за любовта

Техники за добро настроение

2

Съществуват много начини да поддържаме настроението си в позитивната гама на чувствата. Всички те се реализират чрез нашите хормони и мозъчните им ефекти.

Преди да пристъпим към метод за повишение на настроението обаче е добре да си създадем навика да търсим причината за емоционалния си спад. В най-добрия случай това е умората в края на скучен ден и тя отзвучава със съня. Причината може да бъде и емоционален конфликт или страх. Много често дори само вниманието ни към дадено състояние и осъзнаването на причината му води до спонтанното му отзвучаване.

Физически упражнения. При физически упражнения и движение в мозъка ни се отделят няколко хормона – серотонин, допамин, ендорфини, адреналин, с които са свързани усещания за приповдигнато настроение, щастие, удовлетворение, сила, възбуда. В зависимост от интензитета на физическото натоварване преобладават различни хормони и изпитваме различни усещания, но всяко физическо движение е свързано с повишаване на настроението и приятни усещания. Колкото по-често се движим или изпълняваме някаква физическа активност, толкова по-силни стават тези пътища в мозъка ни, защото тялото ни е икономична система и влага ресурси само там, където са наистина необходими. Това означава, че колкото по-често и по-продължително тренираме, толкова повече развиваме естествената си система за щастие – нервните пътища, които освобождават допамин, серотонин и ендорфини.

Медитация и релаксация. Прекъсването на потока на обичайните ни мисли дори за 10-15 минути на ден поражда състояние на спокойствие – отстраняването от мислите ни ни позволява да усетим истинското си вътрешно състояние – състояние на спокойствие, щастие и цялостност – нашето нормално състояние.

Дихателни упражнения. Медитативен ефект имат и всички техники, при които съзнателният ум се фокусира върху даден обект – в случая, върху дихателния цикъл.

Усмивка. Активността на лицевите мускули е свързана с емоционалното състояние. Учени са провели експеримент, в който на изследваните лица са показани снимки на щастливи и ядосани хора и по време на наблюдението е измерена активността на лицевите мускули (електромиограма), сърдечната честота и проводимостта на кожата на дланта. Учените установили, че гледането на щастливи и ядосани лица е свързано с разлика в електромиографската активност на мускулите – щастливите лица стимулирали повишена активност на мускулите в областта на бузата (отговорни за усмивката), а ядосаните лица стимулирали мускулите, набръчкващи челото (активиращи се при гняв). При всички изследвани лица е наблюдавано понижение на сърдечната честота и промяна на кожната проводимост (Dimberg, U. Facial Reactions to Facial Expressions. Psychophysiology, 1982, 19: 643–647). Това значи, че можем да се почувстваме щастливи дори гледайки нечие усмихнато лице, а защо не и своето от снимка от щастлив момент от живота ни?

Основна техника от системата на Норбеков е усмивката и поддържането на правилно положение на тялото, което след кратък период от време задейства аналогично емоционално състояние. Вариация на тази техника е усмивка на себе си пред огледалото за 10 минути.

Друга много ефективна техника е даоската практика на вътрешна усмивка. Спирането на вниманието върху всеки орган от тялото и представата за това как съответният орган се усмихва (а при продължителна практика и добро въображение може да се „чуе” е специфичният смях на всеки орган) води до мощна емоционална реакция на щастие, радост и любов. Започването на деня с вътрешна усмивка гарантира доброто настроение през целия ден.

Махало на емоциите. Махало на емоциите е техника от системата на Норбеков, при която съзнателно и волево, чрез промяна на стойката на тялото и мимиката преминаваме последователно през крайни емоционални състояния – от дълбока тъга до силна радост, от силен гняв до голямо щастие. Тази техника има две основни цели – да ни покаже на практика, че емоционалното ни състояние е под наш контрол, и да ни създаде навик и опит в контрола на емоциите в случаите на реални житейски ситуации. За успешното приложение на тази техника е необходима известна практика.

Хоби. Всяко нещо, което ни доставя радост, може да повиши настроението ни. Това става чрез отделяне на серотонин – естественият антидепресант. На серотонина се дъжи приятното усещане от общуването с приятели, от вкусна храна, от всичко, което ни е приятно. Ако настроението ни е ниско, ние нямаме желание за хобито си, но започнем ли да се занимаваме с това волево, след кратко време се увличаме и преминаваме в гамата на удоволствието.

Секс, храна, алкохол. Тялото ни ни дарява с позитивни усещания за всички дейности, които са от съществено значение за нашето оцеляване. Храната, която обичаме, или сексуалният контакт с любим човек могат да повишат настроението ни бързо и ефективно. Има голяма разлика в храненето поради глад и храненето за потискане на негативни емоции. Алкохолът повлиява процесите на задържане в мозъка ни и в повечето случаи създава позитивно усещане. Наркотиците реализират ефектите си чрез стимулация на отделянето на хормоните, които ни правя щастливи – допамин (кокаин), ендорфини (хероин) – същите механизми, чрез които действат и физическите упражнения. Тези методи дават бърз и лесен ефект на повишение на настроението, което става причина за развиване на психологична и физиологична зависимост от тях. За много хора те се превръщат в лесни начини за “бягство” от важни проблеми, развитие на зависимост и на последващи здравословни проблеми.

Преживяванията ни се реализират чрез нашите биологични системи и ние можем да ги контролираме в известна степен чрез въображението и волята си. От нас зависи да изберем приятните изживявания в живота си и здравословен и ефективен начин за постигането им.

Няма по-добър начин за поддържане на добро настроение през целия ден от започването на деня с грижа за себе си – вътрешна усмивка, гимнастика, освежителен душ, хранителна закуска, обличане на удобни, красиви и чисти дрехи. Нещата, които знаем от детската градина.

1 | 2 | 3

Можете да харесате още
2 коментари
 1. Ваня Димитрова

  Здравейте!
  Много ми допадна “техника за доброто настроение4. Години съм била на антидепресанти и сама достигнах до извода, че наред с работата си трябва да си имам и хоби
  Занимавала съм се с какво ли не, докато ми омръзне и се появи нещо ново.
  Усъвършенствах рисуването, научих се да пиша калиграфски, графити мога да правя доста добре. Играех народни танци. Сега съм на вълна психология и психотерапия. Започнах да чета такава литература и разбирам, че много малко знам. Статията ми отвори очите за хормоните на доброто настроение.

 2. ЛЮБОМИР ПИПКОВ

  ПРЕКРАСНА СТАТИЯ

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

ФОРМА ЗА КОНТАКТ

Можете да зададете вашите въпроси тук. Ще получите отговор възможно най-скоро.

X
ПИШЕТЕ МИ!