за любовта

Спечели книга: Как се раждат идеите

12

Майк Рам спечели книгата „Не се прецаквай сам“ на Лари Уингет. Честито на Майк и да си я чете с много вдъхновение!

Как се раждат идеите

Тази седмица имам голямото удоволствие да ви представя една от моите най-любими книги – „Как се раждат идеите“ на Джак Фостър.

Когато я прочетох за първи път, си казах, че това не е кинга за идеи, а нарьчник за живот. Алгоритъм за сбъдване на мечтите. Пътят, по който можем да достигнем до всяко решение на всеки проблем във всяка област от живота си. Няколко прости стъпки, които ни позволяват да използваме неизчерпаемия си потенциал.

За да спечелите тази книга, трябва да отговорите на един въпрос. Крайният срок е 14 март 2010, неделя. Печелившият ще бъде определен чрез жребий на 15 март 2010, понеделник, и ще се свържа с него по мейла, с който се е регистрирал тук.

Въпросът тази седмица е:
КАК РОДИХТЕ НАЙ-СТРАХОТНАТА СИ ИДЕЯ?

Моите идеи например се появяват най-често нощем и когато се събудя сутрин те вече ме чакат. Много често ми идват страхотни идеи след физически упражнения, когато усещам тялото си вибриращо от енергия, а умът ми просто се рее някъде и за нищо не мисли. Точно в такъв момент дойде моята най-страхотна идея.

Идеята е нещо толкова очевидно, че след като някой я сподели, започваш да се чудиш как самия ти не си се сетил.

1. Забавлявайте се
Това е най-важното нещо. Сериозните хора имат малко идеи. Хората, които раждат идеи, не са сериозни. Основата на хумора е същата, като основата на творчеството – неочаквано съчетаване на несвойствени елементи така, че да формират нова цялост, която има смисъл.

2. Настройте се на вълна идеи
Хората, на които им хрумват идеите, знаят, че идеите съществуват, и знаят, че ще ги намерят. Хората, на които не им хрумват идеи, не знаят, че идеите съществуват, и не знаят, че могат да ги намерят.

3. Съсредоточете мислите си върху целите
Ако се съсредоточите върху целите – например как да родите идеи, вашият ум ще пресметне как да го постигне. Ако искате да родите идеи, представете си, че вече са ви хрумнали.

4. Запазете детето в себе си
За децата няма последен път. Всеки път е първи. И когато тръгват да търсят идеи, те стъпват по девствена и недокосната земя, земя без правила, земя без граници, огради, стени или бариери, безкрайна земя, пълна с обещания и възможности.

5. Събирайте повече информация
Творческите личности са изключително любопитни. Притежават нестихващо любопитство как работят нещата, откъде произлизат и какво прави хората еднакви. През целия си живот те изпитват „нужда да знаят”. И колкото повече знания имат на разположение, толкова повече нови идеи могат да създадат.

6. Съберете кураж
Същинската природа на идеите крие потенциална деструктивност. Те променят нещата. Колкото по-оригинална е идеята, толкова по-радикални промени предизвиква. Колкото по-творческа е една личност, толкова вероятността да се страхува е по-голяма, тъй като сетивата й са по-чувствителни и знае повече какво мислят другите, по-чувствителна е към проблемите им, по-силно се засяга от действията им. При толкова страх е нужен кураж.

7. Преосмислете начина си на мислене
Начинът ви на мислене оказва влияние върху мислите, които имате в главата си. А колкото повече мисли имате, толкова повече мливо давате на мелницата за идеи. Когато имате затруднения с разрешаването на даден проблем, запитайте се какви ненужни ограничения сте си поставили. Най-стимулиращото ограничение е времето. Сроковете стимулират свършването на работата.

8. Научете се да комбинирате
Сходен ли е вашият проблем с други проблеми? До какво най-много се приближава? Раждането на идея обикновено означава комбиниране на неща, които не са били комбинирани досега – с други думи, поемане на риск. Значи по дефиниция трябва да рискувате, ако искате да намерите идея.

9. Определете проблема
Ако не го определите точно, може да разрешите грешен проблем. Ако сте затънали до гуша, опитайте се да зададете въпроса по друг начин. Различни въпроси, различни отговори, различни решения.

10. Събирайте информация
Трябва да питате. И пак да питате. И пак да питате. Когато мислите по един въпрос постоянно и настойчиво, информацията сама идва при вас. Ако сте обсебен от една идея, започвате да я откривате навсякъде.

11. Търсете идеята
Най-добрият начин да родиш идея е да родиш идея. Трябва да родите идея, за да накарате целия процес да заработи. Няма значение дали тя има смисъл, дали решава проблема, дали изобщо е подходяща. А най-добрият начин да родиш добра идея, е да родиш много идеи.

12. Забравете всичко
Когато затънете в идея, когато нещата станат измъчени и трудни, когато вътрешният ви глас започне да повтаря „това не става”, забравете всичко и започнете да работите по нещо друго. Не да седнете да почивате, да вегетирате и да вперите погледа в телевизора за една седмица. Забравете всичко и започнете да работите върху нещо друго. Оставете подсъзнанието си да работи по проблема. Когато отново се върнете, с учудване ще откриете, че сте разрешили проблема (по-точно подсъзнанието ви го е сторило), без дори да подозирате.

13. Приведете идеята в действие
Дори да сте на верния път, може да не стигнете доникъде, ако просто си седите там. Ако нищо не се случи с вашата идея, ако не помогне на никого, ако не спести, не поправи или не създаде нещо, ако не подобри нещо, ако не разреши проблем, какво й е доброто? Нека действията да започнат сега. Когато колелото се завърти, идеята заживява собствен живот и се отправя към места, за които дори не сме подозирали, че е приложима.

Можете да харесате още
12 коментари
 1. Tzvetelin Panchev

  Една от най-добрите ми идеи бе за създаване на уебсайт, който да помогне на определена група от хора. Почти всеки ден наблюдавах затрудненията им и започнах да мисля по проблемите и как да бъдат решени. Мислих дни наред и един предиобед ми хрумна какво точно да направя. Захванах се и направих сайта, накрая останах много доволен от себе си.

 2. z_v_d

  Кой знае какви страхотни идеи за сега нямам, но обикновенно поне идеите ми се явяват нощем, преди лягане. Е, надявам се скоро да ме усени някоя страхотна идея!

 3. Gergana

  Идеята, аз се събуждам с нея, сякаш тя си е била там някъде и ме е чакала да се сетя за нея 🙂

 4. Mihaela

  Най- добрата ми идея от няколко дни насам, се пови след разходка с кучето на снега 🙂 Креативно и зареждащо е да си поиграе човек в снега.

 5. е4о

  Най-добрата ми идея винаги предстои. Досега най-добрите ми идеи са идвали насън или в алфа ниво, в отговор на целенасочено търсене от страна на подсъзнанието ми.

 6. migrator

  Убеждавам се, че идеите се раждат с действието (13), че пътят от хиляда мили започва с първата крачка, но раждането на идеи, както прочетохме по-горе и на други места е съвкупност от много процеси, понякога независими, понякога свързани. Идеите летят около нас, но ние предимно ги оставяме да минат през нас като през празно пространство. Често си говоря с един човек и в тези разговори започнах да виждам как идеите от прозрачни стават видими, как думите стават подадени ръце или дори шутове – „хайде това е супер, направи го!“
  Моята най-добра идея се пръкна сега – да стана ловец на идеи!

 7. Deni

  Как родих най-страхотната идея досега? Като реших да не я търся 🙂
  Моите идеи са си в главата ми. Когато съм въодушевена от нещо или просто съм щастлива и имам енергия и ентусиазъм, успявам да ги видя и разпозная. Иначе те се въртят из мислите ми, някак смътно, като мъгла и в момента, в който реша да ги натикам назад в съзнанието си и да не ме занимават и взема, че налетя на някоя.

 8. Kamen

  Naj-hubawite mi idei se rajdat s mnogo mnogo kafe i chasowe w neta

 9. fallen

  Моите най-страхотни идеи са се раждали докато слушам музика.Мелодията ме разтапя и отпуска,а текста на песента често води мислите ми в желаната посока.Резултата е впечетляваща идея и очаровани хора около мен.

 10. miracle

  ПРИ МЕН ЕЖЕДНЕВИЕТО Е ТАКА СИЛНО ЗАБЪРЗАНО А И С НЕГО ИДЕИТЕ НЕ СПИРАТ ДА НАХЛУВАТ В ГЛАВАТА МИ.ОБОЖАВАМ ДА ТВОРЯ.НИКОГА НЯМАМ НИЩО В ПРЕДВИД КАКВО ТОЧНО ДА НАПРАВЯ.ПРОСТО СЯДАМ И ДОРИ БЕЗ ДА МИСЛЯ ВСИЧКО САМО СИ СЕ ПРАВИ.НЯМАМ ИДЕИ-ИДЕИТЕ ИМАТ МЕН И МОИТЕ РЪЦЕ С КОИТО ДА ГИ ОСЪЩЕСТВЯВАМ.НОЩТА ЗА МЕН Е НАЙ-ПРЕДРАЗПОЛАГАЩА ЗА ТВОРЕНЕ.ТОЛКОВА Е СПОКОЙНО НОЩЕМ И КОГАТО ВСЧИКИ СПЯТ ОСТАВАШ САМ С ИДЕИТЕ СИ.

 11. alurkov

  В днешното натоварено и напрегнато ежедневие, с хилядите задачи и ангажименти, с които сме се заели, много трудно човек се концентрира да съобразява и да бъде адекватен със всичко и затова за да се съхрани , постоянно прилага всякакви гимнастики на умът си за да бъде в час – особенно българина. Пък нали знаете, че характерно за него е, че умът му работи но пълни обороти особено в криза. Така че даста оригинални идеи се раждат в умовете ни когато сме в безизходица и сме притиснати до стената. Тогава ставаме особено атрактивни и изобретателни по отношение на изблика на нови идеи.

 12. FIRE

  Просто ей така. Всъщност всичките ми идеи така се пораждат не съм се впускал никога в дълбоки разсъждения и тем подобни, всъщност мисля че колкото повече се задълбочавам толко се обърквам и поемам по погрешен път. Всичко е просто и лесно, ИСТИНАТА е проста и лесно достижима но от страх човек прави глупости и се поробва сам себе си, ама аре това е друга тема на разговор.
  Идеите ми са най вече за свободата.

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.