за любовта

Спечели книга: 4-часовата работна седмица

33

Използвам тази страница, за да благодаря на хората, които четат този блог и особено на онези, които отдавна ме радват с присъствието си. Преди месец този блог стана на 1 годинка и като погледнах назад, видях наистина голяма промяна. Само за последния месец блогът е бил посетен от 8300 души, от които нови посетители само 2000 – 6300 души са посетили блога повече от веднъж. Прочетени са 40 000 страници, а средното време, което хората прекарват на сайта, е около 4 минути. Това ме кара да вярвам, че хората, които посещават love-aholic.com, откриват това, което търсят, и намират своята полза. Много хора ми пишат и търсят съвети, много хора ми споделят успехите си. Тези хора ми помогнаха да разбера какво е важно и да реализирам някои други свои проекти, които ще обявя, когато имам готовност за това – и се надявам да бъдат също толкова полезни.

На всички читатели на love-aholic – благодаря!
Мая

ivelinajk спечели книгата „Мисли като милионер и ще станеш милионер“ на Харв Екър. Честито!

Спечели книга!Следващата книга, която можете да спечелите, е „4-часовата работна седмица“ на Тимъти Ферис. С тази книга продължава поредицата от практични ръководства за хората, които наистина са решли да последват мечтите си. Аз я прочетох за една вечер и установих, че вече съм започнала да правя точно тези неща, по точно този начин – без да имам ясен план, просто правейки това, което обичам да правя. И в точните моменти са се появявали точните възможности, точните хора – и, разбира се, необходимите пари. Спомних си за думите на Норбеков: „Ако някой ми каже, че за да започне бизнес, се нуждае дори от 1 долар, разбирам, че на този човек и милиони не могат да помогнат. Изберете си цел – парите ще дойдат, когато имат причина да дойдат.“


За да спечелите тази книга, трябва да отговорите на един въпрос. Крайният срок е 2 април 2011 г. Печелившият ще бъде определен чрез жребий на 3 април 2011 и ще се свържа с него по мейла, с който се е регистрирал тук.

Въпросът е:

ПРЕСЛЕДВАТЕ ЛИ МЕЧТАТА СИ?

Правилата, които променят правилата

1. Пенсионирането е като застраховката за възможно най-лошия случай. Пенсионирането е като застраховка живот – най-лошото, което е възможно да ви се случи – да остареете дотам, че да станете физически неспособни да работите и да се нуждаете от материални средства, за да оцелеете. Да очаквате пенсиониране означава, че не изпитвате удоволствие от това, което правите – нищо не може да оправдае такава жертва.

2. Циклични интереси и енергия. Редуващи периоди на работа и почивка е това, което ни е необходимо да оцелеем, а ида преуспеем. Ефективността, интересите и психичното ни състояние варират – планирайте според тях. Много по-добре е да си устройвате мини-пенсионирания, вместо да чакате „златните” дни.

3. Да работиш по-малко не значи, че си мързелив. Това, че не вършите безсмислена работа, за да се фокусирате върху важните неща, не ви прави мързеливи. Фокусирайте се върху продуктивността, а не върху самата работа.

4. Моментът никога не е подходящ за важните неща. Ако нещо е важно за вас и искате да го направите „някой ден”, просто действайте и после пренаредете всичко останало в живота си. „Някой ден” е болест, която ще отнесе мечтите ви в гроба заедно с вас.

5. Поискайте прошка, а не позволение. Ако това, което искате, няма да съсипе напълно хората около вас, по-добре действайте, а после се оправдавайте. Хората са склонни емоционално да отричат неща, които биха приели като свършен факт. Повечето хора ще пожелаят да ви спрат преди да започнете нещо, но малко ще се осмелят да ви попречат, ако сте започнали да действате.

6. Наблегнете на силните си страни, а не на слабостите си. Повечето хора са добри в много малко неща и са супер зле във всичко останало. Много по-печелившо е да наблягате на силните си страни, отколкото да се опитвате да се усъвършенствате, при което ще постигнете само леко подобрение и най-добрият ви резултат ще е на посредствено ниво.

7. Когато едно нещо е прекалено, то се превръща в своята противоположност. Напълно възможно е да прекалим с нещо хубаво. Дори когато придобивките и усилията ни са прекалени, те приемат качествата на своите противоположности – пацифистите се превръщат във военни, бойците за свобода се превръщат в тирани, помощта става пречка.

8. Парите сами по себе си не са решение. Най-лесният начин да отложим важно решение, момент, в който изпробваме силите си или планирането на живота си, е да си кажем: „Ех, само да имах повече пари!”.

9. Относителните доходи са по-стойностни от абсолютните доходи. Идеята за годишната заплата е заблуждаваща. А изкарва 100 000 годишно, работи по 80 часа седмично, което прави 25 долара на час. Б изкарва 50 000 годишно, но работи само по 10 часа седмично, следователно получава по 100 долара на час. Б е 4 пъти по-богат от А.

10. Отрицателен и положителен стрес. Отрицателният стрес води до емоции, които ни правят по-слаби, по-неспособни и по-неуверени. Положителният стрес ни подтиква да действаме на ръба на възможностите си, да поемаме рискове, които разширяват зоната ни на комфорт. Той стимулира развитието ни.

Можете да харесате още
33 коментари
 1. ivelinajk

  Мечтата за мен е една надежда, желание, стремеж. Тя трябва да се постигне с много усилия, труд и копнеж, да е предизвикателство, което да ми дава воля да продължавам напред . Преследвам я, за да съм в очакване, да ме мотивира и да ме кара да чувствам, че животът си струва да се живее в края на краищата.

 2. m_penev_

  Винаги съм имал няколко мечти и за тяхното реализиране съм разчитал повече на късмета си, отколкото на себе си. За съжаление, амбициозните ми мечти едва ли някога ще се реализират и реално погледнато аз не правя нужните стъпки, които биха ми осигурили това.

 3. dimitrina321

  Всички наши мечти мога да се сбъднат – ако имаме куража да ги преследваме.
  Автор: Уолт Дисни
  Няма какво повечеда се добави!

 4. mama na sisko

  Да преследвам мечтите си, винаги ги преследвам и се боря за тях. Човек винаги трябва да преследва своите мечти, да се стимулира и никога да не се отказва от тях, дори когато си мисли че няма да успее.

 5. lota

  Е, тяяя една да е със сол да я посолиш и …
  Пък и защо да я преследвам – тя като разбере колко е хубаво при мен сама ще дойде 🙂
  Аз ще изчакам…
  P.S. Горното да се прочете от всичките ми мечти!
  Иначе разбира се, че ще ги следвам…

 6. arrivalofthebirds

  8. Без значение колко пари ще направиш ,ти никога няма забогатееш.

 7. iv_sunset

  Поставям си малки цели, обединени в една по-голяма. В основата е желанието, следвано от визуализиране на това, което очаквам, изграждане на план и спазване на желязна дисциплина. Следвам сърцето си и се надявам някой ден да намеря човек, с когото да споделя мечтите си, защото когато няма с кой да споделиш радостта си, никога не можеш да я изпиташ пълноценно. Искам да имам цял живот, за да постигам, за да добавям още точки към списъка с желанията си и да намирам нови причини да помечтая за нещата, които ще ме направят щастлива.

 8. bird

  да

 9. Buba-Mara

  Да, вече няколко се сбъднаха, за което искрено благодаря на Вселената. Сега давам по-нататък. Прав е Норбековза усмивката и осанката – когато човек си ги сложи, лошите мисли като че бягат. Дори нещо да не се получи както е било замислено, отношението към ситуацията ми е променено и си казвам „К’во пък толкова, това не става, за да стане нещо по-хубаво!“ и наистина – възможностите и подходящите хората сами идват.

 10. MaBor

  Следвам мечтите си. понякога ги следвам с голяма страст, друг път си намирам причини да отложа преследването за моменти когато съм по-енергична и дейна. И най-важното отворена съм за нови мечти и идей, който да отгледам и реализирам с любов

 11. modeva

  Да, имам мечта и я преследвам неуморно. Това е всичко, което правя – всичко възможно, за да постигна мечтата си. Препоръчвам на всички да имат силата и мотивацията да преследват мечтите си и да не се отказват. Не оставяйте мечтите си да умират без реализация!

 12. FIRE

  Ne q presledvam za6toto e do men 🙂 i jiveq s neq. No kato gledam tez knigi zapo4vat da se povtarqt s tova izpylnqvane na jelaniqta. Iskam da kaja, ni6to originalno.

 13. valiyo

  Имаше момент в живота ми когато за мен беше шокиращо да открия, че някои от връстниците ми нямат свои мечти, а следват чужди (на родителите си, на обществото, на средата си). От днешната ми гледна точка това изглежда вече по друг начин. Днес знам, че всеки следва своите желания и мечти, но съществуват огромни разлики в степента на дръзновение. Някои хора отчаяни от неуспехите не смеят да си пожелаят нищо и мечтите им са ограничени, докато други не се обезкуражават от нищо и дръзват да мечтаят и немислимото. Дали съм по-близо до първите или до вторите не зная, но знам със сигурност, че това което е казал Хенри Форд е самата истина: „Ако мислите, че можете или мислите, че не можете – и в двата случая сте прав.“

 14. presly

  Най-големата ми мечта винаги е била свързана с взаимоотношенията с хората – да намеря и създам колкото се може любов, хармония, баланс… Всичко останало, дотолкова е свързано с това, че се обезсмисля, за мен, когато това липсва.

 15. Кънчо

  Според мен мечтата за човек е равносилни на въздуха. И да, аз мога да кажа, че преследвам мечтите си и след всяка осъществена мечта, изкача поне още една или няколко, което ме кара да разнообразявам живота и интересите си като цяло. Човек без мечти е като птица без криле. 🙂

 16. cherepche

  Да, преследвам мечтите си, макар и понякога да изглежда, че е загубена каузата. Човек трябва да мечтае, това е част от духовното му израстване.

 17. zaikoto

  Сякаш странно, но точно по темата мога да отговоря – от 4 години преследвам мечтата си – исках да имам своя фирма. Началото беше особено трудно, а и сега има много трудности, но се надявам, че тогава, когато реших да преследвам мечтата си, не съм сбъркала… А и през последните години се старая да преследвам мечтите си във всяко едно отношение – за какво иначе е животът, ако сами не си поставяме цели и желания, които с усилия да превръщаме в реалност?

 18. penio09

  Трудно е, човек, да осъществи мечтите си, особено когато са свързани с повече финансови средства. Преследвам е силно казано, но се старая да сбъдна някоя моя мечта поне веднъж годишно. Споделям мечтите и на моето семейство, тогава е по-лесно, защото всеки дава нещо от себе си:)

 19. roni101

  По някога се изисква смелост и много търпения да се преследват мечтите, но аз вярвам в моите мечти и ги преследвам!

 20. miracle

  НЯМА ПО-КРАСИВО НЕЩО ОТ МЕЧТИТЕ И ПО-ГОЛЯМО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ОТ ТЯХНОТО ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ. МЕЧТИТЕ СА НЕВЕРОТНО ИЗЖИВЯВАНЕ ОТ ТЯХНОТО ЗАРАЖДАНЕ ДО ТЯХНОТО ИЗЖИВЯВАНЕ.ХОРА ,МЕЧТАЙТЕ И ОБИКОЛЕТЕ СВЕТА, ТАКЪВ КАКЪВТО СИ ГО ПРЕДСТАВЯТЕ ИЛИ СТЕ ГО ВИЖДАЛИ. ВЯРВАЙТЕ 🙂

 21. Mina Boneva

  Китайците не напразно са казали “ Страхувай се от деня , в който се сбъднат всичките ти мечти!“.За какво бихме живяли тогава ? Ако нямаме мечти?
  „Прицели се в луната и дори да не успееш : ще се озовеш сред звездите!“

 22. terrah

  Ако не ги преследвах, нямаше да имам свой собствен уникален живот, а просто щях да съществувам по инерция и да чакам кротко да се изнижат дните ми безцелно… Трябва да гледаме максимално оптимистично на мечтите така, все едно те са се материализирали в реалността и точно и само тогава ще можем да ги постигнем с лекота. Осмелете се да мечтаете =)

 23. peneva1963

  Моите мечти са свързани със успешното реализиране на моите деца, в живота! Преследвам мечтите си като им помагам, за да успеят и да се чувстват щастливи! Имам и други мечти като почивки до някоя екзотични дестинация, но съм оставила нещата просто да се случат, когато трябва и ако е писано да станат :)) Успех!

 24. The big winner

  Аз не преследвам моите мечти, а тези на най-добрите и затова съм сред тях – нещо, с което малко хора могат да се похвалят! 😉

  Мисля, че е редно победителят да не бъде избиран чрез жребий, а да бъде определян на база отговора, защото в противен случай всеки пише нещо само, за да се запише за играта…

 25. speedway

  Преследвам ги, но си поставям някакъв вид срок. Ако не успея преследвам останлите си мечти!

 26. krasi_bb

  Опитвам се да преследвам мечтите си. Или по-скоро да работя затова те да се случат. Понякога се загубвам, отпускам се по течението и все едно мечтите избледняват, идват, отиват си, въртят се нови, стари (може би това са просто желания). Но, така или иначе, главните неща, които искам от живота се случват. Рано или късно. И като че ли тогава, когато ги позабравя и ги оставя на мира от всекидневно нищене, мислене и премисляне…

 27. grupo

  Не, отдавна съм разбрал, че хубавите неща стават много бавно и изискват много усилия! Даваш всичко от себе и в един момент може да се окаже, че нищо не си постигнал! Просто си живея, без да имам мечти, какъвто е късмета ми :)) Успех на младите!

 28. tarja

  Опитвам се,колкото и да е трудно. Всичките ми мечти са осъществими (предполагам) и все пак са някак далечни.Не искам скъпи коли,бижута и т.н . Точно в момента,колкото и глупаво да звучи, искам просто да си взема матурите с някаква задоволителна оценка и евентуално да уча това което искам след това. После живот и здраве ще пообиколим света и така. 😀 Не се целя много високо,мисля.

 29. Tsvetomira

  Мечтата ми е, да излезя от собствения си затвор! Да съм съм свободна, в каквато и ситуация да попадам, където и да съм. И мисля, че съм на прав път. Насочвам усилията си в това бавно, но и с лекота, да “ пиля решетките на прозореза“. , да се освободя от ненужните ми съпротивителни модели, които съм възприела. Да се наслаждавам на живота и да вярвам на себе си и помощта на Вселената. Години наред се мъчех да конролирам ситуации и хора. Сега гледам да се отпусна в спокойствието и лекотатта, с която се случват нещата. Да живея със вибрацията на вече случващи се Благополучие, Здраве и чудесни взаимоотношения! И виждам, че това е начина. Вярвам, че всичко е наред! Чета книгите на Естер и Джери Хикс за учението на Абрахам и много ми помагат! Пожелавам на всички да усетят свободата на възможността за избор, дори и в най-тежката ситуация. Избор да се чустваш зле или да намериш някакви мисли, от които да почустваш облекчение. Успех на всички, които вярват и следват мечтите си! Убедена съм, че се сбъдват!

 30. migrator

  Вероятно не, защото сега се замислих за мечтата си и не съм сигурен това ли е тя…
  Що се отнася до факта, че има хиляди книги, които ни казват как да станем богати, да намерим себе си и т.н., ако ставаше само със самото прочитане всички щяха да са ОК. Трябва нещо повече, което да открием вътре в нас и да го отключим. Спомням си как едни десет дена преди една година ме бяха заредили и тази енергия имаше сила почти шест месеца, ами ако не бях толкова мързелив нямаше да усещам такива спадове и неувереност.

  Мая, на много хора помагаш с твоите проекти и със сърцето си и аз като един от тях искам да ти благодаря, че те има!

 31. luan

  Мечтите за мен са стимул за живот. Човек без мечти е като растение без слънце. Нямаш ли мечти, нямаш стимул за живот, нямаш амбиции, нямаш „генератор“ и просто живееш ден за ден.
  Имам мечти и се старая да ги осъществявам. Пожелавам на всички хора повече сбъднати мечти.

 32. nina_ricci_

  Случвало ми се и макар да не съм била убедена, че ще се случи, винаги вътрешно съм го желаела. Може би силата на мисълта наистина действа понякога 🙂

 33. mhi_

  Все още не ми се е случвало тъй като тепърва ми предстой да се сбласкам с живота, да взимам съдбоносни решения и да се реализирам като личност.Важното е, че в момента имам много голяма мечта и си стискам палци да се сбъдне. 🙂

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.