за любовта

Красота

1

Всички ние харесваме красивото.

Красивият начин на живот

Обичате ли да гледате американски филми? Те са лъскави и красиви. Героите са красиви, успешни, живеят в красиви домове и карат красиви коли, почиват на красиви места. И след десетия, стотния или хилядния филм ние пожелаваме същото и за себе си. И се впускаме да преследваме мечти, които не са наши, и работим за индустрията, която произвежда този лукс.

Понякога гледам предаването „По-по-най”. Вслушвам се в мечтите на децата – полицаи, лекарки, учителки. Не чувам нищо за бизнесмен, адвокат, брокер, милионер. Когато беше дете, един приятел искаше да стане шофьор на онези камиони, които почистват канализацията. Днес иска да е професор и като му припомня детската му мечта, почервенява от срам. Срам от истинското себе си?

Децата знаят какво искат и защо го искат – искат да бъдат полезни. А после нещата се променят.

Красивите хора

Същата индустрия ни налага и образа на човешката красота.

Тази образ не само е далеч от средния човек. Той дори не е истински. Той е толкова далеч от реалността, че за да го постигнем, имаме нужда от пластични хирурзи.

Махаме си ребра, поставяме силикон в тялото си, отстраняваме тъканите си, слагаме пръстени на стомаха си.

Иронията е, че дори моделите реално не са толкова красиви, колкото ни ги представят. Съвременната технология, дори най-простата програма като Фотошоп, прикрива реалността без проблеми. Когато гледаме списание или филм, ние не виждаме истински образ, а обработен, разкрасен. Когато гледаме предавания на живо, не виждаме истинските хора под слоевете грим. Стремим се към модели, които наистина не съществуват.

Освен очевидните проблеми за здравето, има още няколко, за които пластичните хирурзи не предупреждават.

  • Не харесваме себе си

Живеейки с тези модели за „красота” пред очите си, ние все повече живеем и с усещането, че нещо с нас не е както трябва. Че трябва да се поправяме. Това ни кара да се чувстваме нещастни.

  • Не харесваме другите

Живеейки с тези измислени образи, ние търсим тях и в потенциалните си партньори. И разбира се не ги откриваме – защото те не съществуват. Мъжът от рекламата е с костюм на Армани, небрежно сресани коси, предизвикателен поглед – пък този пред нас е с дънки и очила. Жената от рекламата е секси, изящна, прелъстителна, независима – пък тази насреща е толкова обикновена. И продължаваме да търсим образи, които не съществуват. И оставаме сами и нещастни.

Дори вие да имате реалистични очаквания и да харесвате хората такива, каквито са – човекът отсреща ще търси във вас модел. И когато не го открие, дори няма да ви даде шанс да покажете кой сте. След първия, третия или десетия път вашето самочувствие ще бъде съсипано и ще се обърнете към пластичен хирург – за да имате изобщо шанс да откриете партньор.

  • Раждаме болни деца

Трето, но не и най-маловажно. Всеки от нас харесва определени черти в другия пол и те не са случайни. Харесваме такива хора, с които можем да създадем здрави деца, със силна имунна система. Ако един мъж харесва жени с големи гърди, а друг – жени с малки гърди, това не е случайно. Подсъзнателно ние избираме подходящи партньори.

Ако жената е постигнала „идеалния образ” за красота – руса коса, сини очи, слаба фигура, огромни гърди и сочни устни, а се е родила като закръглена брюнетка, тя дава фалшива информация на партньорите си. Тя ще привлече мъже, които харесват големи гърди и руси коси – а тя генетично не ги притежава.

Не харесваме себе си, не харесваме другите и раждаме болни деца. Има ли по-сигурен начин нашата цивилизация да изчезне от лицето на Земята?

Промиване на мозъците с любов  |  Любов  |  Красота  |  Секс  |  Храна

Можете да харесате още
1 коментар
  1. Махакала

    Красотата е в очите на гледащият. Разкрасяването и грима са измама. 🙂

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.