за любовта

28. Практическа интуиция: Интуитивната информация е обективна

0

Интуицията може да ви каже всичко, което искате да узнаете

Интуитивната информация е обективна
Интуицията говори с нас на символен език и ни дава само фрагменти от действителността в нелинеен порядък и това е причина да се отнасяме пренебрежително към нея, като към „субективна”. Всъщност, човекът, осланящ се на интуицията си, се нуждае от обратна връзка от света по същия начин, както и учения, извършващ „научен експеримент”.

Дори Айнщайн – един от най-великите интелекти – смята, че научната истина се открива първоначално чрез интуицията и след това се проверява чрез логиката. Как човек, изправен пред безкрайно количество информация, да избере най-перспективната посока на действие? Интуицията води и учения, създаващ хипотеза, и детектива, търсещ ключа към разкриване на престъплението, и лекаря, поставящ диагноза.

Интуитивната информация винаги е обоснована
Въпреки че интуитивната информация, която получаваме, е винаги правилна, ние трябва да я интерпретираме. И понеже сме хора, а за хората е свойствено да грешат, в процеса на набиране и интерпретация на информацията могат да се появят грешки.

Интуицията няма граници
За разлика от физическите ни сетива и логиката ни, интуицията не е ограничена нито в пространството, нито във времето. Интуицията може да ни даде информация за това, което предстои да се случи, за нещо, което никога не сте виждали, за места, на които никога не сте били. Тя може да бъде приложена към всичко, независимо дали вие знаете нещо по въпроса или не. Интуицията не изисква от вас да „знаете” каквото и да било за това, за което си съставяте впечатление. Тя дори не изисква от вас да разбирате получените впечатления!

Да кажем, колата ви не е наред, а механикът не може да установи къде е проблемът. Вие нямате никаква представа за устройството на автомобила – но обръщате внимание на чувствата, образите и думите, които се появяват у вас. А механикът може да интерпретира вашите символи и да определи към кои части на автомобила се отнасят те.

Често ме питат: „Ако вашата интуиция е така развита, защо нямате всички отговори?” Нямам всички отговори, защото нямам всички въпроси. Особено се отнася това за информация от типа да/не или име. Ако не знае контекста, в който интерпретира интуитивната информация, интуитът трябва да осъществи дедуктивен процес с цел проверка: въпроса, на който отговарям – действително ли е въпроса, на който отговарям?

Колкото повече знаете по даден въпрос и колкото по-силно зависите емоционално от конкретен резултат, толкова повече чувствата ви възпрепятстват както получаването, така и интерпретирането на интуитивната информация. Това е причината, поради която е по-лесно да получаваме интуитивна информация за други хора, отколкото за себе си.

123456789101112131415 | 161718192021222324252627 | 28 | 2930313233343536373839404142

Лора Дей, „Практическа интуиция“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.