за любовта

17. Психосоматични болести: Искам да бъда сам

0

Искам да бъда сам

Наистина съществуват хора, които не се нуждаят от други хора, за да удовлетворяват своите потребности. Тези хора са щастливи сами със себе си. Можете да ги познаете по това, че те никога не са сами, без проблем влизат във връзки, могат да имат пълноценни връзки. Те съхраняват душевния си покой и сами, и в отношения с други хора. Тези хора знаят, че всичко, от което се нуждаят, е в самите тях. Те са идеални партньори сами на себе си.

Но тези хора са изключение. По-често се срещат мними самотници. Те нямат партньори и твърдят, че искат да бъдат сами. Всъщност, те бягат от връзките – панически се страхуват от тях.

Независимостта предполага способност да бъдем щастливи както сами, така и във връзка. Ако човек има предубеждения към връзките, той не е свободен.

Много от самотниците, които твърдят, че искат да бъдат свободни, не осъзнават, че жадуват за пълноценно партньорство. Те не искат да си признаят това, тъй като не могат да приемат обвързването. Твърдят, че се чувстват по-добре сами, че връзките им пречат или че нямат време. Някои твърдят, че връзките са само неприятности, че само изискват и нищо не дават. От някои любители на езотериката можете да чуете и думите: „Когато съм сам, мога спокойно да практикувам духовни практики”.

Но това не е свобода, а бягство. Истинската причина, поради която много хора избягват връзките, остава скрита.

Страхът от интимност в своите различни аспекти най-често е причина за това бягство. Във връзката рано или късно е необходимо да покажем себе си, дори и от най-добрата си страна. Тук се разиграват комплексите за непълноценност, събуждат се страховете, неувереността в собствената сексуална привлекателност. „Ще остане ли партньорът ми с мен, когато разбере какво представлявам? Той може да се разочарова и да ме изостави”. Такива и подобни мисли измъчват много хора.

Решение

В тази ситуация най-важното е да изясним пред себе си собствените си мотиви. Задайте си въпроса: „Желая ли връзка?” и се опитайте честно да си отговорите, положително или отрицателно. Преди всичко отстранете всички ограничения, забрани и морални предубеждения. След това си представете връзката, която ви харесва. Освободете фантазията си, считайте, че всичко е позволено. Можете дори да промените себе си.

Когато намерите желаната форма, когато почувствате, че това е връзката, която желаете, открито признайте пред себе си това. Вашето решение да се отворите за такава връзка малко по малко ще създаде у вас убеждение от необходимостта са създадете пълноценна връзка.

– „Krise als Chance. Wie man Krisen loest und zukuenftig vermeidet“, Kurt Tepperwein
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.