за любовта

Ако обичате някой, не му говорете за любовта си

0

Обичате ли някого, не му говорете за своята любов. Този, когото обичате, не трябва да знае какви чувства имате към него.
– Петър Дънов

Преди 2 години попаднах на тази мисъл на Петър Дънов. Изумиха ме тези думи. Аз съм открит човек, обичам да общувам директно, да имам ясни отношения с хората… Много се замислих, много размисли тръгнаха от тези две изречения. А после забравих.

Сетих се отново преди няколко месеца и разбрах, че съм разбрала отговора. Не от книга, а от житейски ситуации. Тогава осъзнах, че където се появи въпрос, следва и отговор – само не трябва да забравяме въпросите си и да имаме очи да видим отговорите, когато се появяват.

Чудни неща ми се случиха през тези две години. Едно от най-чудните беше раждането на любовта на един човек към мен. За първи път през живота си съзнателно преживях този процес – усетих как започна, наблюдавах развитието му, усетих края му, когато той направи своя избор. Невероятно красиво изживяване. В началото не изпитвах нищо, освен симпатия, но започнах да усещам неговите чувства и неговите чувства започнаха да събуждат ответни чувства в мен – а в началото не изпитвах нищо и не вярвах, че нещо може да се получи между нас.

Този човек ми показа, че любовта няма нужда от думи. Той ми помогна да усетя как любовта ни към някой вдъхва любов.

Така разбрах, че думите превръщат любовта в нещо друго. Думите са свързани с очаквания за отговор и всъщност са претенция към другия. Любовта поражда любов, претенцията отблъсква любовта.

В деня, в който осъзнах това, бившият ми приятел имаше имен ден. Разделени сме от години и се чуваме 2-3 пъти годишно без повод, който когато се сети. Аз се сетих, че има имен ден и се замислих дали да му честитя, но реших, че щом съм се сетила, да го направя. Той беше възхитен, каза ми „Как ми се обаждаш винаги, когато мисля за теб?“

А аз за сетен път се убедих, че където има любов, има и връзки. И че любовта, където я е имало, винаги си остава. Остана ми само въпросът – аз ли съм се сетила за него или той за мен?…

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.