за любовта

21. Силата на приемането: Отворете сетивата си

2

Не трябва да позволяваме на часовника и календара да скриват от нас факта, че всеки момент от живота е чудо и мистерия.
– Х. Уелс

Ние възприемаме околната среда в настоящия момент чрез сетивата си. Въпреки че зрението, слухът, вкусът, обонянието и докосването могат да отключат минали спомени или предчувствия за бъдещето, сетивата са много ефективен ръководител в настоящето

Най-пълноценно усещаме сетивата си, когато виждаме, чуваме, докосваме, помирисваме или вкусваме нещо различно или специално. Колко често сме понижавали възприятието от едно сетиво, за да усетим по-добре друго? Можем да затворим очи, за да слушаме хубава музика или докато вкусваме любима храна.

Започнете да обръщате внимание върху сетивата си в ежедневния си живот. Това упражнение не само задържа вниманието ви в настоящия момент, където се реализира действителността, но е приятно и информативно.

Упражнение
Изберете си едно сетиво и се потопете в това усещане за 1 минута. Можете да го правите, докато чакате автобуса, в супера или на работното си място.

Вкус
Упражнение: За 1 минута се фокусирайте върху вкуса на храна, която приемате ежедневно, така че да я почувствате като специалитет.
Резултат: Усещайки вкуса на храната, която ядете всеки ден, ще повишите удоволствието си от храненето. И можете да откриете, че някои храни, които хапвате набързо, са безвкусни или твърде солени.

Зрение
Упражнение: За 1 минута се фокусирайте върху нещо, което виждате ежедневно, така че да го почувствате като необичайно красиво.
Резултат: Обръщайки внимание върху нещо, което виждате всеки ден, ще започнете по-пълноценно да оценявате това, което виждате. Може да разберете например, че не харесвате картината, която виси в хола ви от 20 години.

Слух
Упражнение: За 1 минута се фокусирайте върху звук, който чувате ежедневно, така че да го почувствате като любима музика.
Резултат: Звуците, които чувате всеки ден, водят до привикване. Чрез това упражнение можете да започнете да обръщате внимание на звуци, например от телевизора, които са неприятни за вас, и да решите да ги отстраните.

Докосване
Упражнение: За 1 минута се фокусирайте върху предмет, който докосвате всеки ден, сякаш докосвате любим човек.
Резултат: Когато започнете да усещате предметите, които докосвате в ежедневния си живот, ще започнете по-пълноценно да оценявате тактилните си усещания. И можете да забележите, че възглавницата ви е загубила формата си и пречи на съня ви.

Мирис
Упражнение: За 1 минута се фокусирайте върху типична миризма от ежедневието си.
Резултат: Усещайки миризма, която вдъхвате всеки ден, ще започнете по-пълноценно да възприемате миризмите в ежедневието си. И можете да усетите, че хладилникът ви например има нужда от почистване.

Шесто чувство
Усещали ли сте някога, че някой ви гледа – и когато сте се обърнали, сте видели погледа му? Разбирали ли сте предварително кой ви звъни по телефона още преди да вдигнете?

Интуитивните прозрения и предчувствията са част от Големия кръг. Това е пространството, което изучават учените. Това е пространството, в което ясновидците виждат картини, чуват думи, усещат миризми.

Петте сетива, ориентирайки ни в Големия кръг, могат до ни доведат до усещане на шестото ни сетиво – интуицията. Много хора твърдят, че ние притежаваме телепатични възможности и чрез упражнения можем да развием екстрасензорната си сетивност.

„The Power of Receiving“, Amanda Owen
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още
2 коментари
  1. Мая

    Здравейте, Мая!
    Благодаря Ви че споделили тази статия. Тя е продължение на една игра, която си измислих наскоро – всяка седмица да играя различна игра – игра на това, което не съм или това, което искам да бъда. Желая да развия други навици, умения и …усещания. Допълних списъка си за седмици напред – благодаря!

    1. maya

      Благодаря ви и аз и заповядайте отново 🙂

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.