за любовта

36. Интуицията в любовта: Защо са необходими ритуали?

0

Съзнателно създайте образа на своя живот

Предполагам, че сте си купили тази книга, защото не сте доволни от романтичния си живот или в живота ви липсва човекът, който ви е необходим, или пък чувствате, че нещо в настоящите ви отношения не достига.

В тази тема нямам предвид уловките, за които обикновено сме свикнали да четем в книгите за любовта – подобрението на външния вид, използване на трикове и др. Запомнете – за да намерите любовта, трябва да настъпят важни промени във всички аспекти на живота ви. Промените трябва да настъпят както на съзнателно, така и на подсъзнателно ниво, както в нас, така и в другите. Някои от тези промени вече са започнали. Сега сте готови да направите по-съзнателни стъпки в създаването на собствения си образ.

Вие вече започнахте процеса на създаване на образ, когато се опитахте да разберете целта си в любовта. Това доведе до фини, но важни промени както на съзнателно, така и на подсъзнателно ниво. Сега ще ви е необходимо известно време, за да се разделите с навици, убеждения, страхове и поведенчески реакции, за да разберете какво трябва да промените. Разбира се, това не значи да се променяте радикално.

Защо са ни необходими ритуали?

Ритуалът е действие или поредица от действия, които обичайно съпровождат някои церемонии. Много ритуали са утвърдени социално и дори чрез закони – например сключването на брак, а други можем да създаваме сами.

Не е задължително ритуалите да бъдат религиозни. На мен например чашка кафе и разговор с приятел ми помагат да започна работния ден. За друг това може да бъде горещ душ или сутрешно бягане. Забелязали ли сте, че когато не успеете да извършите сутрешния си ритуал, през целия ден ви върви наопаки?

Често ритуалите сами по себе си са символични, например размяна на пръстени. Най-важното изискване е с помощта на ритуала да се постигне някаква цел.

Ритуалите имат сходство с характерни черти от нашия живот, с ежедневието и навиците ни. Подобно на навиците, ритуалите се изпълняват по един и същи начин всеки път. Повтарящият се образ създава комфорт. Главната разлика между риталите и навиците се състои в това, че навикът се извършва несъзнателно, а ритуалът се изпълнява съзнателно, с определена цел. В идеалния случай цялата ни енергия трябва да бъде насочена към решаването на поставената задача. Но в действителност енергията ни се разпилява в изпълнение на рутинните дейности, от които се състои живота ни.

Ритуалът автоматично ни въвежда в специфично психологично и емоционално състояние. Съзнателното повторение на едни и същи действия с концентрация на вниманието и мисловен образ може да ви въведе в определено психологично и емоционално състояние по желание. При изпълнението на ритуал, независимо с какво е свързан той, е много важно да си поставите цел – тогава вие автоматично концентриране и направлявате енергията си в конкретна посока. Цирковите артисти винаги са знаел това и, достигайки до върха на славата, те са имали и своите ритуали. Ритуалите ни помагат да разберем по-добре това, с което се занимаваме, създават образ, който извиква емоционална реакция. Ритуалите са важно средство за формиране на реалността, тъй като предполагат наличието на цел, върху която ние отправяме вниманието и енергията си.

Лазерните лъчи са прекрасна илюстрация на ефектите, които могат да бъдат постигнати при правилна организация на потока светлина. Обикновената светлина се състои от безкрайно много частици – фотони. Тези частици не са организирани и поради това те често се сблъскват и поглъщат взаимно енергията си. В лазерния лъч всички фотони се подреждат в определен порядък, не взаимодействат един с друг и усилват своята енергия. В резултат на това възниква лъч, способен да разреже стомана.

По подобен начин ритуалите ни позволяват да фокусираме цялата си енергия и ресурси в търсенето и усилването на любовта. Най-удивителното в ритуалите е това, че те въздействат както на съзнанието, така и на подсъзнанието. Ритуалите са едни от способите да се вслушаме в своето подсъзнание. Изпълнявайки ритуалите от тази книга, вие ще видите как неуловимите изменения, настъпващи на много ниво, ще ви помогнат да постигнете целите си в любовта.

12345678910111213141516 | 18192021222324 | 25 | 26272829303132333435 | 36 | 37383940414243 | 44 | 45 | 46 | 474849505152535455565758

Лора Дей, „Практическа интуиция в любовта“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.