за любовта

Силна любов или сигурна любов?

0

Защо не можем да имаме всичко в любовта?

Да обичаме и да бъдем обичани е основна човешка необходимост – няма човек, който да не се нуждае от любов. Всеки търси любовта според собствените си представи, а в голяма степен очакванията ни за любовта са формирани от семейството ни и обществото, в което живеем. Представите ни за романтичната любов съответстват в твърде малка степен на реалността и въпреки че многократно сме се убеждавали в това, ние продължаваме да търсим „истинската” любов.

А „истинска” е тази любов, която осигурява непрекъснато максимално силни позитивни емоции и в която другият човек е точно такъв, какъвто ние го желаем, във всеки момент прави това, от което ние се нуждаем, и това продължава завинаги. Не е толкова невъзможно да се открие такъв човек – но е невъзможно да се поддържа „любовта”.

Да направим аналогия със сетивата, например с окото. Когато гледаме даден предмет продължително време, например няколко минути, нашите рецептори се адаптират към сетивното дразнене, породено от отражението на светлинните лъчи от предмета. За да виждаме постоянен образ на предмета, нашите очи извършват много бързи непрекъснати движения, които не осъзнаваме (физиологичен нистагъм). Тези движения осигуряват непрекъснато променяща се информация, а промяната на информацията поддържа възбудата на рецепторите. Без бързите движения на окото би настъпила бърза адаптация на рецепторите и изчезване на образа. Не бихме могли да фиксираме погледа си върху неподвижен обект за продължително време. Принципът на адаптация и свързан с максималното приспособяване на организма при минимална загуба на енергия и е валиден по съответен начин за всички биологични и небиологични системи.

Ако се върнем към „истинската” любов, когато всичко се случва според желанията ни, очакването е твърде бързо да настъпи адаптация – и това се случва.

Какво създава силните емоции в любовта?

Трудностите, предизвикателствата, „невъзможните” обстоятелства. Невъзможността да достигнем фазата на рутинност в отношенията. И не че в тази фаза липсва любов – но липсва силна емоция, липсва вълнението, интереса. Хората се влюбват в „магията” – мистичното усещане за другия човек (това, че той е идеалният за нас), за цялостната ситуация. Когато се приближим достатъчно до него и го опознаем, когато започнем да предвиждаме неговите действия, „магията” изчезва (което възприемаме като края на любовта).

Излиза, че трябва да избираме между силната любов и сигурната любов.

Хората, които имат необходимост от силни усещания и непрекъсната емоционална стимулация, подсъзнателно избират партньори, които да им я осигурят – в разни „трудни” и „невъзможни” връзки. Именно трудностите и дистанцията поддържат „психичните рецептори” възбудени (тоест, интересът). Тези хора искрено искат и се стремят да достигнат фазата на рутинност, но веднъж постигнали я губят интерес и това обикновено е краят на връзката.

Силната любов се изгражда по същия начин, както и силните мускули – срещу голямо натоварване. Как ще разберете колко е силна любовта ви, ако не я изгубите поне временно и не осъзнаете силата на липсата й? Ако не проверите какво сте готови да направите за тази любов? Ако не направите голяма жертва? Има ли по-силна проверка за любовта от несподелената любов? Любовта става толкова по-силна, колкото повече време и енергия влагаме в нея. Силната любов е възможна за всички, но само силните хора си позволяват да я приемат изцяло в живота си, хората, които са готови на всичко, заради любовта.

Ако искате да изживеете силна и пламенна любов, но това не се случва – замислете са дали наистина я искате и всъщност не бягате от трудностите, свързани с такава любов, и изобщо от трудностите в живота.

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.