за любовта

46. Интуицията в любовта: Възстановяване на връзките с приятелите

0

Възстановяване на предишни отношения във вашия живот

Дотук се научихте активно да създавате новия образ на своя живот, в който присъства любовта и любимия ви човек. Дойде време да си спомните и за други отношения в живота си – тези с приятелите. В периода на установяване на романтични отношения приятелските отношения преминават на втори план. Разбира се, романтичната връзка има своите особени изисквания, но помнете – много важно е да не забравяте старите си приятели.

Романтичните отношения не се различават от приятелските отношения толкова много, колкото се струва на хората. Приятелството, както и любовта, предполагат симпатия и поддръжка и често ни поставят пред избор. Приятелството изисква развитие и развиване на позитивни качества и навици в общуването, способност за споделяне, честност, съпреживяване, умение за изслушване и разбиране – всичко това изискват и романтичните отношения. Може да се предположи, че при хората, които имат проблеми в приятелските отношения, ще възникват проблеми и в романтичните връзки.

Единственият начин да се справим с проблемите е да имаме група за поддръжка. Приятелите ви представят безопасно за вас обкръжение, в което можете да разрешавате проблемите си, възникващи по време на опитите ви да създадете новия образ на живота си, включващ любовта. Освен това, членовете на приятелската група могат да разпределят силите и контактите си помежду си.

Втори кръстопът: Възстановяване на връзките с приятелите

Първият кръстопът беше свързан с проблеми, които възникват, когато имаме хубави отношения или когато започнем да се приближаваме към такива отношения. Сега се приближихме до втори кръстопът. Когато започваме да търсим любовта, ние не искаме да губим приятелствата си. Но когато я намерим, изпитваме силно изкушение да поставим приятелите си на втори план.

В търсенето на любовта ние често се концентрираме върху това, което наричаме романтика, и насочваме цялата си енергия към своята цел в любовта, игнорирайки приятелите си. В периоди на самота ние понякога се страхуваме от социални контакти и се изолираме от околните хора – вероятно не желаейки да обременяваме другите със своите проблеми.

Когато се появи любовта, за която мечтаем, ние често издигаме стена между себе си и партньора и околния свят. Това е нормално в началото на отношенията. И колкото и много време, сили и внимание да изискват романтичните отношения, ние никога не трябва да забравяме за своите приятели.

Романтичните отношения се различават от приятелските, но не толкова, колкото мислят повечето хора. И тъй като всички искаме любимият ни човек да е и най-добрият ни приятел, приятелските отношения са най-добрият модел за упражняване на тези отношения.

Развитието на приятелските отношения изисква развитие на същите позитивни навици, както и в романтичните отношения, и се сблъсква със същите проблеми.

Ценността на приятелството

Многобройни научни изследвания доказват, че хората, които приятели и любим човек, като правило са по-здрави и жизнерадостни в сравнение със самотните хора и живеят по-дълго. Затова е особено важно присъствието на приятели в живота ни. Приятелите ни са хора, които се грижат за нас и ни подготвят за бъдещите романтични отношения и тяхното поддържане.

Приятелството може да продължи с години, дори и през целия живот. Приятелите ни подкрепят в трудните моменти и споделят нашите радости, част са от нашето семейство и са свидетели на всички наши постижения и загуби. За приятели ние винаги избираме хора, които притежават сходни на нас черти в даден период от живота ни и с които споделяме общи ценности и убеждения.

Приятелите са най-мощната и подкрепа по пътя ви към любовта. Ако чувствате, че нямате приятели и страдате поради това, огледайте се наоколо. Ще забележите около себе си много потенциални приятели, които ще бъдат щастливи да получат от вас това, което можете да им предложите, и да споделят с вас това, което те могат да ви предложат.

12345678910111213141516 |  181920212223 | 24 | 25 | 2627282930313233343536373839404142 | 43 | 44 | 45 | 46 | 474849505152535455565758

Лора Дей, „Практическа интуиция в любовта“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.