за любовта

Как да оправим настроението си – бързо!

0

Всеки знае колко е променливо настроението и колко е трудно да удържим доброто си настроение понякога.

Настроението ни зависи от много неща, включително от енергията ни и от мислите ни. Настроението ни е добро, когато сме отпочинали и се понижава с натрупването на умора.

В системата на Норбеков има специално упражнение за тренировка на настроението – махало на емоциите. При него съзнателно и волево се създава приятно настроение, а след това – неприятно настроение; после силно щастие, а след това – силно нещастие. Това става чрез спомените ни за събития, които са ни направили щастливи или нещастни, зарадвали са ни или са ни натъжили. Целта на тази тренировка е да се научим да контролираме настроението си. Не за да бъдем винаги щастливи – това е невъзможно. След възход следва спад. Колкото по-силно се разлюлее махалото в едната посока, толкова по-силно ще се разлюлее и в другата след това. Целта на упражнението е да се научим да поддържаме средното състояние – състоянието на спокойствие, в което не сме под действие на силни емоции, усещаме интуицията си и взимаме правилни решения. Това е възможно – в момента, в който усетим, че настроението ни се понижава или преминава в еуфория, трябва веднага да го подбутнем лекичко и да го върнем в обратна посока – докато не ни е завладяло и имаме контрол над него.

Тук ще предложа една техника за промяна на настроението, която използвам с успех от известно време. Помислете си за проблем, който имате в момента – и обърнете внимание на промяната в настроението си. Например „Нямам пари, а до утре трябва да платя сметката за тока“. Докато мислите за това, се чувствате зле. Мислите ви по този въпрос не правят пари, така че можете да опитате нещо друго. Започнете бавно монотонно и спокойно да си повтаряте на ум „Аз имам пари, за да си платя сметката“. Изобщо не е задължително да вярвате, дори не трябва да се убеждавате, че вярвате. Просто си го мислете. Ще забележите промяната след няколко секунди, ще се почувствате спокойни и добре. Това няма да напълни джоба ви с пари, но и мисълта, че нямате пари, също няма да го направи – нищо не губите. В това спокойно състояние e по-вероятно да намерите истинско решение на проблема си.

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.