за любовта

4. Силата на приемането: Състояния на възприемане

0

Взаимност: начин на обмяна, при който се осъществява взаимодействие между индивиди, които са симетрично разположени – тоест, и двамата отдават и приемат еднакво, като нито единият не е в доминиращо положение.

Въпреки че повишението на възприемчивостта помага за постигането на целите, идеята изглежда безинициативна, тъй като не създава усещането за вършене на нещо, което да придвижи напред въпроса. Да бъдем добри наблюдатели (възприемчиво състояние) повишава способността да анализираме (активно състояние), а релаксацията (възприемчиво състояние) улеснява мисловните процеси (активно състояние).

Състояния на възприемане Състояния на активност
Медитация
Позволяване
Забелязване
Включване
Оценяване
Ненамеса
Слушане
Отваряне
Наблюдаване
Възползване
Съществуване
Привличане
Благодарност
Отпускане
Приветстване
Усещане
Съзерцание
Разкриване
Приемане
Опускане
Раждане
Чуване
Гледане
Признание
Анализ
Въздействие
Определяне
Напредване
Изграждане
Преследване
Говорене
Представяне
Преценяване
Задържане
Правене
Криене
Проучване
Много задачи
Изследване
Мислене
Действие
Насилване
Контролиране
Убеждаване
Оформяне
Информиране
Изпълнение
Оценка

Хората, които умеят да приемат, притежават способността да пребивават в посочените по-горе състояния на възприемане. Ако се занимавате с много задачи през деня (активно състояние), вие може и да не знаете как да позволявате (възприемчиво състояние) събитията да се разгръщат по правилния за тях начин; вие може дори да не забелязвате нещо, което може да бъде от полза за вас. Ако говорите прекалено много (активно състояние), малко вероятно е да сте добър слушател (възприемчиво състояние).

Когато залагате преди всичко на активността, вие се натоварвате с множество задачи. Нямате време за възстановяване. Това лесно се вижда при хората, които непрекъснато тичат нанякъде. Рано или късно тялото, умът или емоциите ще се разбунтуват. Това е като жонглирането с много топки – то изтощава.

Признанието на това, което получаваме (възприемчиво състояние), помага да привлечем това, което искаме. Когато сме във възприемчиво състояние, ние даваме на волята си (активно състояние) възможност да почине и да усети подкрепа.

Погледнете живота. Виждате ли, че когато един човек върши всичко, останали стоят настрана? Ако вие сте този вечно зает човек, възможността да се изтощите и да натрупате обиди се повишава. Ние обичаме да усещаме, че сме в баланс с другите.

„The Power of Receiving“, Amanda Owen
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.