за любовта

Търсите любов? Бъдете всеотдайни!

0

Когато става въпрос за любов, „щедростта се отплаща”, твърди Пат Баркли (Университет на Гуелф, Онтарио, Канада). Негово проучване установи, че и мъжете, и жените са по-привлечени от алтруистични, раздаващи се хора, когато търсят дългосрочна връзка.

В проучването на Баркли, проведено в Университета МакМастър, Канада, участват 150 жени и 155 мъже. Те са разглеждали снимки и профили на хора от противоположния пол, да оценят привлекателността на хората и да посочат доколко са заинтересувани от краткосрочна или дългосрочна връзка с тези хора. В някои случаи Баркли е добавял информация за изследваните хора, като е допълвал, че човекът е всеотдаен или алтруист. В профила на човека може да бъде споменато например, че е доброволец в някаква инициатива.

„Открихме, че добавянето на данни за всеотдайност към профила на лицето повишава неговата привлекателност за връзка и особено за дългосрочна връзка”, казва Баркли.

Наблюдават се обаче полови разлики що се отнася да кратките връзки. „За краткосрочна връзка жените са привлечени от всеотдайни мъже, а мъжете нямат предпочитания. За връзка за една нощ мъжете предпочитат неутрални, не всеотдайни жени – те избягват всеотдайността”.

Защо? Баркли смята, че това може да се дължи на съмнението на мъжете, че могат да привлекат по-любвеобвилна жена или предполагат, че всеотдайните жени не биха спали с тях.

„Всеотдайността е признак за личността на човека, мъж или жена. Но жените се притесняват повече от факта да бъдат използвани и изоставени; в това отношение те са по-засегнати от мъжете.”

„Това изследване показва, че алтруизмът може да е една от чертите на човека, които са възникнали или са адаптирани при избора на сексуален партньор”, смята Стан Трегер (Щатски университет, Илинойс).

Трябва ли да бъдете доброволци, за да привлечете другия пол? Може би, но не парадирайте с това, предупреждава Баркли. „Ако някой непрекъснато казва за себе си ‘Виж, аз съм щедър, аз наистина съм щедър’, хората ще се настроят скептично към неговото твърдение”.

Превод: Мая Живкова

Източник:
Pat Barclay, Ph.D., assistant professor, University of Guelph, Ontario, Canada; and Stan Treger, psychology graduate student, Illinois State University, Normal, Ill.; February 2010, British Journal of Psychology

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.