за любовта

6. Силата на приемането: Правите или отдавате?

0

Дай на човека една риба и той ще яде един ден. Научи го да лови риба и той ще яде цял живот. –Китайска поговорка

Правенето не е отдаване
Случвало ли ви се е някога да направите услуга на някой и да откриете, че той продължава да очаква същото от вас? Да бъдем необходими е страхотно, но когато даваме безкрайно и отвъд границата на комфортната зона, това говори за липса на баланс между принципите на активността и възприемчивостта.

Правите или отдавате? Правенето е навикът да вършим нещо за хората, което те са напълно в състояние да направят сами за себе си, а така също и да им спестяваме последиците от техните действия. Примери за това са:
• майка, която постоянна чисти след децата си, вместо да ги научи да правят нещата по правилния начин.
• съпруг, който купува алкохол на съпругата си алкохоличка;
• колега, който прикрива постоянните закъснения на друг колега;
• родител, който издържа финансово порасналите си деца.

Когато правим нещо, ние обикновено поставяме нуждите на другите хора пред собствените си нужди.

Някои хора „помагат”, за покажат стойността на даването с надежда, че другият човек ще им отвърне с взаимност. В действителност, колкото повече дават тези хора, толкова повече другите взимат – и чест с минимална или без никаква благодарност!

Да даваме повече не е ефективна стратегия да накараме другите да дават. Развивайки способността си да приемаме, ние получаваме повече енергия, която да отдаваме. Приемането повишава енергията ни, което от друга страна е полезно за хората, за които се грижим. Когато сме възприемчиви, за нас са привлекателни не само хората, които могат да отдават, но също така и тези, на които ние можем да отдаваме.

Да очакваш, че светът ще бъде справедлив с теб, защото си добър човек, е като да очакваш, че бикът няма да те нападне, защото си вегетарианец. – Денис Уоли

Как а разберете дали давате или отдавате? Честите изблици на гняв и обидата към човек, на който помагате, са емоционални сигнали, които ви подсказват, че нещо не е наред. Отдаването е свързано с приемане във взаимна, емоционално удовлетворяваща връзка.

Отдаването и получаването не винаги могат да бъдат в баланс в дадени отношения поради различни обстоятелства, като грижа за физически или душевно болен човек. Ако те в ситуация, в която човек, за който се грижите, няма възможността да ви отвърне с взаимност, потърсете някой друг, който може да направи това за вас. Съществуват организации в подкрепа на такива хора.

Хората, които се грижат за други хора, имат нужда да получават подкрепа. И все пак от тях зависи да я потърсят. Така те могат да поддържат баланс между отдаването и получаването, от което ще имат полза и хората, за които се грижат.

„The Power of Receiving“, Amanda Owen
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.