за любовта

Основен курс за развитие на интуицията – система на Норбеков

7

През изминалата седмица посетих основния курс за развитие на интуицията по системата на Мирзакарим Норбеков с водещ преподавател Жана Баскакова. Този курс ме изненада в момент, в който нямах никакво желание да се ровичкам в себе си, но просто не можах да пропусна Жана, която за мен е най-добрият преподавател от всички, с които аз съм се срещала. Този основен курс протече като почти-мастерски курс, с много полезна информация и висока интензивност.

Основният курс е курс за развитие на интуицията, формиране на събития и постигане на цели.

В началото получихме задача да си поставим цели за следващите 5 години на следния принцип: Какво искаме да имаме в живота си след 5 години? За тази цел какво трябва да сме направили до 4 години, до 3 години, до 2 години, до 1 година, до 6 месеца, до 3 месеца, до месец… и с какво трябва да започнем още днес? Оказа се, че е най-трудна първата стъпка, началото – онова, с което трябва да започнем реализацията на целта си в днешния ден.

Жана БаскаковаНа следващия ден Жана ни даде много ценен алгоритъм за задаване и проверка на целта. Смисълът на тези стъпки е да се убедим, че целта е именно наша, нещо което желаем самите ние, за да не губим време и енергия в постигането на нещо, което накрая ще ни остави неудовлетворени. В този живот има неща, които се предопределени за нас, и просто трябва да извървим пътя към реализирането им. Някои от стъпките в този алгоритъм изискват работа с интуицията, за да можем да „надникнем“ в бъдещето и да разберем дали постигането на целта ни ще ни направи щастливи.

След няколко дни направихме повторна проверка на целите си. В упражнение, в което работихме по двойки, единият човек трябваше да сподели целта си и да отговаря на въпросите на другия – „А защо ти е това?”, „А след това какво ще правиш?”. След всеки отговор отново следваше същия въпрос – докато отговорите свършеха. Оказа се, че целта на упражнението е да стигнем именно до това състояние – състоянието без повече отговори, момента, в който просто ще живеем щастливо.

Отново излезе на преден план важният въпрос за това доколко можем да включваме други хора в своите планове и цели, доколко това е манипулация и имаме право да манипулираме други хора. Жана отговори, че в този свят всеки следва реализацията на своите желания и съзнателно или несъзнателно всеки някого манипулира. И че имаме избор между това да манипулираме и да бъдем манипулирани, да реализираме собствените си желания или желанията на другите. Винаги го правим и винаги сме го правили, но когато го осъзнаваме изпитваме угризения. Когато се отказваме от реализацията на желанията си, ние трупаме агресия и в нас възникват обиди към другите хора. Ако не формираме своя живот, постоянно се налага да се настройваме към живота на другите хора.

Когато включваме в целите си други хора, важно е да не им вредим. Можем да привлечем хората да съдействат за реализацията на нашите целите, само когато имаме взаимна изгода. Следователно, с помощта на интуицията трябва да открием какво желаят другите хора и какво можем да им предложим, за да получим от тях това, което ние желаем. Какво е необходимо на другия, за да дойде сам при нас?

Друг важен въпрос беше този за привързаността към резултата. Привързаността към резултата всъщност представлява страх – какво ще се случи, ако не постигнем целта си? Страхът остава, докато виждаме само едно решение на проблема си. Когато сме привързани към резултата, не си позволяваме да грешим и сме блокирани, неуверени, уплашени. Емоционалната привързаност води до загуба на сила. Страхът блокира интуицията.

Ако при постигането на целта си попаднем три последователни пъти на пречки, е възможно целта да не е наша, да не е подходящото време за това или да не сме открили точния подход. Необходимо е да преразгледаме акцента на целта си.

За ускоряване на реализацията на целите си можем да направим следните неща:

 • Да довършим всички недовършени работи в живота си. Не можем да започнем нещо ново, преди да приключим с миналото. Когато направим това, целите започват да се реализират много бързо. Ако имаме неуредени отношения с хора, с които не можем да се свържем в момента, можем да ги завършим мислено.
 • Ревизия на всички вещи в дома ни. Да изхвърлим всичко счупено, скъсано, развалено. Когато подаряваме своите вещи на други хора, ние им отдаваме своето благополучие. Можем да продадем вещите си за минимална цена, 1 лев, но да не ги подаряваме.

Практическите упражнения на курса бяха основно с карти. По усещанията си в тялото трябваше да усещаме какъв е цветът на следващата карта от тестето – бял или черен. Друг вариант на това упражнение беше да „видим” цвета на следващата карта.

В едно от упражненията, в което работихме в група, групата трябваше да избере един от 5 предмета и да предава мисълта за този предмет на един човек, който не знаеше избрания предмет. В друго упражнение по двойки един човек стоеше с гръб към друг и трябваше да „предусеща” къде вторият човек ще го докосне. Предавахме и получавахме мисли и емоции.

Най-интересно за мен беше упражнението, в което единият човек трябваше да създаде неприятна емоция – гняв, раздразнение, страх, а другият да „изчисти” тази емоция. Жана ни остави да го направим първо сами – и резултатът беше невероятен! А след това ни обясни кой е най-добрият начин за това – да обърнем вниманието към себе си, да създадем състояние на любов в себе си. Когато ние изпитваме любов, всички хора около нас долавят това състояние и то променя техните емоции. Действително, ефектът беше много по-бърз и много по-силен.

Получих още едно практическо доказателство, че любовта разрешава всичко.

Лично за себе си открих, че интуицията ми се проявява по много и различни начини. Отново ме споходи онова кристално ясно интуитивно усещане, състоянието на чисто знание и разбиране, в което няма никакви емоции – няма страх, няма притеснения. Интересното е, че дори да получавам много неприятна информация, в това състояние страхът отсъства – той се появява след това, при интерпретацията на информацията от логическия ум. По подобен начин в състояние на любов липсва страх, притеснение, ревност, болка. Тези състояния са отвъд всичките ни емоции. Във всеки момент, в който се съмняваме и страхуваме за постигането на целта си, мислим логически за нея, а не използваме интуицията си – следователно, тези страхове и притеснения са неоснователни и не ни помагат. В началото на курса си поставих въпрос, за който се колебаех между две решения. Интуицията ми посочи трето решение, съвсем различно.

Осъзнах също, че това, което бях наричала интуиция до момента, са всъщност различни усещания в тялото ми, приемане на мислите и чувствата на други хора и „предчувстване“ на техните постъпки. Тези усещания ми дават много информация, те се проявяват при работата с картите, но са съвсем различни от онова ясно интуитивно усещане за знание и яснота.

А информация за истински важните събития в живота си получавам чрез сънищата си. Когато предстои да се случи нещо наистина важно за мен, информацията за това идва до мен чрез интуитивен сън един до няколко дни преди събитието. Тези сънища са различни от останалите, ясни са за мен и просто зная, че ще се случат – и те се реализират.

Взимането на жизнено важни решения е емоционално събитие, а емоциите блокират интуитивното усещане. В тези случаи Жана ни предложи да проверяваме интуитивното си състояние непосредствено преди взимане на важно решение по следния начин: по интуитивен път достигаме до информация за три събития или предмети, които не знаем, но можем веднага да проверим. Ако сме получили три верни отговора, можем да вземем решение и за важното за нас събитие. Ако дори само един отговор е неверен, интуицията ни не работи на 100% и е добре да отложим вземането на решение.

Можете да харесате още
7 коментари
 1. elka

  statiata mi haresa mnogo,bih iskala za v bade6te da polu4avam i drugi!Blagodaria predvaritelno.

  1. Мая Живкова

   Благодаря ви и аз 🙂

 2. Нели

  Страхотна статия.Както и тази за Мастерския курс.Бих искала да попитам дали имате впечатления за интернет курсовете и дали ефектът е същия.Интересувам се от Основен курс за развитие на интуицията, но тъй като се провежда само в София, единствен вариант отсава интернет.

  1. Мая Живкова

   Нели,
   Благодаря ви. Нямам впечатление от интернет курса, но можете да проверите на сайта norbekov.bg дали курсът се провежда във вашия град или в близък до вас град. Интернет курсът все пак се провежда лично от подготвени преподаватели, така че със сигурност ще бъде ефективен.

 3. Тед

  Какво значи интуицията, не ни работи на 100%. Нали навсякъде пише, че интуицията не лъже. А сега ново 20, интуицията не е на 100% а на колко процента е ?

  1. Калпазанина

   Означава, че присъства колебание. При доверие в интуицията на 100% интуитивното се проявява съответно и на 100%, пропорционално на доверието. Тогава отсъства съмнението, оттам и колебанието при предстоящо решение.
   Колебанието се появява, когато не сме се доверили напълно на интуицията си и я примесваме с противоречива сетивна или емоционална информация. А е факт от живота ни, че често сетивната (обстоятелствената) информация се различава от интуитивната, от което произлизат и честите ни съмнения. Съответно и взетите решения в такива ситуации (с колебание) са почти винаги грешни, защото им липсва нужната енергийна доза убеждение.. 🙂

  2. Мая

   Тед,
   Интуицията винаги работи, но ние не винаги успяваме да я усетим и да разберем какво ни казва. Най-вече защото сме свикнали да се осланяме на здравия разум и пренебрегваме онова фино усещане, което интуцията е.

   Например, бихте ли си купили парфюм по интернет, без да помиришете? Бихте ли се оставили да ви води само усещането за симпатия, без да анализирате? Почти съм сигурна, че не. „Защото всеки знае, че парфюмът трябва да се помирише.“ Точно това „знание“ блокира възприятието ви за интуитивната информация. Вие не се опитвате по интуитивен път да преценявате, вие не извиквате тази информация, не се опитвате да я уловите – вие я блокирате с готовото клише. Интуицията ви работи, но вие не можете да работите добре с нея.

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.