за любовта

Вътрешната усмивка в даоизма

2

Даоизмът е на възраст от около 5000 до 8000 години и е в основата на китайската философия и медицина, майка на акупунктурата и е вдъхновил съвременните, ориентирани към тялото терапии, например акупресурата. Дао се определя като „природния закон“ или „природния ред“, „непрекъснато променящия се цикъл на сезоните“, „изкуство“, „метод“, „сила“ и „път“.

Според даоизма, хармонията и равновесието са съществени за здравето. Тялото се разглежда като едно цяло: поради това, увреждането на един орган, жлеза или система, отслабва цялото тяло. Освен това тялото се саморегулира и само ще възстанови своето равновесие, ако му бъде дадена възможност.

Болестите са резултат от блокирането на енергията. Твърде голямото или твърде малкото количество енергия в някоя част на тялото води до заболяване на тази част и натоварване на цялото тяло. Лечебното Дао ни учи как да коригираме този дисбаланс чрез събуждането на Ци, или жизнената енергия, и насочването й към засегнатите области.

Тялото, умът и духът са свързани. Затова, според китайската медицина, отрицателните емоции, като например гневът, страхът и жестокостта, или излишъкът на положителни емоции, като например прекалената радост или вълнение, могат да увредят органите и да предизвикат тяхното заболяване. Вътрешната усмивка и Шестте лечебни звука помагат за уравновесяване на емоциите, както и за подобряване на здравето.

Болестта започва като проблем с енергийното ниво на човека

Проблемът може да съществува от много години, преди да се прояви физически като някакво заболяване. Може да се състои в блокиране или намаляване нивото на Ци, което води до дисбаланс в определени части или органи на тялото. Ако забележиш дисбалансът на Ци, когато той за първи път се появи, имаш достатъчно време, за да го възстановиш.

Много хора не разглеждат лошия характер или отрицателните емоции като вид болест. В даоизма ние ги разглеждаме като начало на дисбалансирането на Ци в системата, точно както лошият дъх или мирис на тялото могат да бъдат първоначалните признаци за отслабването или заболяването на черния дроб, бъбреците или стомаха.

Безпричинният инат може да е причинен от дисбаланса на енергията на сърцето. Зловонната пот може да се дължи на нарушената функция на бъбреците, които са загубили филтриращата си функция, с която отстраняват излишната вода, съдържаща се в телесните течности. Страхът и плашливостта може да се дължат на дисбаланса на енергията на белите дробове и бъбреците. Болките в гърба може да са причинени от дисбаланса на енергиите на бъбреците и пикочния мехур, както и много други физически страдания могат да се свържат с дисбаланса на Ци в определена област на тялото.

Равновесието на спокойната енергия Ци в индивида е много важно, защото може да помогне за уравновесяването на Ци в някой друг човек, който е затворен.

Вътрешната усмивка

В даоизма разглеждаме отрицателните емоции като ниска степен на енергия. Много хора живеят в постоянен гняв, тъга, депресия, страх, тревога и други видове отрицателна енергия. Тези видове енергия задължително ще причинят някакво хронично заболяване и освен това отнемат от нашата жизнена сила. Вътрешната усмивка е истинската усмивка за всички части на тялото, включително всички органи, жлези и мускули, както и нервната система. Това ще предизвика произвеждането на голямо количество енергия, която може да лекува и евентуално да се преобразува в енергия от още по-висока степен. Искрената усмивка предава енергията на любовта, която притежава силата да затопля и лекува. Вътрешната усмивка ще ти помогне да привлечеш по-голямо количество енергия Ци и ще произведе по-висококачествена Ци.

Усмивката към себе си е като радостта от любовта, а любовта може да лекува и да подмладява. Вътрешната усмивка насочва енергията на усмивката към органите и жлезите. Когато се усмихваш на органите, сетивата и жлезите, установяваш връзка и общуваш с тях.

За съжаление, въпреки че твърде често се занимаваме прекалено много с външния си вид, много малко от нас осъзнават как изглеждат нашите вътрешни органи и жлези, къде се намират или какви са техните функции. И по-лошо, ние сме нечувствителни към фините предупреждения, които те ни изпращат, когато ги измъчваме с невъобразими диети и нездравословен начин на живот. Държим се като шеф, който никога не обръща внимание на своите подчинени, а след това е безкрайно изненадан, когато нещата тръгнат на зле. Ако сме запознати с нашите органи и жлези, ако оценяваме тяхната работа и се научим да приемаме техните послания, те ще ни възнаградят с релаксация и жизненост.

Вътрешната усмивка е тясно свързана с тимуса и повишава активността му. В даоизма тимусът се разглежда като място на голямото просветление, място на любовта и място на жизнената сила на енергията Ци. Когато сме подложени на емоционален стрес, първа бива засегната тимусната жлеза. Тимусът е главният контрольор, който управлява жизнените и лечебни енергии на тялото. Част от клетките, произвеждани от тимуса, са Т-клетките. Тяхната функция е да разпознават клетките, които са извън нормата и да ги разрушават, оттук и основната роля, която играе тимусната жлеза при предпазването от рака.

Практиката на Вътрешната усмивка започва в очите. Те са свързани с нервната система, която регулира функциите на органите и жлезите. Очите са първите, които приемат емоционалните съобщения и карат органите и жлезите да ускоряват своята работа по време на стрес или опасност (реакцията атака и бягство) и да я забавят, когато кризисната ситуация отмине. Затова чрез релаксирането на очите, можеш да релаксираш цялото тяло и с това да освободиш енергията, за да ти е подръка.

Мантак Чиа, „Даоски методи за трансформиране на стреса в жизненост“

Можете да харесате още
2 коментари
  1. elena vasileva

    как да намеря медитацията вътрешна усмивка?Благодаря.

    1. Мая Живкова

      Можете да я намерите в книгата, от този линк

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.