за любовта

„Активната съставка“ на плацебо е собственият ни мозък

0

Когато изпитваме болка, някои вещества, които не са медикаменти, ни помагат да я облекчим. „Активната съставка“ на плацебо е собственият ни мозък.

„Усещането за болка зависи не само от сетивните сигнали, които постъпват в мозъка, но и от емоционалното състояние и интерпретацията на тези сигнали. Плацебо може да повлияе много аспекти на болковото усещане”, смята Том Уейджър, Университет на Колумбия.

В проведен от него експеримент на доброволци е причинявана механична или топлинна болка, за да бъде изследвана ефективността на „болкоуспокояващи кремове” (плацебо). При хората, които са изпитали облекчение на болката от плацебо, е проведен ядрено-магнитен резонанс. При хората, получили най-голямо облекчение на болката, е установено значително потискане на някои болкови центрове. По-слабата активност на тези центрове е свързана с по-слабо усещане за болка.

Активността в някои болкови центрове не намалява при облекчаване на болката с плацебо. Следователно плацебо не блокира сетивните пътища на болката от кожата до мозъка, но мозъкът интерпретира тези сигнали по различен начин.

Естествени болкоуспокояващи вещества

При хората, получили облекчение на болката от плацебо, е наблюдавано силна активация на областта, отговорна за когнитивния контрол – префронталната кора.

Авторите смятат, че мозъчната активност е свързана с вярата в ефекта на плацебо и предполагат, че болкоуспокояващият ефект се реализира чрез освобождаване на вещества, които са естествени болкоуспокояващи – опиоиди.

„Тези резултати потвърждават психологическата основа на болката. Болката, която усещаме, е резултат от сетивната информация, която достига до мозъка, и уникалния начин, по който тя се интерпретира от него.”

„Дали плацебо може да подобри и имунния отговор или да понижи нивото на стреса?”, пита Том Уейджър.

Превод: Мая Живкова
Източник

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.