за любовта

29. Практическа интуиция: Вашият интуитивен речник

0

Ако интуицията ми е неограничена, значи ли това, че зная отговора на всеки въпрос?

Точно това казвам. Или по-скоро, че посредством интуицията вие получавате достъп до всички отговори. Това не е съвсем едно и същото, като да знаете всичко. Тайната е в това да знаете какви въпроси да зададете!

Ако вашият рационален ум приема трудно, че интуицията може да отговори на всеки въпрос, който й зададете, направете следното. Представете си, че тя може. С други думи – действайте така, сякаш интуитивните ви впечатления ви дават правилен отговор на всички въпроси, които вие съзнателно или несъзнателно задавате на интуицията си. Обещавам ви, че в един прекрасен ден няма да ви се налага повече да се преструвате – фактическите резултати ще потвърдят, че вие можете да се доверите на своята интуиция.

Представата за това, че интуицията разговаря с нас чрез завършени, граматически правилни изречения и ясни образи е заблуждение, при това широко разпространено.

Много рядко се случва да има висока степен на съответствие между интуитивното впечатление и тока, което се случва в действителността. Една от причинете, поради които много хора са загубили контакт с интуицията си, е очакването, че интуицията им ще им даде буквален отговор. Всъщност интуицията дава индиректна и фрагментирана информация, изобразена чрез символи. Значителна част от процеса на превод протича несъзнателно.

Доколко буквални ще са вашите интуитивни впечатления зависи от това до кой от трите основни интуитивни режима имате достъп:

Ясно виждане – често дава буквален отговор, без да се налага превод (или в краен случай се налага неголям превод)
Ясно чувстване – дава в най-висока степен алегоричен отговор
Ясно чуване – често дава буквален отговор.

Във всеки случай преводът може да е толкова бърз, че вие да осъзнаете вече конкретна дума или дори изречение.

В началото ще забележите, че процесът на превода ще бъде съзнателен за известно време. С придобиването на опит той ще стане практически мигновен. Такава закономерност се наблюдава и при изучаването на нов език. В началото много преводи са съзнателни, а след известно време ние започваме да мислим и да се изразяваме на чуждия език.

Понякога интуитивната информация достига до нас много ясно, а друг път под формата на отделни думи, образи, чувства. Те трябва да се съчетават, за да бъдат осмислени. Това е сложен процес, в който има много място за допускане на грешки. Езикът на интуицията не винаги е точен, като „да” и „не”.

Да предположим, че в отговор на въпроса си сте получили много ясен образ на стария автомобил, който е карал баща ви. Възможно е по този начин интуицията ви да ви е съобщила за човек на име Форд. Разбира се, за някой друг старият автомобил би означавал нещо съвсем различно.

За да ви помогна да оцените проблемите, които могат да възникнат при превода дори на най-простата интуитивна информация, да разгледаме значението на получено от вас усещане за звука „с”.

То би могло да означава буквата С. Би могло да означава и

• сняг
• „да” на испански език
• дума, започваща с буквата „с”
• нещо, имащо форма на буквата „с”

Тук можем и трябва да търсим указатели, за да проверим кое от тези значения е правилното.

Става ясно, че полученото интуитивно впечатление е само първата стъпка в получаването на полезна интуитивна информация. Следващата стъпка е разрешаването на задачата с помощта на логиката, така че да бъде обединена получената от вас информация.

Понякога информацията идва като директен отговор. В тези случаи трябва да останете открити за други впечатления, които да ви помогнат да проверите неговата правилност. Но често първоначалната интуитивна информация идва във вид на последователни данни, получени чрез другите сетива. Вие трябва да ги синтезирате, за да получите отговор. Това е етапът, в който начинаещите допускат грешки.

Само вие можете да интерпретирате възприетите символи

Какъв е вашият символ за бременност? Един от моите слушатели, мъж, много точно предсказваше появата на дете. Неговият символ? Прозорец. Много се съмнявам, че вашият символ за бременност също е прозорец; прозорецът за вас вероятно има съвсем друго значение.

Всъщност, един и същи символ може да има абсолютно противоположни значения за двама човека. За градско момиче образът, че се намира сама в лодка в облято с лунна светлина езеро може да е образ на опасност, а за човек, израснал на село – образ на покой и любов.

Освен това, един и същи символ в зависимост от контекста може да има различни значения. Червеният цвят например може да означава кръв и смърт в един контекст, а любов – в друг.

Защо сборниците от символи не работят и трябва да си съставите свой?

Сборниците със символи, озаглавени: „Как да интерпретираме сънищата си?” или „Значение на символите” имат фатален недостатък. Въпреки съществуването на символи-архетипи, които са широко разпространени, най-значимите образи са тези, които формираме самите ние.

Един от първите етапи в пътя на развитие на интуицията – това е да научите собствения си символен език

С опита ще разберете, че някои символи и впечатления за вас са много сигурни знаци. Вие без съмнение сте забелязали, че образът на слънцето винаги дава положителен отговор. Използвайки своята интуиция, скоро ще забележите, че притежавате уникален интуитивен речник, последователен и буквален в своето значение.

Обръщайте внимание на появяващите се у вас образи, на околните събития и чувства. Отбелязвайте ги в бележника си. Направете това постоянен навик.

Упражнение 17
Да надникнем в собствения си интуитивен речник

Можете да откриете някои свои сензорни символи. Отговорете на следващите въпроси:
• Какво усещате, когато някой ви каже „Не”?
• Какво усещате, когато сте щастливи?
• Кой зрителен образ е положителен за вас?
• Кой зрителен образ е отрицателен?
• Коя миризма намирате за приятна?
• Коя миризма намирате за неприятна?

Запишете отговорите си в бележника си под заглавието „Упражнение 17“.

123456789101112131415 | 16171819202122232425262728 | 29 | 30313233343536373839404142

Лора Дей, „Практическа интуиция“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.