за любовта

13. Интуицията в любовта: Интуиция – логика – емоции

0

Процес на интуитивно възприятие

Интуицията работи постоянно, а нашата цел е да получим съзнателен контрол над интуитивния процес. Тогава можем да развием навика да използваме интуитивното си възприятие. За много хола е трудно да си представят, че могат да я контролират. Представата за интуицията е, че тя се проявява внезапно, като гръм от ясно небе.

Всъщност, интуитивният процес е много прост:

1. Вслушайте се в усещанията си. Това може да отнеме от няколко секунди до няколко минути. Всичко, което трябва да направите, е да се настроите към себе си, за да разберете как вашата интуиция реагира на специфични въпроси. Обърнете внимание на това, което усещате с петте си сетива – осезание, вкус, обоняние, зрение, слух, а така също и на мислите, спомените и чувствата, които възникват у вас.

2. Съсредоточете се върху конкретен въпрос. Внимателно формулирайте въпроса си. Въздържайте се от конкретни въпроси от типа на „Ще се омъжа ли за Джек през следващите 2 години?”. За по-голяма обективност, е най-добре да попитате: „С кой ще имам връзка в продължение ан следващите 2 години?”

3. Запомнете всичките си впечатления, дори „безумните”. Безумни в кавички, защото всяко първо впечатление не е безумно, а е много важна информация. Интуицията ви започва да работи при задаването на въпроса и всички ваши мисли, чувства и спомени представляват информация, която може да ви помогне да намерите отговора. Обърнете внимание и запишете всичко, което се случва във вас и около вас. Разбира се, ще имате много впечатления. Вниманието ви трябва да бъде фокусирано върху информацията, която има отговор към въпроса ви. Запомнете – всичко има значение. Това ще ви помогне да разширите възприятието си.

4. Интерпретирайте своите впечатления. Интуицията рядко дава директни указания от типа: „Определи си среща с Робърт и скъсай с него” или „Любимият ми смята, че го пренебрегвам”, особено ако не сме свикнали да общуваме с нея. Някои хора възприемат интуицията си визуално, символно, други – под формата на звук или движение, тоест с тялото си. Често информацията идва под формата на комбинация от различни усещания, мисли и спомени. В началото тя може да не предизвика у вас никакви усещания. Съберете всичко на едно място, като пъзел. Приемете, че информацията ви е правилна и задачата ви е да я интерпретирате и да съберете частите й, докато всичко придобие единен образ. Научете се да разбирате значението на символите, които ви изпраща интуицията. Тъй като вашите впечатления могат да не доведат веднага до възникване на усещане, необходимо е от време на време да ги преразглеждате и да ги интерпретирате отново. Етапът на интерпретацията изисква практика.

Винаги следвайте поредността интуиция – логика – емоции
Една от причините, поради които ние не използваме съзнателно интуицията така често, е че разполагаме с твърде много информация, която трябва да преработваме. За начинаещите е най-добре да нямат никаква информация за целта.

Ако искате правилно да разрешите ситуацията, при минимално количество разсъждения, без емоции и запазвайки яснота на съзнанието, трябва да се стремите към пълна безпристрастност.

За да се научите „да изключвате” логическото мислене, опитайте следните подходи:

• Напишете на листчета различни въпроси и ги сложете в номерирани пликове, след това вземете произволен плик и се опитайте да отговорите на сляпо.
• Вслушвайки се в интуицията си, постоянно говорете или пишете, така че съзнанието ви да няма възможност да се намеси.

Необходими са години, за да се научим да игнорираме своите съмнения и „ненадеждни” емоции. Логическото разсъждение и емоциите пречат на интуитивното възприятие.

Вашата цел е да тренирате, за да получите отговор на въпроса си – отначало интуитивно, а след това логически и накрая емоционален. Разбира се, аз не мога да кажа, че интуицията е повече или по-малко важна от логиката и емоциите. Но ви предлагам да се научите да сдържате емоциите си и да не допускате логическо мислене, докато интуицията не получи възможност сама да разреши проблема.

Преди да започнете да се доверявате на интуитивните си впечатления, винаги ги проверявайте

Много хора задават въпроса: „Как мога да различа интуицията си от надеждите и страховете си?” Интуицията се проявява в състояние на безпристрастност. Ако впечатленията ви са съпроводени със силни емоции, дори емоциите да се провяват в спотаен вид, възможно е това да не е интуицията ви.

Интуицията говори в ситуациите, в които няма място за анализ и емоции.

Не е задължително да се доверявате на интуицията! Тези мои думи често удивляват хората. Имам предвид, че интуитивните впечатления винаги могат да бъдат проверени. Как? С помощта на сравнение между интуитивните впечатления и изводите, направени въз основа на останалите данни.

Когато получавате интуитивна информация, например предчувствие, задайте си въпроси – при какви обстоятелства ще стане това, какво ще предшества това събитие, как да се справите със ситуацията?

По този начин ще получите голямо количество информация, с което можете да работите. Ако събитията не се случат, значи не била интуицията ви. Можете да използвате и други източници на информация.

Интегрирайте интуитивната информация

Когато работите с впечатленията, трябва да се опитате да разберете какви усещания предизвикват те у вас и може ли логиката да хвърли светлина върху въпроса ви. Ако логическите изводи не съвпадат с получения отговор, задайте допълнителни въпроси.

Ситуациите, в които се налага да взимате решения, базирайки се изключително на интуицията си, са много редки. Трябва да се научите да поддържате баланс между интуитивните, логическите и емоционалните процеси. Всеки от тях изпълнява своята функция, всеки от тях има своите силни и слаби страни.

123456789101112 | 13 | 141516 | 1819202122232425 | 26272829303132333435363738394041424344 | 45 | 46 | 474849505152535455565758

– Лора Дей, „Практическа интуиция в любовта“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.