добре в живота и обичат да помагат на другите, което манипулаторите използват. Ще ви разкажа и за моя личен опит с такъв човек, който ме накара да проуча темата в дълбочина.

Можете да харесате още
1 коментар
  1. Мирчо

    Хубав блог.

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.