за любовта

Отхвърлянето е свързано с физическа болка

0

Отхвърлянето боли. Заливането с чаша горещо кафе боли толкова, колкото и погледът към снимка на любим човек, който току що ви е изоставил. Едни и същи центрове в мозъка се активират при физическа и при емоционална болка – вторичната соматосензорна кора и горно-задната част на инсула.

Физическата болка и силната болка от социалното отхвърляне „болят” по един и същи начин, показа ново проучване. Едни и същи области в мозъка се активират при физическо нараняване и при силно изживяване на социално отхвърляне.

В проучването са участвали 40 души, които са били изоставени от любимия си човек през последните 6 месеца и които споделят, че се чувстват отхвърлени. Участниците са изследвани с функционален ядрено-магнитен резонанс по време на две задачи – наблюдаване на снимка на бившия партньор и температурна стимулация на предмишницата, еквивалентна на държането на чаша много горещо кафе.

Изследователите установили, че мощната емоционална болка от социалното отхвърляне активира области в мозъка, които възприемат и физическата болка. Загубата на любим човек е асоциирана с физическа болка.

Ethan Kross, Marc G. Berman, Walter Mischel, Edward E. Smith, Tor D. Wager. Social rejection shares somatosensory representations with physical pain.Proceedings of the National Academy of Sciences, 2011; DOI: 10.1073/pnas.1102693108

Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.