за любовта

Имате цел? Грижовният партньор не винаги е от помощ

0

Сигурно си мислите, че любящият партньор трябва да ви подкрепя в постигането на вашите цели – като сутрешен джогинг или концентрация върху ученето. Но ново проучване показа точно обратното. Значителната подкрепа от други хора може да понижи мотивацията ви за постигане на вашите цели и да отложи работата по тях.

Авторите на проучването, психолозите Грейн Фицсимънс и Ели Финкел наричат този феномен „саморегулиращо се възлагане на задълженията на други изпълнители” – подсъзнателно разчитаме някой друг да ни води към нашата цел, което е съпроводено с понижаване на собствените усилия. Това се случва и с приятелите, и в семейството.

Означава ли това, че любовта не изважда най-доброто от нас? И да, и не, смята Фицсимънс. „Ако вземем само една единствена цел, както това проучване, забелязваме отрицателен ефект. Но разчитането на подкрепата на друг човек може да разпредели енергията ни върху постигането на множество цели и това може да бъде ефективно.”

Хората несъзнателно възлагат собствените си задължения върху грижовните си партньори. Но хората от това проучване споделят, че никога не биха се заели с постигането на тези цели, като поддържането на здравословна диета, без подкрепата на партньорите си. Хората, които възлагат задълженията си на други, се чувстват по-обвързани с партньора си и са склонни да влагат повече усилия в поддържането на връзката си.

G. M. Fitzsimons, E. J. Finkel. Outsourcing Self-Regulation. Psychological Science, 2011; DOI:10.1177/0956797610397955

Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.