за любовта

1. Психосоматични болести и отношения: Връзките

0

Отношенията заемат централно място в живота ни. Малко от нас предпочитат самотата, избягвайки неприятните страни на партньорството. Във всички отношения има конфликтни ситуации и всички ние познаваме ефекта им върху психиката ни. Но и нашите тела не са защитени от тях. „Разбиваш сърцето ми”, „Играеш ми по нервите” са само няколко примера за това.

Всеки конфликт е уникален и има специфични особености. Той включва много елементи, всеки от които носи важно съобщение. Тази книга ще ви предложи подход към откриването и индивидуалното разрешаване на проблема.

Връзките като начин за обучение

Всеки човек се стреми към щастие. Някои хора биха използвали друго понятие, като радост, удовлетворение, блаженство. Мислите и действията на всеки от нас в рамките на възможностите ни се определят от стремежа към щастие. Поради това ние се стремим да правим това, което вярваме, че ще ни направи щастливи, и да избягваме онова, което ни прави нещастни. Някои от нас влагат много усилия, за да постигнат този ефект. Други търсят лесни резултати без огорчения. Трети се отпускат и губят вярата си, че могат да бъдат щастливи, те очакват пасивно, изпитват предимно отрицателни емоции и се възприемат като жертви.

От човешка гледна точка смисълът на живота се състои в постигането на щастие. Този стремеж стои в основата на всяко действие, всяко усилие на човека. Всички религии и философии се стремят да покажат пътя към постигането на това щастие, макар и да използват други думи, вместо думата щастие – съвършенство, единение, Бог, нирвана и др. При това те показват, че това е постижимо чрез привеждане на себе си в определено състояние. За съжаление повечето хора не разбират това и продължават да спорят за Бог.

Увереността в това, че можем да постигнем своя стремеж, е великата сила на философиите и религиите. Те укрепват стремежа и доверието ни и ни подкрепят в нашите търсения. Те са важна част от стремежа ни към щастие.

Може да се разбере колко важно значение придобиват техните забрани, които показват на човека, че действа неправилно. Тези забрани могат да блокират човека, който не желае те да му пречат да удовлетвори желанията си. За него целта е твърде важна, за си позволи да се откаже от нея и вместо да постигне щастие, човекът се оказва в ада. Вместо да прави погрешни стъпки, в този случай е по-добре човек да не прави нищо, докато не постигне увереност и яснота, а след това да действа. Проблемът е в това, че тези ситуации не могат да бъдат разрешени по теоретичен път. Съмненията, колебанията, равнодушието и бездействието са следствия от този подход. Безкрайното превъртане на този кръг връща човека към самия него.

Каква е целта е без значение, от значение е само удовлетворяването на желанието възможно най-скоро. Това е единственото, от което се нуждаем и само то дава смисъл на живота ни.

„Krise als Chance. Wie man Krisen loest und zukuenftig vermeidet“, Kurt Tepperwein
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.