за любовта

2. Силата на приемането: Социалните професии

0

Няма съмнение, че помагайки на другите, печелим много – и щедростта трябва да бъде възнаграждавана. Но когато даваме на другите, пренебрегвайки собствените си нужди, ние изпитваме нежеланите последствия на физическото изтощение, обидата и чувството за неуспех. Това е особено валидно за хората, които са много грижовни.

Как можете да се грижите за себе си, след като ви отнема толкова време и енергия за се грижите за другите? Ако сте много грижовни, имате нужда от помощ!

Умората от състрадание е често използван термин в средите на професиите, оказващи помощ. Много от хората с тези професии страдат от неспособността си да „изключат” инстинкта си за даване в професионалните си отношения. Тук се отнасят медицински сестри, социални работници, терапевти, доброволци.

Ако отдавате живота си в помощ на други хора, вече познавате последиците от липсата на грижа към себе си. Дали имате здравословни проблеми поради претоварване и изтощение, оскъден или липсващ социален живот, защото сте твърде уморени, или постоянно отдавате цялото си време и енергия на семейството си – вие се нуждаете от помощ.

Приемането е умение, което може да бъде научено, развито и усилено. Тази книга ще ви помогне да постигнете баланс в живота си и повече взаимност във връзката си.

Приемател ли сте?

Приемане: получаване с желание.

Описва ли някоя от следните ситуации вашия живот?
• Вие сте човек, който помага на всички, които имат нужда. Ако не отговорите на всички пропуснати телефонни обаждания и всички имейли, не можете да са дадете почивка.
• Работите толкова много, че важните хора във вашия живот непрекъснато се оплакват, че нямате време за тях.
• Радвахте се на последната си отпуска, но ви отне няколко дни да си спомните как се почива.
• Вашите родители живеят с вас и грижите за тях ви натоварват.
• В работата си помагате на други хора (медицинска сестра, социален работник, учител, секретарка и др.). Когато вие имате нужда от помощ, членовете на семейството ви и приятелите ви ги няма.
• Вие сте самотен родител и не успявате да намерите време и енергия за нищо, освен за децата си.

Звучат ли ви познато тези ситуации? Ако не, можете да поздравите себе си, защото при вас вероятно отдаването и приемането са в баланс – понякога давате, друг път получавате. В такъв случай трябва да се чувствате добре, физически отпочинали, психически релаксирани, емоционално и духовно удовлетворени.

Ако не си спомняте кога за последен път сте се чувствали физически отпочинали, психически релаксирани, емоционално и духовно удовлетворени, продължете да четете.

„The Power of Receiving“, Amanda Owen
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.