за любовта

13 начина да разберем, че лъже

5

Езикът на тялото ни позволява да различим истината от лъжата. Той може да ни спаси от измама и да ни помогне да различим искрените хора. Ако някой проявява следните белези, не е задължително да лъже – поведението му трябва да се сравни с обичайното му поведение, когато е възможно. Някои от тези признаци са характерни и за много срамежливите хора.

1. Научете се да разпознавате отклоненията
Когато хората лъжат, те казват истината, но не отговарят на въпроса, който сте им задали. Ако на въпроса „Някога удрял ли си жена си” получите отговор „Аз обичам жена си”, заподозреният технически казва истината, но отклонява отговора на въпроса, което обикновено означава, че лъже.

2. Обърнете внимание на тялото
Наблюдавайте ръцете и краката – когато човек лъже, прибирла краката и ръцете към себе си, стяга ги, ограничава движенията си. Може да докосне с ръка лицето си, ухото си, врата си. Това са признаци на изнервеност, а не на лъжа – не е задължително човекът да лъже, за да се чувства нервен.

3. Търсете микроизражения
Микроизраженията са изражения на лицето, които се проявяват за части от секундата и отразяват истинската емоция на човека зад неговата маска. Някои хора са естествено чувствителни към тях, но всички могат да развият умение да ги улавят. Микроизраженията на човек, който лъже, ще покажат чувство на дистрес, което се изразява с повдигане и преместване към средата на челото на едната вежда, при което понякога в областта между веждите се появяват вертикални бръчки.

4. Следете за изпотяване
Когато хората лъжат, се потят повече. При някои хора потенето се засилва при изнервеност или притеснение.

5. Обръщайте внимание на преувеличените детайли
Наблюдавайте дали човекът не ви казва твърде много: „Майка ми живее във Франция, не е ли страхотно там? Харесваш ли Айфеловата кула? Толкова е чисто там”. Твърде многото детайли могат да са признак на стремежа на да другия човек да ви убеди да му се доверите.

6. Наблюдавайте движенията на очите
Обратно на всеобщото схващане, лъжецът не винаги избягва директния визуален контакт. Хората естествено прекъсват визуалния контакт и се фокусират върху неподвижни обекти, което им помага да се фокусират и да запомнят. Лъжците могат нарочно да поддържат контакт, за да изглеждат по-честни. Обикновено можем да преценим дали човек си спомня нещо само по движението на очите му. Когато някой си припомня детайли, погледът му се премества надолу и вдясно (вашето дясно). Когато някой си измисля нещо, погледът му се премества наляво. За левичарите нещата обикновено стоят наобратно.

7. Следете за емоционален отговор
Ако зададете въпрос на някой и той отговори директно, той лъже. Той вече е измислил отговора и е стъпка напред. Хората мислят, че ако отговорът се забави, той е лъжа, но всъщност е точно обратното. И, както и при усмивката, изражението на лицето ще бъде ограничено само в областта на устата. Внимателно проследявайте реакцията на човека към вашите въпроси. Лъжецът често се чувства дискомфортно и извръща главата или тялото си, а понякога несъзнателно поставя някакъв обект между себе си и вас. Ако обвините един невинен човек в лъжа, той ще се обиди, ще реагира с микроизражение на гняв. Виновният човек веднага започва да се защитава, обикновено казвайки нещо в подкрепа на фактите си.

8. Следете за леко забавяне на отговора
Искреният отговор идва бързо от паметта. Лъжците правят бърз мислен преглед на това, което вече са казали, за да избегнат непоследователността и да измислят нови детайли, където е необходимо. Когато обаче хората се опитват да си спомнят нещо, това отнема време и не е задължително лъжа.

9. Следете думите
Вербалната изява показва дали човекът лъже.
– използване / повторение на вашите собствени думи при отговор на въпроса ви
– избягване на директните твърдения
– експресивен говор с цел убеждаване
– монотонен говор
– пропускане на личните местоимения (той, тя, то и т.н.)
– объркан словоред
– използване на хумор и сарказъм за избягване на темата
– използване на отвличащи елементи (отмятане на косата, избягване на отговор)

10. Позволете си мълчание
Ако човекът лъже, той ще изпита дискомфорт, ако го гледате директно и недоверчиво. Ако ви казва истината, той ще се разгневи или ще се разочарова – ще свие устни, веждите му ще се смъкнат, горният му клепач ще се напрегне.

11. Променете бързо темата
Един невинен човек ще остане объркан от бързата смяна на посоката на разговора и може да се опита да се върне към нея. Лъжецът ще почувства облекчение и ще приеме промяната. Вие ще видите как се отпуска и спира да се защитава.

12. Наблюдавайте гърлото му
Когато лъже, човек непрекъснато се опитва да овлажни гърлото си чрез преглъщане или да прочиства гърлото си, за да отстрани натрупаното напрежение. Човешкият глас също е добър индикатор за лъжата – лъжецът може внезапно да започне да говори по-бързо или по-бавно от нормалното, или напрежението муда доведе до промяна в тона му.

13. Наблюдавайте кожата му
Понякога кожата на човек, който лъже, се зачервява, побледнява или придобива зеленикав оттенък.

Превод: Мая Живкова
Източник

Можете да харесате още
5 коментари
 1. Beti

  do nqkade e istina tova

 2. Ирена

  „Всичко е отностително!“ е казал великият Алберт Айнщайн
  Донякъде съм съгласна с написаното, но има и хора, които се обясняват в детайли за всичко без да лъжат, просто са си такива.

 3. Любо

  Здравейте от скоро имам приятелка,но не знам дали просто не ме използва не иска да се целуваме с език,не си говорим твърде много когато сме на саме и още не ми е казала че ме обича. Ще ви бъда благодарен ако ми дадете съвет.

  1. Дария

   Любо може просто да не е готова още да се целува и да се притеснява,дай и малко време може нещата да се оправят

  2. Любо

   Вчера се целувах ме много време тя ми пусна „лек език“ но още не ми е казала (обичам те ) за разлика от мен аз и го казвам

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.