за любовта

2. Връзка с манипулатор: „Сродната душа“

0

Когато той се появи, първото ми впечатление беше, че най-после съм открила човек, с който мога наистина да общувам. Докато се опознавахме, говорихме много. Аз му разказвах за себе си, той ми разказваше за него. Усещането ми беше, че най-после съм срещнала някой като себе си – със същите ценности, мисли, възприятия за живота. Като разбра, че обичам животните и помагам финансово на хора, които се грижат за животни, веднага вмъкна, че всяка година прави дарение на организация за африкански дечица и дарява старите си дрехи на бедни хора.

Първата цел на манипулатора е да събуди силни чувства в жертвата си, а след това самите чувства държат жертвата под контрол, докато манипулаторът получава каквото иска.

За целта манипулаторът разиграва особено страстна и романтична любовна сцена. Любовта му започва от пръв поглед и се завихря около жертвата му на емоционално, духовно и сексуално ниво. Манипулаторът обсебва живота на жертвата. Изпраща романтично съобщение в 6 часа сутринта, обажда се по няколко пъти на ден, за да й каже, че не може да живее без нея, стои до 3 часа през нощта на телефона, въпреки че трябва да става рано на следващата сутрин. Изпраща й романтични песни, споделя романтични статуси на стената й във Фейсбук. Съвсем скоро всичко друго изчезва от живота на жертвата – работата е скучна и едва се изтърпява, старите приятели вече не са интересни, всички други занимания губят смисъла си. Само любовта има значение и жертвата се отдава напълно.

Докато това се случва с жертвата, манипулаторът не изпитва чувствата, които инсценира. Той внимателно наблюдава жертвата, изучава нейните реакции и й дава повече от това, за което жертвата мечтае. Ако жертвата не притежава красотата на модел, манипулаторът ще вметне небрежно, че винаги е харесвал жени, които другите хора намират за непривлекателни (тоест, той ще я приеме напълно такава, каквато е, за разлика от другите). Ако жертвата неуспешно се опитва да се дипломира за трета поредна година, манипулаторът ще подхвърли случайно, че харесва хората с естествена мъдрост, необременени от училищните клишета. Ако жертвата има проблеми с професионалната реализация, манипулаторът няма да пропусне да отбележи, че винаги е мечтал за жена, която няма да работи, а ще си седи у дома, за да отглежда децата му, докато той се грижи за всичко. При това манипулаторът следи емоционалните реакции на жертвата и открива слабото й място.

С една дума – какъвто и предполагаем недостатък да притежавате, манипулаторът веднага ви дава да разберете, че ви приема напълно и ви харесва точно такива, каквито сте. Това е и причината повечето хора да се влюбят силно – за повечето от жертвите на манипулаторите това е първият момент в живота им, когато те самите се приемат с предполагаемите си недостатъци. За първи път жертвите може да харесват себе си, да имат високо самочувствие, да се радват истински на мястото си в живота.

Манипулаторите търсят власт и контрол над жертвите си. Те искат да доминират емоционално, физически, сексуално. Те постигат това чрез слабостите на жертвите си, а най-голямата слабост е любовта.

Бъдете внимателни, когато:

  • Човекът, когото едва познавате, твърди, че е страстно влюбен във вас и използва много силни думи и изрази – че сте сродни души, че сигурно се познавате от предишен живот, че сте еднакви, че имате еднакви мечти и цели в живота, че никога не се е чувствал така преди.
  • Човекът, когото едва познавате, започва да ви говори за бъдеще, за семейство, за деца, за къща в планината.
  • Човекът, когото едва познавате, започва да ви идеализира и да ви сравнява с предишните си партньори в позитивна светлина. Вие сте по-добри от всички останали, най-после е открил човека, който е търсел.
  • Делата на човека се различават от думите му. Манипулаторите не влагат пари и реални усилия в ухажването, те разчитат само на думи.

Години по-късно се разхождахме с моя манипулатор из града и той ми разказваше колко операции е претърпял и колко смело ги е посрещнал. Попитах го дали някога е дарявал кръв. Той ме погледна изумен, сякаш въпросът ми беше крайно неуместен: „Не!“ Така се оказа, че човекът, който спасява гладни дечица в Африка (на думи, разбира се), никога не е направил най-елементарното нещо за собственото си общество. (Самата аз съм давала кръв няколко пъти, въпреки че мразя иглите и усещането на слабост, което продължава дни наред след кръводаряването. Хората, които обичат да получават без да дават нищо от себе си, обикновено избират хора, които обичат да дават и да се грижат за другите.)

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.