за любовта

Визуализация или магия?

1

През последните години се появиха много книги, които ни учат как да сбъдваме мечтите си. Авторите използват термина визуализация – създаване на мисловен образ на реалността, която желаем да постигнем. Същото е значението и на думата магия, която обаче хората възприемат негативно. Визуализация или магия – става въпрос за едно и също нещо – контрол над реалността. Искаме да сбъдваме мечтите си, нямаме против да визуализираме, но не искаме да правим магия?

Първата подобна книга, която прочетох, беше „Транссърфинг на реалността” на Вадим Зеланд. Една от книгите в поредицата се казва „Шепотът на утринните звезди”. Древни имена на планетата Венера са Утринна звезда и… Луцифер (lucem ferre, носител на светлината). Какво общо има между мечтите ни и Луцифер, Сатаната, дявола или както и да го наричаме?

В мечтите ни няма нищо лошо – напротив, те извират от душата ни и дават смисъл на живота ни. Научен факт е, че удовлетворяването на всички човешки потребности (децата на богатите) и крайно аскетичният начин на живот задействат програмата за самоунищожение на организма – депресията, унинието – най-големия смъртен грях според нашата религия. Ако нямате мечта, която да е достатъчно голяма и привлекателна, за да ви накара да я последвате – няма да има за какво да живеете. Ние, хората, имаме нужда от смисъл, от цел и посока, за да живеем и да се чувстваме добре.

Проблемът не е в мечтите ни,
а в пътищата, които избираме, за да ги постигнем

Ако искате да се нахраните, можете да си купите храна, а можете и да откраднете. Ако искате да създадете връзка, можете да извървите трудния път към сърцето на един човек или да то „купите” с пари и удобства. Ако искате секс, можете да събудите фантазиите и желанията на другия човек или да го изнасилите.

Във всеки от тези случаи ще постигнете целите си, но на цената на три големи проблема.

  1. Първо, няма да изпитате удоволствие.
  2. Второ, каквото и да правите, вие го маркирате в подсъзнанието си като „позволено” – това значи, че вашето подсъзнание утре ще създаде същата ситуация и за вас.
  3. Трето, другите хора ще защитят правата си – ще отидете в затвора.

Визуализацията

Мечтите ни идват от част от подсъзнанието ни, която не подлежи на съзнателен контрол – тя контролира нас. И в това няма нищо лошо, защото тази част от подсъзнанието ни знае какво точно е добро за нас и ни води към мечтата ни по път, който е най-добър за нас и за другите хора.

Трудно е да задържиш това, което не си придобил чрез лично изграждане.
– Джим Рон

Мечтата ни е по-голяма от нас самите в настоящия момент. В този момент ние нямаме силите или способностите да постигнем мечтата си. По пътя към мечтата си ние развиваме уменията да я постигнем. Понякога постигането на мечтата ни изисква да отхвърлим свои страхове или предубеждения. Но рано или късно постигаме мечтата си – и това ни прави щастливи. А междувременно сме придобили ново осъзнаване за света, станали сме по-мъдри, по-силни, по-способни, придобили сме повече умения, повече вяра в себе си.

Имаме ли нужда от визуализация, за да постигнем мечтата си? Не. Мечтата ни живее в нас, тя вибрира в цялото ни тяло, изпълва ни. Това е състояние на непреодолимо желание, то не подлежи на контрол и не е необходимо нищо, освен да го следваме.

Визуализацията като съзнателен акт може да предизвика подобно състояние. С визуализацията променяме естествената си програма и насочваме ресурсите си към други цели – целите на ума.

1. Поставяме си лъжливи цели. Повечето от нещата, които си мислим, че желаем, всъщност не ни трябват. Разбираме го, когато го получим – оставаме разочаровани, загубили сме време и енергия, а истинските ни мечти са останали нереализирани. Някои от тези неща могат да бъдат дори опасни за нас.

Можем да спечелим и милион от лотарията, но не сме придобили вътрешната сила, която съответства на тези пари. За да изкарате един милион лева по естествен път, ще трябва да извървите доста дълъг и сложен път – да създадете достатъчно добър продукт, да научите да разбирате хората – клиенти и партньори, да се научите да разбирате и управлявате парите, да се научите да отстоявате интересите си пред злонамерени хора, които се интересуват от вашите пари. Ако спечелите от лотарията, вие ще имате пари, а няма да можете да се защитите – и ще станете жертва на първия мошеник.

2. Резултатите са временни. Умът изпълнява зададената му програма и с това е приключил ангажимента си към мечтата ви. Искате красива жена – откривате я, но тя не е вашата жена. Искате пари – започвате работа като охранител в банка. Искате къща – вашият приятел си купува къщата на мечтите ви.

Никога не можете да обхванете с ума си всички аспекти от желанието си. Ще се сетите за десет, а за останалите сто и през ум няма да ви мине. Все нещо няма да е наред в желанието ви. В резултат на това реализацията на желанието ви не само няма да ви удовлетвори, а ще ви остави доста нещастни.

3. Отдалечаваме са от щастието. Нашето подсъзнание знае какво може да ни направи най-щастливи точно в този момент – и ако не му се бъркаме, то ще ни поведе по най-бързия път към него. Докато преследваме целите на ума, ние ангажираме вътрешните си ресурси с тях – а целите на ума не могат да ни направят щастливи. Можем с години да си поставяме цели, да ги постигаме и да се чудим защо не сме щастливи. Защото не позволяваме на щастието да се случи.

Ако не постигаме мечтите си, животът ни загубва смисъл. Липсата на истинско щастие в живота ни води до депресии и болести. Загубваме вяра в себе си и изпускаме живота си.

Дори да преследваме истинската си мечта, по този ментален път нямаме шанс да я постигнем.

Да се върнем към митовете

Какво общо има Луцифер с мечтите ни? Луцифер е носител на информацията – той дава знания за това как да постигаме целите си, без да сме изминалия съответния път, без да осъзнаваме действията си и последствията от тях. А постъпките ни винаги имат последствия. Ако решим да се изкъпем в езеро, а то се окаже по-дълбоко от очакваното, и не можем да плуваме, какво се случва?

Адам и Ева били изгонени от Рая, когато опитали ябълката на познанието – те също загубили щастието си, щом започнали да осъзнават света – „В деня, в който вкусите от този плод, ще бъдете като богове, знаещи добро и зло”. Да различаваш доброто от злото е всъщност поемане на отговорност за всичките си постъпки.  Осъзнали себе си (голи, вероятно не в буквалния смисъл) и започнали да се срамуват от себе си; това се случва с голяма част от хората, които се занимават с „духовно развитие„.

Прометей откраднал огъня от боговете, за да го даде на хората и го сполетяла същата нещастна съдба.

Много митове и легенди засяга темата за знанието. Всъщност, знанието не е табу – когато сме достатъчно силни, за да се справим с него. Всяко наше желание, всяка наша мечта ни води по този път – но постепенно и сигурно.

Единственият път към мечтите ни е пътят на душата ни

Всичките ни истински мечти са свързани с любов, щастие и душевна хармония – а това са качества на душата. С мислене и визуализация не можем да ги постигнем. Самата идея за контрол над реалността е форма на насилие, а където има насилие, няма любов. Постигате формата, но не търсете любов в нея.

Пътят към мечтите ни е прост – той винаги е пътят на любовта.

Истинска ли е мечтата ви?

Ако разберете, че ви остава една година живот, с какво бихте се занимавали през това време?

А ако ви остават само 6 месеца?

1 месец?

1 седмица?

24 часа?

Остана само любовта към любимите хора, нали?

Можете да харесате още
1 коментар
  1. maya

    Кошмарът и диагнозата са различни неща. Тази седмица мой близък претърпя операция с известен риск за живота му. Въобще не сме споменавали тото в разговорите си…

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.