за любовта

Техники за добро настроение

2

Съществуват много начини да поддържаме настроението си в позитивната гама на чувствата. Всички те се реализират чрез нашите хормони и мозъчните им ефекти.

Преди да пристъпим към метод за повишение на настроението обаче е добре да си създадем навика да търсим причината за емоционалния си спад. В най-добрия случай това е умората в края на скучен ден и тя отзвучава със съня. Причината може да бъде и емоционален конфликт или страх. Много често дори само вниманието ни към дадено състояние и осъзнаването на причината му води до спонтанното му отзвучаване.

Физически упражнения. При физически упражнения и движение в мозъка ни се отделят няколко хормона – серотонин, допамин, ендорфини, адреналин, с които са свързани усещания за приповдигнато настроение, щастие, удовлетворение, сила, възбуда. В зависимост от интензитета на физическото натоварване преобладават различни хормони и изпитваме различни усещания, но всяко физическо движение е свързано с повишаване на настроението и приятни усещания. Колкото по-често се движим или изпълняваме някаква физическа активност, толкова по-силни стават тези пътища в мозъка ни, защото тялото ни е икономична система и влага ресурси само там, където са наистина необходими. Това означава, че колкото по-често и по-продължително тренираме, толкова повече развиваме естествената си система за щастие – нервните пътища, които освобождават допамин, серотонин и ендорфини.

Медитация и релаксация. Прекъсването на потока на обичайните ни мисли дори за 10-15 минути на ден поражда състояние на спокойствие – отстраняването от мислите ни ни позволява да усетим истинското си вътрешно състояние – състояние на спокойствие, щастие и цялостност – нашето нормално състояние.

Дихателни упражнения. Медитативен ефект имат и всички техники, при които съзнателният ум се фокусира върху даден обект – в случая, върху дихателния цикъл.

Усмивка. Активността на лицевите мускули е свързана с емоционалното състояние. Учени са провели експеримент, в който на изследваните лица са показани снимки на щастливи и ядосани хора и по време на наблюдението е измерена активността на лицевите мускули (електромиограма), сърдечната честота и проводимостта на кожата на дланта. Учените установили, че гледането на щастливи и ядосани лица е свързано с разлика в електромиографската активност на мускулите – щастливите лица стимулирали повишена активност на мускулите в областта на бузата (отговорни за усмивката), а ядосаните лица стимулирали мускулите, набръчкващи челото (активиращи се при гняв). При всички изследвани лица е наблюдавано понижение на сърдечната честота и промяна на кожната проводимост (Dimberg, U. Facial Reactions to Facial Expressions. Psychophysiology, 1982, 19: 643–647). Това значи, че можем да се почувстваме щастливи дори гледайки нечие усмихнато лице, а защо не и своето от снимка от щастлив момент от живота ни?

Основна техника от системата на Норбеков е усмивката и поддържането на правилно положение на тялото, което след кратък период от време задейства аналогично емоционално състояние. Вариация на тази техника е усмивка на себе си пред огледалото за 10 минути.

Друга много ефективна техника е даоската практика на вътрешна усмивка. Спирането на вниманието върху всеки орган от тялото и представата за това как съответният орган се усмихва (а при продължителна практика и добро въображение може да се „чуе” е специфичният смях на всеки орган) води до мощна емоционална реакция на щастие, радост и любов. Започването на деня с вътрешна усмивка гарантира доброто настроение през целия ден.

Махало на емоциите. Махало на емоциите е техника от системата на Норбеков, при която съзнателно и волево, чрез промяна на стойката на тялото и мимиката преминаваме последователно през крайни емоционални състояния – от дълбока тъга до силна радост, от силен гняв до голямо щастие. Тази техника има две основни цели – да ни покаже на практика, че емоционалното ни състояние е под наш контрол, и да ни създаде навик и опит в контрола на емоциите в случаите на реални житейски ситуации. За успешното приложение на тази техника е необходима известна практика.

Хоби. Всяко нещо, което ни доставя радост, може да повиши настроението ни. Това става чрез отделяне на серотонин – естественият антидепресант. На серотонина се дъжи приятното усещане от общуването с приятели, от вкусна храна, от всичко, което ни е приятно. Ако настроението ни е ниско, ние нямаме желание за хобито си, но започнем ли да се занимаваме с това волево, след кратко време се увличаме и преминаваме в гамата на удоволствието.

Секс, храна, алкохол. Тялото ни ни дарява с позитивни усещания за всички дейности, които са от съществено значение за нашето оцеляване. Храната, която обичаме, или сексуалният контакт с любим човек могат да повишат настроението ни бързо и ефективно. Има голяма разлика в храненето поради глад и храненето за потискане на негативни емоции. Алкохолът повлиява процесите на задържане в мозъка ни и в повечето случаи създава позитивно усещане. Наркотиците реализират ефектите си чрез стимулация на отделянето на хормоните, които ни правя щастливи – допамин (кокаин), ендорфини (хероин) – същите механизми, чрез които действат и физическите упражнения. Тези методи дават бърз и лесен ефект на повишение на настроението, което става причина за развиване на психологична и физиологична зависимост от тях. За много хора те се превръщат в лесни начини за „бягство“ от важни проблеми, развитие на зависимост и на последващи здравословни проблеми.

Преживяванията ни се реализират чрез нашите биологични системи и ние можем да ги контролираме в известна степен чрез въображението и волята си. От нас зависи да изберем приятните изживявания в живота си и здравословен и ефективен начин за постигането им.

Няма по-добър начин за поддържане на добро настроение през целия ден от започването на деня с грижа за себе си – вътрешна усмивка, гимнастика, освежителен душ, хранителна закуска, обличане на удобни, красиви и чисти дрехи. Нещата, които знаем от детската градина.

1 | 2 | 3

Можете да харесате още
2 коментари
 1. Ваня Димитрова

  Здравейте!
  Много ми допадна „техника за доброто настроение4. Години съм била на антидепресанти и сама достигнах до извода, че наред с работата си трябва да си имам и хоби
  Занимавала съм се с какво ли не, докато ми омръзне и се появи нещо ново.
  Усъвършенствах рисуването, научих се да пиша калиграфски, графити мога да правя доста добре. Играех народни танци. Сега съм на вълна психология и психотерапия. Започнах да чета такава литература и разбирам, че много малко знам. Статията ми отвори очите за хормоните на доброто настроение.

 2. ЛЮБОМИР ПИПКОВ

  ПРЕКРАСНА СТАТИЯ

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.