за любовта

21. Интуицията в любовта: Какво можете да дадете във връзката?

0

В упражнение 9 вие отговорихте на следните въпроси:

1. Какъв/каква ще стана, достигайки целта си в любовта?
2. Какъв ще бъде любимият ми човек, когато аз постигна целта си в любовта?

Това упражнение може да ви даде информация за вашите цели в любовта. Учудихте ли се от това как си представихте любимия човек? Описанието, предложено от интуицията ви, може да отразява личността, в която желаете да се превърнете.

Погледнете образа на любимия човек, който ви показа интуицията ви. Не се притеснявайте, ако описанието не съответства на очакванията ви. Приемете го като символ на чертите, които трябва да притежава любимия ви. Може би тези черти са характерни за някой от родителите ви и желаете да ги откриете в своята връзка.

Възможно е в интуитивния образ на вашия любим да присъстват предсказателни елементи. Може би след известно време това упражнение ще ви помогне да преосмислите представите си за любовния си живот. Ако пък имате любим човек и интуитивният образ не му подхожда – не се притеснявайте, това не значи, че не го обичате. Може би просто смятате, че вашият любим трябва да има такъв имидж. Или сте решили да промените нещо в отношенията си.

Обърнете внимание какви са отношенията между тези две дървета. В какво се състои силата им? Можете ли да имате такива отношения? Какво е необходимо да промените в себе си или в своя живот, за да откриете или поддържате такива отношения? В следващите няколко дни поработете над образите, които получихте в това упражнение, докато не усетите, че напълно сте осъзнали смисъла му.

Отношенията – улица с двупосочно движение

Много рядко можем да открием човек, който ясно си представя какво иска да получи от другите хора. Още по-рядко може да се открие човек, който да има ясна представа за това какво може сам да предложи. Цялостност – това е представата за това, че здравите отношения удовлетворяват както романтичните потребности на вашия партньор, така и вашите.

Отношенията приличат на жива клетка, която сама по себе си представлява цял един свят, но в същото време е част от света, в който се намира. По едно и също време протичат множество взаимодействия между вътрешните и части и цялото, а така също между цялото и средата, в която се намира, във времето и пространството.

Отношението към другия човек като към личност

Тази книга не е само жени. За мъжете е много сложно да бъдат обичани (за това, което всъщност представляват). За тях е много важно да знаят, че могат да удовлетворят потребностите на жените. Хората не са средство за постигане на нещо. Отдавна е известно, че в много отношения мъжете смятат жените за тежест, но на мен ми се струва, че твърде много внимание се отделя на това какво представлява един мъж във връзката и твърде малко внимание на неговия принос към отношенията.

Тъжно, но факт – половината от браковете в Америка завършват с развод. За да устоят отношенията, те трябва да бъдат печеливши и за двете страни. И двамата партньори трябва да смятат отношенията за необходими. Задълженията са важни, но не са достатъчни.

Връзката трябва да подпомага личния успех – тогава всеки от участниците в нея ще усилва общото в нея, така както общото ще бъде опора за всеки от двамата. За да продължат отношенията дълго, всеки от партньорите трябва да се развива като личност и да дава своя принос към развитието на връзката. Това може да се окаже много сложна задача, особено в трудни периоди, когато не е достатъчно двамата да бъдат просто заедно или когато проблем на единия от партньорите започва да разрушава връзката.

Жертвайки нещо заради друго нещо, ние се развиваме като личности и отношенията ни гарантират цялостност. Ако в отношенията присъстват доверие и откровеност, в трудни моменти и двамата партньори ще придобиват нови способности и ресурси. Много двойки се сближават, сблъсквайки се със загуба на работата, болест или периоди на вътрешни емоционални кризи, но и много двойки се разпадат при такива обстоятелства. С помощта на интуицията можете да развиете у себе си самодостатъчност и да опознаете себе си, а така също и да решите какво е най-добре да предприемете.

Ще се окажете на верния път, ако винаги се стремите към удоволствие – взаимно

Какво бихте желали да правите, да преживеете, да създадете заедно? Вашата цел в любовта трябва да включва това, което искате да предложите на любимия човек.

В упражнението с дърветата вие описахте себе си като партньор в любовните отношения. Прегледайте отново своето описание и обърнете внимание на това с какво вие допринасяте в любовните отношения? Какви плодове растат на вашето дърво? Какви са отличителните черти на вашата любов към другия човек? Много от нас са пасивни в любовта. Ние искаме в живота ни да се появи човек, притежаващ определени качества, но самите ние реагираме само в отговор на тях.

Сега се опитайте да отговорите честно на два въпроса:

Какво можете и какво искате да дадете на другия човек?

Отговорите могат доста да се различават един от друг.

Много важно е да разберете какво имате желание да дадете във връзката – така ще разберете какъв точно ще е вашия подарък и какво не желаете да дадете.
По време на семинарите хората рядко казват: „Бих искал в отношенията да се прояви моята способност за творчество, благодарение на която животът на всички ни да стане по-добър” или „Бих искал благодарение на нашите отношения семейството ни да стане по-комфортно за всичките му членове”. Вместо това, хората често казват: „Ще ми се налага да се грижа за всички, аз и сега съм уморена” или „Аз осигурявам този дом материално и се надявам, че съм заслужил някои привилегии”.

Един от методите да разберете какво искате да предложите на любимия си – това е да преразгледате отношенията си с бившите партньори.

• Какво ви харесваше да давате на бившите си партньори?
• Какво дори не сте си помисляли да им предложите?
• Защо сте се обиждали, когато нещо е било извършвано против волята ви?

Обединете отговорите на тези въпроси с описанието за дърветата и ще получите представа за това, с което можете да допринесете в любовната връзка.

12345678910111213141516 | 181920 | 21 | 22232425 | 26272829303132333435363738394041424344 | 45 | 46 | 474849505152535455565758

Лора Дей, „Практическа интуиция в любовта“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.