за любовта

9. Практическа интуиция: Да се запознаем със себе си – отговор

0

Въпросът, на който отговорихте чрез спомените си в упражнение 6, бе прост: „Какви са въпросите, които искам да задам?”.

Три изисквания към добрия въпрос

Добрият въпрос – това е въпросът, който бихте искали да зададете. Както и при работата с компютъра, вие трябва да направлявате интуитивното си съзнание. Добрите въпроси са тези въпроси, чиито отговори ни дават полезна информация. Те отговорят на три изисквания:

1. Всеки въпрос трябва да е определен и недвусмислен, така че на него да може да бъде отговорено с точен отговор. Ако вземем за пример въпроса с дъжда, трябва да добавим пояснение: „Ще вали ли утре дъжд в Чикаго?”.

2. Всеки въпрос трябва да бъде прост, а не съставен. Да си представим бременна жена, която не знае за това. На въпроса: „Ще забременея ли в близко бъдеще и ще имам ли дете?”, интуицията й може да й отговори отрицателно, тъй като тя вече е бременна. Интуицията се обърква от съставни въпроси, при които отговорът на единия е истина, а на другия – лъжа. Впрочем, когато се натъкне на съставен въпрос, интуицията обикновено се обръща към първата му част.

3. Всеки въпрос трябва да се отнася пряко към проблема, който искате да разрешите. С други думи, трябва да знаете какво да питате.

Да предположим, жена пита: „Ще срещна ли мъжа на своите мечти?”. Ако това е някой, който тя вече познава, тя може да получи отрицателен отговор. Тя няма да срещне мъжа на мечтите си, защото вече го е срещнала. По-добър е въпросът: „Познавам ли мъжа на мечтите си?” или „Кога ще срещна мъжа на мечтите си?”.

В областта на бизнеса не питайте: „Добра ли е компанията CyberTech Corporation?“, ако всъщност искате да разберете дали акциите на тази компания са добра инвестиция на парите ви. А още по-точно – вие вероятно ще искате да знаете ще бъдат ли тези акции добра инвестиция за даден период от време. Акции, които са добра краткосрочна инвестиция, могат да се окажат лоша дългосрочна инвестиция.

Упражнение 7
Да преразгледаме вашите три въпроса

От гледна точка на направените разсъждения, преразгледайте всеки от трите си въпроса от упражнение 2 и проверете дали той отговаря на изискванията за определеност, простота и директна връзка.

Прочетете всеки от коригираните въпроси на глас. Вашата интуиция няма нужда от това, но то ще ви помогне да намерите точната формулировка.

Можете да зададете много въпроси, но нека това бъдат въпроси, чиито отговори ще станат известни през следващата година, най-много след година. Обратната връзка, която ще получите чрез правилния отговор на тези въпроси – а аз съм сигурна в това – ще ви даде повече увереност при работата с интуицията ви.

Препишете списъка с въпросите си и го отбележете като „Упражнение 7” в своя бележник. Продължавайте да работите. Сами няма да разберете как ще направите първото си интуитивно откритие!

Важно напомняне

По-нататък ще отговаряме на тези три въпроса, които сте написали в това упражнение. Внимателно прочетете предходната глава, за да сте сигурни, че правилно сте изпълнили моите инструкции. Би било досадно да загубите време в упражнения, за да разберете, че сте отговаряли не на тези въпроси, чийто отговор желаете да разберете.

12345678 | 9 | 101112131415 | 161718192021222324252627282930313233343536373839404142

– Лора Дей, „Практическа интуиция“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.