за любовта

Любов към себе си – по книга

0

Какво се случва с хората, които четат книги за „самоусъвършенстване”?

В книгите пише – обичайте себе си. Правете това, което обичате. Вие сте по-важни от всички други. Вие сте съвършени такива, каквито сте.

Хората, които четат тези книги, го правят, защото имат сериозни проблеми и търсят отговори. Тези думи звучат така мило и успокоително – и хората с радост им се доверяват, защото на пръв поглед изглеждат решение на всичките им проблеми.

До момента животът непрекъснато им е показвал къде грешат – чрез проблемите, които са им се случвали, проста обратна връзка. Това е тежко, защото става въпрос за несъзнателни реакции, които плачат да бъдат осъзнати, преосмислени и коригирани. Те действат подсъзнателно за нас, но са очевидни за другите хора и ги отблъскват. Това ни прави нещастни. А нещастието ни тласка към решаване на проблема, към промяна на онова в нас, което е еволюционно неприемливо.

Когато хората прочетат тези книги, те с радост им с доверяват: „О, значи с мен всичко е наред. Аз съм си такъв, какъвто съм и много се обичам.” И си затварят очите пред всички уроци, които животът им е поднесъл до момента. Всичко неприемливо в характера си, с което някак са се справяли, започват свободно да изразяват. Защото те са съвършени, каквито са. Разбира се, това отблъсква другите хора и „съвършените” много скоро започват да се радват на големи проблеми.

За последните 2-3 години станах свидетел на човек, който разруши брака си, защото той бил божествено създание и трябвало да прави каквото си иска; жена му го изгони, децата му не искат да го видят. Един съсед, чиято жена го държеше в някаква норма, след смъртта й започна да живее на принципа „аз съм божествено създание и живея както ми душа иска”. За две години развали отношенията си с всичките си роднини и загуби апартамента си; на връх Коледа остана сам, с няколко чувала дрехи и нито един от роднините му не го прибра. Станах свидетелка на човек, който реши да спре да се „потиска” и да бъде себе си; това, което е потискал години наред, му е помагало да създава и да запазва отношенията си с другите хора; той има изключителна потребност от одобрение, а днес всеки човек, който го доближи, изчезва веднага, което ежедневно унищожава самочувствието му. На никой не е приятно да общува с хора, които се интересуват само от себе си и наричат това „любов към себе си”. Тези хора остават сами.

Моят извод е, че могат да си позволят да бъдат себе си само хора, които наистина са балансирани и хармонични по характер. Дори да имат недостатъци, те им се прощават, защото хората като цяло са хармонични, приветливи и приятни. Хора, които имат сериозни проблеми в някоя или всички сфери на живота, просто са получили обратна връзка от живота, че нещо в характера им не е както трябва. И вместо да го пускат на воля и да съсипват живота си, е по-добре да се опитат да разберат какво е то и да го коригират според възможностите си.

Четенето на книги за любов към себе си не води до любов към себе си

Хората, които четат такива книги, не се грижат за основните си нужди, а се отдават на егоизма си и съсипват всичко, постигнато до момента. Любовта към себе си и към другите хора се изразява с реалните ни постъпки към себе си и към другите, не с красиви думи във Фейсбук.

Любовта към себе си изисква хармонични отношения с другите хора – а те изискват внимание, грижа, обич. За да обичаме себе си, трябва да обичаме другите – в противен случай оставаме сами. След толкова много прочетени книги, аз все още не съм видяла някой да се усамоти в гората, защото си е самодостатъчен. Самодостатъчност означава да не прехвърляме отговорността за живота си върху други хора, а сами да се погрижим за себе си – но не означава самота и отрицание на връзките. Почти всички мои познати, които „обичат себе си” по този книжен начин, са самотни – а тези които не са, са на път да развалят отношенията си.

Ако увреждате здравето си с цигари, алкохол или друго,
Ако нямате дом,
Ако нямате сигурна работа,
Ако нямате партньор, а искате да имате,
Ако партньорът ви вече не ви обича и не ви подкрепя,
Ако нямате приятели или познатите ви вече ви отбягват,
Ако нямате социално значима дейност,
… и нищо не правите по разрешаването на тези въпроси, вие не обичате себе си.

1 | 2 | 3 | 4

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.