за любовта

Спечели книга: Новата социална интелигентност

20

pleasure2310 спечели книгата „Проницателя“. За тези, които не спечелиха – можете да изтеглите книгата от spiralata.net

Новата социална интелигентност Даниел ГолманСледващата книга, която можете да спечелите, е  „Новата социална интелигентност“ на Даниел Голман. Авторът е учен, но по много достъпен и увлекателен начин представя нови данни за човешкия мозък и неговите способности. Способности, които сме усещали, че притежаваме, но са ни се стрували невероятни, вече са потвърдени и от науката. Тази книга ме изпълни с умиление и любов пред това, което представляваме ние като хора. Заслугата за това определено е на автора, защото това е книга, написана с любов.

За да спечелите тази книга, трябва да отговорите на един въпрос. Крайният срок е 31 юли 2011 г. Печелившият ще бъде определен чрез жребий на 1 август 2011 и ще се свържа с него по мейла, с който се е регистрирал тук.

Въпросът е:

ВЯРВАТЕ ЛИ, ЧЕ МОЖЕТЕ ДА ПОСТИГНЕТЕ ВСИЧКО СЪС СПОСОБНОСТИТЕ НА УМА СИ?

Целта на тази книга е да разбули една новозараждаща се наука. А най-фундаменталното откритие на новата дисциплина е, че всички ние сме свързани с мрежа от невидими жици.

Когато общуваме с някой, ние винаги се включваме в една интимна междумозъчна връзка. Тя ни позволява да въздействаме на мозъка, а оттам и на тялото на този, с който общуваме, като същото важи и за него.

Дори и най-рутинните срещи действат като регулатори на мозъка и ни захранват с емоции, някои желателни, други не. Колкото по-интензивна е емоционалната ни връзка с другия, толкова по-голямо е и количеството енергия, което си разменяме. Взаимният ни обмен е най-ефективен с хората, на които всекидневно отделяме внимание, особено на най-близките ни.

Ефектът на самите емоции е с далечни последици. Те стигат до всяка част на тялото ни, обливайки я с водопад от хормони, които пък регулират биосистемите, свързващи сърцето с имунните клетки. Всички взаимоотношения, в които влизаме, моделират, и то в учудващо голяма степен, не само нашия жизнен опит, но и биологията ни.

Самата междуличностна връзка е и нож с две остриета: ако стимулиращите контакти оказват благотворен ефект върху нашето здраве, то ефектът на токсичните отношения е подобен на бавнодействаща отрова.

Когато някой ни залее с порция токсични емоции, например гняв, той активира веригите, по които протичат абсолютно същите натоварващи емоции в самите нас. И действието им има осезателни неврологични последствия – емоциите са заразни. Ние „хващаме” силните емоции така, както хващаме хрема.

Нашите социални взаимодействия имат пръст и в т. нар. невропластика. Това ще рече, че повтарящите се преживявания буквално доизвайват формата, размера и броя на невроните и техните контакти. Така например, ако гневът и обидата станат хронично явление в живота ни или пък се чувстваме емоционално стимулирани от тези, с които най-често общуваме, това може да промени до неузнаваемост нашия мозък.

Става ясно, че отношенията ни с околните непрестанно ни оказват фино, но осезателно въздействие. Това едва ли е добра новина за тези, чиито контакти са заредени с негативност. Но подсказва, че има и обратна възможност, от която винаги можем да се възползваме, и то на всеки етап от живота си.

Можете да харесате още
20 коментари
 1. pslavoeva

  ВЯРВАТЕ ЛИ, ЧЕ МОЖЕТЕ ДА ПОСТИГНЕТЕ ВСИЧКО СЪС СПОСОБНОСТИТЕ НА УМА СИ?

  Силно вярвям, че това е възможно. Мозъка на човек все още крие редица тайни за лекари, учени, психолози и др. Правят се много изследвания и се издават книги, доказващи силата на ума. Според мен, за да може човек да я използва трябва да вярва в нея, да има желание да я развие и да отдели необходимото му за това време.

 2. Eми

  Напоследък все повече са разпространява идеята, че умът и нашите мисли (по-конкретно) са причината за нашите успехи, както и падения (имам предвид книги като „Тайната“). Това от една страна, от друга – умът и неговите способности при всеки човек са развити в различна степен. Например – две деца едното всеки ден чете някаква литература, няма значение дали ще е свързана с историята или медицината, с романите или приказкитем, а другото – по цял ден тича след топката. Когато един ден станат младежи с висши цели – да постигнат нещо голямо ( да открият свой бизнес, да имат свой дом и тн.) съвсем естествено е първият (четящият) да постигне по-лесно своите цели, използвайки именно своя ум. Дори за да можеш да говориш прилично, да накараш слушателя да те чуе ти трябва да владееш езика, да имаш богат речник и когато това се окаже решаващо – разбираш, че именно умът ти ти е помогнал да постигнеш нещо. Така че, моят отговор е ДА – ЧРЕЗ СПОСОБНОСТИТЕ НА УМА СИ МОЖЕМ ДА ПОСТИГНЕМ ВСИЧКО (стига да ги използваме правилно)

 3. Силвия Александрова

  Сигурна съм, че е така! Когато се съсредоточиш върху нещо и то стане твоя цел, умът сам върши своето!

 4. Ели Александрова

  Вярвам, защото умът е най-силното средство при постигане са желаните неща.

 5. Занка Рускова

  Мисля, че има нещо вярно в това – просто впрягаш в едно ум и желание и нещата стават, но не от самосебеси, а трябва и доста да поработиш с ума си.

 6. Иван Русков

  Да, така е. Умът е нещо велико и служещо на човека.

 7. Зорка

  Да, УМЪТ може всичко, но е трудно да се намери ключът към собственият ум, ретртоспективно – ключът към собственото АЗ, защото това е божествената искрица у всеки от нас.
  Ако всеки можеше да използва 100 % от собствения си ум – това би довело до гибел на Земята, защото отрицателните емоции са мнозинство все още у всеки от нас. Може би, тогава, когато всеки отговаря на злото с добро, бихме могли да оценим силата на УМА и на положителните емоции.
  А въпросът за волята е спорен. Някои автори смятат, че тя е движеща сила. Други казват, че само когато „вече си се отказал от нещо – го получаваш“. Може бе зависи от целите и желанията.

 8. Наско

  Не. Каквото и да се говори, АБСОЛЮТНО всичко е невъзможно. Както се казва, „хора сме, правим грешки, не можем да знаем всичко“. Не можем само с ума си например да летим, да ходим до Луната, да местим предмети … това става само във фантастичните филми. Но е безспорен факт, че чрез ума си можем страшно много работи, които са в границите на човешкото !

 9. Lilqna Georgiewa

  Разбира се, че можем! Всичко е в наши ръце както се казва! Трябва силно да вярваме и да не допускаме, че може да се провалим! Разбира се, че не винаги се получава така, както искаме, но тогава казваме, че просто така ни е било писано да стане :)))))))

 10. Pipi

  Всичко е в главите ни и всичко можем да постигнем с мисълта си! Стига да желаеш нещо наистина силно, то се сбъдва! Не преставайте да вярвате!!!!! :))))))

 11. Mquuu

  Страхотно е, когато вярваме, че можем да изпълним всичко с ума си! Доста често се получава, нали?!

 12. PrettyVacant

  ВЯРВАТЕ ЛИ, ЧЕ МОЖЕТЕ ДА ПОСТИГНЕТЕ ВСИЧКО СЪС СПОСОБНОСТИТЕ НА УМА СИ?

  Човек самостоятелно подтиска своеобразните възможности на съзнанието си, което далеч не символизира простоват и/или елементарен разум. Науката обаче често успява, благодарение на куп тривиални обосновки, да ни въвлече съзнателно в едно по – сиво ежедневие, изолирайки чудесата на човешкия интелект. Ала вълшебство съществува!

 13. Таня

  Да. Аз вярвам в моя ум и той винаги ми помага да постигна моите цели.

 14. Дани

  Няма невъзможни неща, на този свят! Не само вярвам, но съм убедена, че е така. Човек е способен, на неща които даже не може и да си представи. Ние сме част това чудо, наречено Вселена.

 15. Юлия

  Вярвам,че за ума няма граници. Още не сме разкрили пълните му способности. Всичко, което сме е благодарение на мислите ни и ума ни.

 16. Mariya Delcheva

  Освен ум е нужно и още нещо. Трябва да вложиш сърце и душа в това, което искаш да направиш. То е едно особено състояние, в което цялата ти същност е концентрирана и активирана в осъществяването на целта. Когато трагнеш с чувството, че нещо ще стане, то става- ти вече си го реализирал във въображението си и то просто се материализира малко по-късно.

 17. nadq ikonomova

  Със способностите на ума се постигат много неща – всичко, което е възможно да се направи от човека, а понякога и невъзможни до този момент неща, правим открития от глобална величина, важни за човечеството и живота му. Човешкият ум обаче се оказва безсилен тогава, когато нешастастието е сполетяло теб или семейството ти. Има непредотвратими неща, които не зависят от способностите на даден ум, а от съдбата, от която няма как да избягаме. Само един пример- човек все още се оказва безсилен пред природата, тя ни показва, че има нещо много по-силно от човека и неговите умствени способности. Пред сполетялото ни нещастие и пред смъртта всички сме еднакви – няма умни и ограничени, равни сме в безсилието си, способностите на ума тук губят всякакво значение.

 18. soulsister

  Вярвам, че мога да постигна всяко желание зачетано в пълно единение и хармония между ума и душата! Нещо повече, вярвам, че именно желанията, които се раждат от това единение представляват Божия промисъл за нас или това което още наричат знание на нашия Висш Аз за това кое е най-добро за нас.

 19. Лита

  абсолютно го вярвам 🙂
  даже в момента чета една интересна книга за човек, който си е отгледал зъби само със силата на мисълта 🙂

 20. ....

  Кой спечели??? 🙂

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.