за любовта

18. Психосоматични болести: Не мога да открия достоен партньор

0

Не мога да открия достоен партньор

Кой не желае идеален партньор, удовлетворяващ всичките му потребности и желания? Някои хора успяват да открият такъв партньор, но повечето все още търсят.

Някои хора имат толкова завишени очаквания за бъдещия партньор, че не е странно да не успеят да го открият и през целия си живот. Във всеки потенциален партньор бързо откриват нещо, което не съответства на идеала им. Всъщност, високите претенции на тези хора са насочени към самите себе си и не са в състояние да бъдат удовлетворени. Колкото повече се самозалъгвате по отношение на собствените си очаквания, толкова по-трудно ще бъде и на другите хора да ги удовлетворят.

Ако посвещавате живота си на търсене на идеалния партньор, вие се стремите да смекчите неконтролираните рискове, свързани с любовта и връзките. Тази стратегия ще направи живота ви достатъчно скучен. Тъй като вероятността да намерите идеален партньор е минимална, вие играете на сигурно, без риск да се разочаровате.

Някои хора си поставят толкова високи цели по отношение на партньора, за да избегнат връзка, от която се страхуват. Те се страхуват да не се разочароват или се страхуват от интимност. Това, което най-силно желаят, провокира най-силен страх в тях. Те не осъзнават защо бягат от обвързване. Отговорността за липсата си на връзка прехвърлят на съдбата.

Решение

Идеалният партньор – това е този, който най-много ни привлича. Всяка връзка ни приближава към самите себе си. Можем да бъдем сигурни, че животът винаги ни поставя в правилните ситуации и ни среща с правилните хора.

Усамотете се, помислете и опишете това, което очаквате от партньора си. Опишете точно външността му, поведението му, възгледите му, образованието му, интересите му. Нарисувайте образа на своя партньор-мечта с всички подробности.

А ако след това ви привлече човек, съвършено различен от вашите представи, можете да бъдете сигурни, че той напълно ви подхожда – дори да не е удобния модел, който желаете.

Смисълът на връзката е, че партньорите ни ни показват нашите недостатъци. Нашите партньори ни показват неосъзнатите части от личността ни, които трябва да осъзнаем и приемем.

Конфликтите с партньора трябва да насочат погледа ни към самите нас, да ни помогнат да познаем себе си. Партньорите, които ни помагат да направим това, са идеалните партньори за нас.

Не е много трудно да обикнем човек, който отговаря на идеала ни. Но е необходимо огромно вътрешно усилие, за да обикнем този, който съвсем не оправдава очакванията ни.

– „Krise als Chance. Wie man Krisen loest und zukuenftig vermeidet“, Kurt Tepperwein
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.