за любовта

37. Практическа интуиция: Интуицията и вземането на решения

0

Интуицията трябва да допълва обоснованото решение, но не го заменя

Аз съм уверена, че вие се научихте да използвате по-добре интуицията си. Никога не забравяйте, че в живота си не трябва да се ръководите само от интуицията, както не трябва да се ръководите само и от логиката.

Опасно заблуждение, фатално за интуицията е, че тя трябва да се използва при взимане на решения

Най-добре е да използвате интуицията си не за да решите дали трябва да направите нещо, а просто да добавите информация към тази, с която вече разполагате. Интуитивната информация не трябва да се разглежда изолирано, така както и емоционалната, сетивната и логическата.

Когато имаме ясна емпирична информация, предпочитаният начин на решение може да бъде линейният процес. Когато разполагаме с малко данни или въпросът се отнася до това как изборът ни може да повлияе на бъдещия резултат, по-ефективен е интуитивният процес.

Полезно е използването на техники, с помощта на които интуитивните данни могат да бъдат ясно разграничени от интелектуалните и емоционалните.

Използвайте интуицията си селективно

Съвременната психология се движи в посока на интеграцията. Но когато използвате своята интуиция, за вас е по-добре да държите различните типове информация – своите усещания, своите знания, своите чувства и своята интуиция – разделени.

Ако интуицията ви подсказва да предприемете определени действия, което потвърждават и чувствата ви, а след изследване на фактите това потвърждава и логиката ви – вие можете да бъдете уверени в добрия резултат.Вместо да бъдат загубени, интуитивните данни могат да бъдат отнесени към чувствата, разума и усещанията, което ви дава мощна система за проверка и контрол.

Всичко, което трябва да направим, е да поставим рационалния си ум на задната седалка. В много от упражненията аз оставих вашия разум без емпирични данни. Без информация, която да можете да анализирате логически или емоционално, вие бяхте принудени да се осланяте на интуицията си.

Интуицията взима участие във вземането на всички решения

Всяко решение, което взимате (дори да не подозирате за това) в определена степен зависи от вашата интуиция – така както и от вашите знания и чувства.

Опростявайки сложните психологични процеси, може да се каже, че вие оценяване ситуацията на базата на 4 източника на информация:

• Това, което знаете – вашите знания и памет
• Това, което мислите – вашите разсъждения и интерпретации
• Това, което чувствате – вашите чувства и емоции
• Това, което говори вашата интуиция

Някои от тези данни вземат ли превес над други? Не, въпреки че най-малко надеждна е емоционалната информация. Аз вярвам в чувствата, а не в емоциите, въпреки че ние в нашето общество обръщаме внимание предимно на тях. Чувствата са емоционални усещания без каквито и да било обяснения. Ние се стремим да се разграничим от чувствата поради тяхната субективност, но чувствата са факти. Ако се чувствате сърдит, това е обективен факт – вие сте сърдит.

Интуитивната информация се губи лесно, затова трябва да се научим да я разпознаваме

Една от причините, поради които вие не сте наясно за приноса на своята интуиция при вземането на решения, е че лесно може да се отделите от нея. Също така много вероятно е да сте отдали на логиката съвета, получен от интуицията. С други д,уми, интуитивните данни, които непрекъснато получавате, се губят в потока информация, постъпващ от вашите сетива, емоции, памет и интелект. Това е особено изразено в моменти на объркване.

С помощта на практиката и обратната връзка, вие започнахте да се учите да различавате интуицията си от своите знания и чувства. Способността да разпознаете интуитивната информация в процеса на взимане на решение ще ви даде възможността за използвате тази информация като обоснован факт, а не като сляпо предчувствие.

Използвайки този метод на взимане на решение, запишете: всичко, което знаете за проблема или предстоящия избор; какво е логическото му решение; какво решение бихте вземи, ако следвате емоционалния си стремеж; какви са вашите интуитивни впечатления. В резултат на това ще се сдобиете с база данни от надеждна информация, въз основа на която да вземете решението си.

Необходимо е да държите интуицията си настрана от знанията и чувствата си – но така, че впоследствие тя да може да се интегрира с тях за постигане на по-голям ефект. Това не е много просто. Вие трябва да извлечете смисъла от тази информация и след това да действате върху нейната основа. Интуитивната информация винаги е обективна, грешките се появяват само при интерпретацията й. За да се намали риска от грешки, интуитивната информация в началото трябва да се държи настрана от логическите и емоционалните източници на информация.

В сравнение с логиката и другите начини за взимане на решения, за интуицията е характерно, че с нейна помощ можем да получим много лесно информация за бъдещето или за предмети, които не се подчиняват на определена зависимост. Понякога логиката и надеждата подлагат на съмнение вашето интуитивно „попадение”. Доколкото интуицията включва интерпретация, трябва да я подлагате на проверка – особено когато интуицията, знанията, чувствата и вярата не са на едно мнение за посоката на движение.

Да приложим този процес към вашите три въпроса. В началото напишете за всеки въпрос как си представяте отговора. След това за всеки въпрос напишете какво ви казва логиката и интелекта. Обяснете отговора си.

123456789101112131415 | 161718192021222324252627282930313233343536 | 37 | 3839404142

Лора Дей, „Практическа интуиция“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.