за любовта

Спечели книга: Как да мислим гениално

11

Мария Делчева спечели книгата „Новата социална интелигентност“. Честито!

Как да мислим гениалноСледващата книга, която можете да спечелите, е  „Как да мислим гениално“ на Игор Вагин. Книгата представлява много интересна подборка от методите на мислене и на решаване на проблеми на хората, които днес наричаме гении. Включени са и упражнения, които помагат за практическо усвояване на тези методи, и много забавни и полезни истории от реалния живот. Книга за всички, които искат да се научат да използват по-пълноценно своя ум.

За да спечелите тази книга, трябва да отговорите на един въпрос. Крайният срок е 31 август 2011 г. Печелившият ще бъде определен чрез жребий на 1 септември 2011 и ще се свържа с него по мейла, с който се е регистрирал тук.

Въпросът е:

Какъв метод използвате, за да разрешите важен проблем?

Принцип на Едисон
Оръжието на гениалния ум е търпението. Ако успееш да забравиш за всичко друго, освен за конкретната задача, това означава, че си поел по пътя към успеха.

Тома Едисон не е престъпвал прага на училище от 8-годишна възраст. Учителите го нарекли тъпак. Но всички знаят, че той е признат гений, автор на над 2000 изобретения!Какво му е помагало, докато е провеждал хилядите си експерименти? Воля и търпение.  Изобретателят спял само по 5 часа на денонощие, жал му било да пилее скъпоценното време. Изписал е двеста бележника. На 75 години все още можел да се труди с маниакална страст по 16 часа на ден.

Извод: гениалността се основава на упорит труд.

Принцип на Леонардо да Винчи
Да не забравите да се обърнете и да погледнете… в бъдещето! В бъдещето вашият проблем вече е решен, остава само да си спомните пътя към верния отговор.

Леонардо да Винчи е бил любознателен и всезнаещ човек. Художник, скулптор, архитект, инженер, естествоизпитател, футуролог…. Той дотолкова е изпреварил своето време, че много негови идеи са актуални за 21 век.

Разшифроването на записките на Леонардо е може би само по възможностите на секретните служби. Те са структурирани като огледално отражение и са написани отдясно наляво. Има и множество лични съкращения, геният ги правел лично за себе си. И често губел листовете – материалът, върху който вече е работил, не го вълнувал особено много.

Геният имал методи на мислене, които никога не са го подвеждали. Преди още да реши даден проблем, той си казвал… че е намерил решението. А след това просто си го „припомнял”! Великият Леонардо си представял мислено един календар. Подсъзнанието му му подсказвало конкретната дата, на която решението на проблема е бъде намерено. С такава мощна подкрепа никакви задачи не могат да бъдат страшни!

Принцип на Ханибал
Препятствията са пречка само за онзи, който им обръща внимание. Забравете за всичко останало, освен за целта и смело напред! Ако се съсредоточите върху конкретната идея, непременно ще намерите решението!

Великият пълководец е знаел какво говори. Преминаването през заснежените алпийски проходи с армия, натоварена с оръжие и провизии, както и със слонове, по онова време било нечувано. И все пак Ханибал постигнал своето. Отхвърлял категорично всякакви възражения, без дори да ги чуе. Устремен към целта си , той решавал мимоходм дребните проблеми, като предвиждал големите препятствия. А те не били толкова големи – просто всички останали отстъпвали пред въображаеми трудности.

Можете да харесате още
11 коментари
 1. Лита

  трябва ли отговорът да бъде един от трите варианта или може да е методът, който си ползваме в ежедневието?

 2. Мая

  Методът, който използвате вие – интересно е да споделим какво действа за всеки от нас и да открием нови идеи, които могат да ни бъдат полезни 🙂

 3. pslavoeva

  Смятам, че комбинация от трите по-горе посочени принципи е много успешен метод за решаване на важен проблем. Аз лично подхождам различно според въпроса, пред който съм изправена, защото няма еднакви ситуации, проблеми и начини за действие . По някога търпението носи на човек успех, друг път дръзкия подход и целеустремиността, но важното е да следваме мечтите си, независимо от трудностите пред нас. Трябва да бъдем убедени в успеха си, да вярвяме в себе си и тогава, няма да има пречка, която да ни се опре.

 4. vasilena_st

  Най-лошото е, че всеки ден сме изправени пред решаването на някакъв проблем. Аз лично много се напрягам, дори да не е важен, а незначителен. Знам как трябва да реагирам – спокойно и с търпение и упоритост да го разреша. Не винаги ми си получава обаче, поради импулсивността и избухливостта ми…Обичам веднага да намеря решение и изход на всяка ситуация и понякога вземам прибързани решения. Може би най-добре е да оставим проблемите сами да се разрешат….Но на мен тази препоръка ми е трудна за изпълнение, защото обичам да става това което аз съм решила….
  Може би най–добрият начин за разрешаване на важен проблем е да го оставим на друг да го решава….
  Но това не всеки го умее!

 5. takiki

  Ако имам важен проблем, решавам го с искане на съвет от компетентен човек.

 6. surditkata

  Когато ми се налага да решавам ВАЖЕН проблем,аз лично се съветвам с някой близък.Обсъждаме проблема и разглеждаме различни варианти.Хубавото при този метод е ,че излагаш гласно своята гледна точка и по този начин добиваш по-трезва представа за него и за това как трябва да се действа.
  Понякога в напрегната ситуация мозъка на човек или блокира или започва да се обърква,за това е хубаво да чуем това,което ни е в главата.

 7. deni0587

  Когато имаме проблем първо трябва добре да обмислим решението му. Според мен не трябва да се действа емоционално и необмислено. Важно е да се съсредоточим върху целта – това, което наистина желаем да постигнем. Когато аз съм наясно какво от всичко най-много желая се старая да се съсредоточа върху приоритетите и шансовете си да го постигна. Всичко, което ме възпрепятства и ми показва, че нямам шанс го игнорирам. В живота трябва упоретост и много много търпение, вяра и воля в постигане на успеха. И най-важното е постоянството. Не трябва днес да полагаме усилия, а утре да се откажем и да се оставяме на околните да ни влияят и да ни разколебават. Важното е да се борим, да защитаваме целите си и да вярваме в собствения си успех. Много е важен и моментът с позитивното мислене. Със слънчева усмивка на лицето и с вяра в сърцето и с упоритост и труд се постига всичко.

 8. lota

  Аз важни проблеми нямам
  Мойте са все маловажни
  Затова
  Успех на всички желаещи да спечелят! 🙂

 9. Slaveikov

  Когато имам проблем ,първо запазвам добро състояние , без страх и съмнения, след това виждам желаната развръзка в ума си и отговора се появява от някъде .Много важно е да си спокоен и уверен в добрия изход.

 10. GABI

  Всички ние имаме цели, желания и нужди. Проблем съществува, когато се сблъскаме с някакво препятствие, което ни затруднява да постигнем целите си, да осъществим желанията си или да отговорим на нуждите си. Проблемите могат да приемат различни форми и могат да се срещнат във всякакъв контекст.

  Проблемите са субективни: ситуация, която е задоволителна или дори желана от един, може да бъде проблем за друг.
  Всеки има опит с проблеми и всеки се е опитвал да разреши някакви проблеми. Официалните методи за разрешаване на проблеми имат за цел да предоставят на хората допълнителни инструменти за разбиране на техните проблеми и разработване на ефективни решения.

  Намирането на решение е в същността на разрешаването на проблема. Но ако някой търси твърде бързо решението, преди да се справи със собствените си чувства и разбиране на проблема, решението може да не бъде добро. Същото се отнася към действието – действието е необходимо, за да бъдат направени промени, но ако някой действа без да мисли, проблемът може да се влоши.

  Повечето методи за разрешаване на проблеми разглеждат някои или всички тези мотивации. Добрият подход към разрешаване на проблеми ще предостави възможност за катарзис, ще помогне на човека да разбере по-добре ситуацията и след това ще използва това разбиране, за да разработи добри решения. Доброто решение ще осигури необходимите действия, за да бъдат направени промени, които да се справят с проблема.

  * Принцип на Едисон

  Успех ……. 🙂

 11. terrah

  Решаването на важен проблем изисква отделяне на достатъчно време и средства, като тук не става дума за случайности, а за силата на волята и себеотдаването в името на целта. Разбира се, и късметът играе важна роля във всеки един аспект на живота ни, но може би той също е вид енергия, която можем да привлечем към себе си с едни или други действия.
  Когато ми предстои взимане на важно решение, винаги снишавам емоциите до минимум и се концентрирам върху съзнанието си. Ако все пак емоциите са налице, изчаквам известно време докато утихнат. Именно емоциите често ни подвеждат и са спънка именно когато трябва да се мисли трезво. Вече изчистила съзнанието си, поглеждам напред и „режисирам“ възможните варианти с вероятните последици за всеки отделно. Преценям кой ход какви минуси и плюсове ще ми донесе. Вариантът с най-много плюсове е моето решение! 🙂

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.